Presidentti Trump esitti osanottonsa Kuopion kouluhyökkäyksen uhreille – Trump hermostui median kysymyksiin, lehdistötilaisuus Niinistön kanssa päättyi äkkinäisesti

WASHINGTON

Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump on esittänyt osanottonsa Kuopion kouluhyökkäyksen uhreille. Trump kommentoi asiaa lehdistötilaisuudessa presidentti Sauli Niinistön kanssa Valkoisessa talossa.

Niinistö ja Trump keskustelivat tänään parin tunnin ajan. Trump kuvasi keskusteluja tuottoisiksi ja Niinistö avoimiksi.

Trumpin ja Niinistön lehdistötilaisuus Valkoisessa talossa päättyi äkkinäisesti, kun Trump vaikutti hermostuvan amerikkalaismedian kysymyksiin häneen kohdistuvasta virkarikostutkinnasta.

Vaikka Trump käskytti mediaa esittämään kysymyksiä myös Niinistölle, useimpia toimittajia kiinnosti ainoastaan Trumpin Ukraina-kohu.

Lopulta Trump päätti tilaisuuden ja marssi ulos Niinistö kintereillään. Esimerkiksi suomalaismedialle luvattu toinen kysymysvuoro jäi saamatta.

Niinistö ja Trump keskustelivat tänään parin tunnin ajan. Trump kuvasi keskusteluja tuottoisiksi ja Niinistö avoimiksi.

Ukraina-kohu varasti show'n jo alussa

Jo vierailun aluksi show'n varastivat Ukraina-kohu ja presidentti Trumpin virkarikossyytetutkinta.

Trump tervehti Niinistöä aurinkoisessa hellesäässä Valkoisen talon pihalla, minkä jälkeen presidentit astuivat hetkeksi median eteen.

–  Täytyy olla kyseessä hyvin tärkeä henkilö, kun paikalla on näin paljon mediaa, Trump sanoi viitaten vieressä seisovaan Niinistöön.

–  No, ainakin toinen meistä on, Niinistö vastasi.

Paikalle oli todellakin kerääntynyt runsaasti amerikkalaismediaa, mutta ei Suomen presidenttiä varten. Trump ehti hädin tuskin toivottaa Niinistön tervetulleeksi, kun toimittajajoukosta huudettiin ensimmäinen kysymys koskien Ukraina-kohua ja presidentti Trumpin virkarikossyytetutkintaa.

Kohun syynä on Trumpin ja Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin heinäkuinen puhelu, jossa Trump pyysi Zelenskyitä tutkimaan demokraattien presidenttiehdokkaaksi pyrkivän Joe Bidenin ja tämän pojan Hunter Bidenin toimia.

Trump keskittyi kiistämään kiivaasti tehneensä mitään väärää ja syytti jälleen mediaa valehtelusta. Niinistö istui Trumpin vieressä vaiteliaana.

–  Hän on harvojen sanojen mies, ja siitä juuri pidän. Pahoittelen, että he (media) eivät ole kiinnostuneita Suomesta. Mutta minä olen, Trump sanoi.

Mediatilaisuuden jälkeen presidentit aloittivat kahdenkeskiset keskustelut. Etukäteen kerrottiin, että he keskustelevat muun muassa mahdollisuuksista lisätä Suomen ja Yhdysvaltojen yhteistyötä Euroopan ja arktisen alueen turvallisuuden parantamiseksi. Keskustelun ja työlounaan jälkeen presidentit pitivät yhteisen lehdistötilaisuuden.

Reuters: Nokian 5g-teknologia esillä

Uutistoimisto Reutersin kertoi ennen tapaamista, että presidentit aikovat keskustella vaihtoehdoista kiinalaiselle 5g-teknologialle.

–  Suomalainen Nokia on nopeasti kehittänyt 5g-teknologiaa, joka on vähintään samalla tasolla (kiinalaisten) Huawein ja ZTE:n kanssa, nimettömänä pysytellyt lähde Yhdysvaltojen hallinnosta sanoi Reutersille.

5g-tiedonsiirtoteknologia moninkertaistaa 4g-teknologian tarjoamat mobiilidatanopeudet. Nokia on pyrkinyt asemoimaan itseään 5g-dataverkkojen johtavaksi rakentajaksi.

Yhdysvallat on laittanut Huawein mustalle listalle ja kehottanut muitakin maita tekemään samoin. Yhdysvaltojen mukaan Huaweilla on yhteyksiä Kiinan turvallisuuspalveluun, mikä tekee siitä turvallisuusuhan.

Niinistö ja Trump ovat tavanneet useasti. Ensimmäisen kerran he tapasivat vuoden 2017 elokuussa. Myös tuolloin tapaamispaikkana toimi Valkoinen talo.

KommentoiLuetuimmat kotimaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi