Rafale-hävittäjän kauppamiehet Pirkkalassa: "Tämä kone lentää Ranskan taivaalla vielä 2060-luvulla."

PIRKKALA

Dassault Rafale -hävittäjää Suomelle tarjoava Ranska vakuuttaa sen ilmavoimien käyttävän konetta vielä seuraavat 30–40 vuotta. Tällä ranskalaiskoneen kauppiaat haluavat hälventää huolia siitä, ettei tukea koneen huollolle ja ylläpidolle olisi saatavissa koko sille ajalle, jona Suomi aikoo Hornet-hävittäjien seuraajaa käyttää.

–  Tämä kone lentää vielä Ranskan taivaalla 2060-luvulla, sanoi everstiluutnantti ja Rafale-lentäjä Clement Amagat Ranskan ilmavoimista.

Hän muistutti Rafalen olevan hyvin koeteltu kone, jolla on takanaan jo yli 300  000 lentotuntia Ranskan asevoimissa sekä 40  000 tuntia erilaisissa sotilasoperaatioissa – ilman tappioita.

Kaksi Rafale-hävittäjää on tällä viikolla testattavana Pirkkalassa HX Challenge -tapahtumassa. Rafalen myyntihanketta Suomessa johtavan Benjamin Gardetten mukaan paikalle haluttiin kaksipaikkaisia koneita, jotta suomalaislentäjät pääsevät tutustumaan Rafaleen mahdollisimman paljon myös ohjaamosta käsin.

Testit jatkuvat helmikuun lopulle, lauha sää ei haittaa

Tiistain mediapäivässä Satakunnan lennostossa Ranskan Suomen-suurlähettiläs Serge Tomasi korosti myös maiden yhteisiä tavoitteita eurooppalaisen puolustuspolitiikan luomisessa sekä samankaltaista ajattelua omasta itsenäisestä puolustuskyvystä.

–  Ranska ja Suomi ovat käsi kädessä rakentamassa eurooppalaista puolustuspolitiikkaa. Suomi on nyt meidän strateginen partnerimme, suurlähettiläs suitsutti.

Hän visioi Suomelle ja Ranskalle pitkää kumppanuutta mahdollisen Rafale-hankinnan myötä. Tomasi korosti, että kumppanina Ranska on ollut valmis lähettämään asevoimiaan liittolaisten avuksi tai vaikka äärijärjestö Isisin vastaiseen taisteluun.

–  Näissä kaikissa operaatiossa on myös Rafale ollut mukana ja osoittanut ainutlaatuiset kykynsä, Tomasi sanoi.

Hävittäjäehdokkaiden testaus- ja todentamistapahtuma HX Challenge alkoi aiemmin tässä kuussa Eurofighterilla. Testit, joiden päätukikohta on Satakunnan lennosto Pirkkalassa, jatkuvat helmikuun lopulle saakka.

Lennoston komentajan, eversti Aki Heikkisen mukaan kokemukset ensimmäisestä testistä olivat olleet hyviä ja kaikki oli sujunut juuri suunnitelmien mukaan. HX-hankejohtajan, eversti Juha-Pekka Keräsen mukaan poikkeuksellisen lauhana pysytellyt sää ei edelleenkään ole este Hornetien seuraajaehdokkaiden testien läpiviemiseen.

KommentoiLuetuimmat kotimaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi