Ranskan komissaariehdokas tyrmättiin Euroopan parlamentissa ensimmäistä kertaa – näpäytys presidentti Macronille

BRYSSEL

Ranskan komissaariehdokkaan tyrmäys on Euroopan parlamentilta voimannäyttö ja poikkeuksellinen näpäytys Ranskan presidentille Emmanuel Macronille. Ranskan komissaariehdokas hylättiin parlamentissa ensimmäistä kertaa.

EU-parlamentin teollisuus- ja sisämarkkinoiden valiokunnat hylkäsivät komissaariehdokas Sylvie Goulardin torstaina äänin 82 vastaan ja 29 puolesta.

Sisämarkkinakomissaariksi ehdolla ollut Goulard joutui aiemmin eroamaan maan puolustusministerin paikalta avustajan palkkaukseen liittyneen skandaalin takia.

Samat epäselvyydet herättivät kysymyksiä vielä torstaina, kun Goulard kävi Euroopan parlamentin teollisuus- ja sisämarkkinoiden valiokuntien kuultavana. Hänet oli kutsuttu kuulemiseen toista kertaa, koska aiemmat vastaukset eivät tyydyttäneet meppejä.

Skandaalissa on kyse Euroopan parlamentin avustajapalkkion maksamisesta henkilölle, joka oli töissä kotimaassa. Sääntöjen mukaan tämä on kiellettyä, ja Goulard on maksanut 45  000 euroa takaisin Euroopan parlamentille. Kysymyksiä on herättänyt myös Goulardin toimiminen aiemmin asiantuntijana amerikkalaiselle ajatuspajalle.

Kolme kaatui

Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen joutuu ottamaan parlamentin kannan vakavasti, koska tarvitsee vielä parlamentin tuen uudelle komissiolle.

Parlamentti äänestää komissiosta kokonaisuudessaan tällä tietoa 23. lokakuuta, jolloin komissaarien rivin pitäisi olla suorassa.

Europarlamentaarikko Ville Niinistö sanoo vihreiden ryhmän tiedotteessa, että Goulard ei onnistunut selventämään eettisiä kysymyksiä riittävästi.

–  Komission pitää näyttää esimerkkiä eettisissä kysymyksissä ja suoraselkäisyydessä, jos haluamme rakentaa luottamusta eurooppalaiseen projektiin.

Goulard on jo kolmas komissaari, jonka parlamentti laittaa vaihtoon. Aiemmin uudet ehdokkaat ovat joutuneet nimeämään Unkari ja Romania.

KommentoiLuetuimmat kotimaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi