Raskaat moottorikelkat sallitaan erikseen merkityllä reitillä – isoja kelkkoja voidaan hyödyntää turisteille suunnatuilla erikoisretkillä

Vuoden alusta lähtien saa ajaa nykyistä suuremmilla moottorikelkoilla tarkoitukseen soveltuvilla ja siihen erikseen osoitetuilla moottorikelkkailureiteillä, kun ajoneuvolakiin lisätään raskaan moottorikelkan määritelmä.

Raskas moottorikelkka saa painaa enintään 0,8 tonnia eli 300 kiloa enemmän kuin tavallinen moottorikelkka enimmillään.

Raskaassa moottorikelkassa saa kuljettajan lisäksi olla tilaa enintään neljälle henkilölle, kun taas tavallisessa moottorikelkassa saa olla kuljettajan kuljettaa enintään kahta henkilöä.

Liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner on tyytyväinen sääntelyn kevenemiseen.

–Moottorikelkkailu on tärkeää muun muassa Lapin matkailulle, mutta aiemmin sääntely on rajoittanut kelkkojen käyttöä. Nyt voimaantuleva lakimuutos helpottaa yritysten toimintaa, Berner toteaa tiedotteessa.

Isot kelkat sopivat erikoissafareille

Visit Rovaniemen toimitusjohtaja Sanna Kärkkäinen ei äkkiseltään usko lakimuutoksen tuovan suuria muutoksia matkailulle, mutta turvallisesti toteutettuna se voi hänen mielestään antaa lisää mahdollisuuksia turisteille suunnattujen ohjelmapalveluiden kehittämiseen.

–Uskoisin, että isompia kelkkoja voisi hyödyntää erikoissafareilla, joissa ne toisivat lisämausteen kelkkailuun. Ne voisivat sopia myös esimerkiksi perheille, mutta voisiko niitä sijoittaa pienemmillä kelkoilla tehtävien peruslähtöjen joukkoon, en osaa sanoa. Isompi asiakasmäärä kun toisaalta hidastaa ryhmän toimintaa, Kärkkäinen pohtii.

Hänen mukaansa ulkomaalaisia asiakkaita kiinnostavat ylivoimaisesti eniten huskysafarit, vasta sen jälkeen tulevat poro- ja kelkkasafarit.

Ympäristötietoisuus näkyy matkailussa

Kiinnostusta ovat viime aikoina herättäneet etenkin sähkömoottorikelkat, joita Rovaniemen seudulla on käytössä ainakin yhdellä ohjelmapalveluyrityksellä.

Se liittyy Kärkkäisen mukaan laajempaan ympäristötietoisuuden kasvuun, joka alkaa näkyä myös matkailupuolella.

–Siihen liittyvät ympäristöarvot ja ylipäätään kestävä liikkuminen luonnossa. Ympäristötietoisuus on noussut aivan eri tavalla esiin useissa kyselyissä, kun vertaa esimerkiksi tilanteeseen pari kolme vuotta sitten. Se ei tosin ihan heti peilaudu kuluttajakäyttäytymiseen.

Kommentoi


Luetuimmat kotimaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
Työpaikat Etelä-Pohjanmaa
Työpaikat Pohjanmaa