Presidentti myönsi eron Rinteen hallitukselle – Marin ja Lindtman kertoivat olevansa tarvittaessa valmiita pääministeriksi

HELSINKI

Presidentti Sauli Niinistö on hyväksynyt pääministeri Antti Rinteen (sd.) hallituksen eronpyynnön ja pyytänyt valtioneuvostoa jatkamaan toimitusministeristönä, kunnes uusi hallitus on nimitetty.

Niinistö otti Rinteen eronpyynnön vastaan virka-asunnollaan Mäntyniemessä. Rinteen hallitus toimi noin puoli vuotta.

Valtioneuvoston linnassa pidetään tiedotustilaisuus kello 13 alkaen, jonka alun kerrottiin myöhästyvän.

Hallituspuolueet ovat viestineet tahtoa jatkaa samalla kokoonpanolla ja hallitusohjelmalla. Rinteen eroon päädyttiin, koska keskustalla ei ollut luottamusta nimenomaan Rinteeseen.

Eduskunnan puhemiehen Matti Vanhasen (kesk.) mukaan eduskunta jatkaa normaalisti toimintaansa ja ohessa käydään hallitusneuvottelut. Vanhanen kertoo hallitusneuvotteluiden etenevän siten, että suurimman puolueen eduskuntaryhmän edustaja kutsuu puolueet koolle.

Vanhanen myös sanoi pitämässään lehdistötilaisuudessa, että kuluva päivä on ollut politiikassa poikkeuksellinen mutta ei ainutlaatuinen.

Lindtman: SDP ei ole vielä valinnut hallitustunnustelijaa

Rinteen seuraajaksi on uumoiltu erityisesti liikenne- ja viestintäministeri Sanna Marinia (sd.). Iltalehden mukaan Marin olisi hallitustunnustelija.

Marin on valmis tarvittaessa toimimaan pääministerinä. Suomeen Brysselistä kesken EU-kokouksen saapunut Marin kertoi asiasta toimittajille Helsinki-Vantaan lentokentällä puoli kahdentoista aikaan tänään.

–  Jos tilanne menee siihen, että pääministeri joutuu pyytämään eroa, ja mikäli meillä tietenkin puoluevaltuusto ja puolue on sitä mieltä, en väistä vastuuta tässä vaikeassa tilanteessa, Marin sanoi ennen kuin Rinteen eronpyynnöstä oli kerrottu julkisuuteen.

Myös eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman on käytettävissä pääministeriksi, jos puolue niin haluaa. Lindtman kertoi asiasta tänään kello 12:n jälkeen eduskunnassa.

Lindtmanin mukaan SDP tavoittelee nykyisen hallituspohjan jatkoa "kaikissa oloissa". Puolue ei ole vielä valinnut hallitustunnustelijaa. SDP:n eduskuntaryhmä on tukenut Rinnettä kaiken aikaa, Lindtman kertoi.

Välikysymyskeskustelu peruttu

Kello 14 hallituksen oli määrä vastata kokoomuksen, nyt-liikkeen ja kristillisdemokraattien välikysymykseen. Välikysymys koski samaa Posti-sotkua ja omistajaohjausjupakkaa, joka syöksi Rinteen hallituksen kriisiin. Rinteen jätettyä eronpyynnön välikysymykseen vastaaminen kuitenkin peruuntui ja eduskunta kertoi hieman ennen kello 13, että täysistunnossa ei käydä tänään keskustelua välikysymyksestä.

Tänäiseen Rinteen eroon päädyttiin keskustan epäluottamuksen takia. SDP:n ja keskustan eduskuntaryhmät olivat tänään koolla tilanteeseen liittyen. Keskustan puheenjohtaja Katri Kulmuni sanoi tänään suoraan, että keskustalla ei ole luottamusta nimenomaan pääministeri Rinteeseen. Kulmunin mukaan viestiä on kerrottu Rinteelle kolmen päivän ajan.

–  Pääministerinä on henkilö, johon eduskuntaryhmä ja puoluehallitus ei luota, Kulmuni sanoi Valtioneuvoston linnan edessä.

Keskusta ei ole vieläkään kertonut, mikä tarkalleen luottamuksessa Rinteeseen mättää. Myös keskusta on halukas jatkamaan viiden puolueen hallituksessa ja pitäytymään hallitusohjelmassa.

Iltalehti: Päämi nisteriehdokas valitaan vasta ensi viikolla

Iltalehden mukaan SDP:n puoluehallitus on päättänyt, että uusi pääministeriehdokas valitaan puoluevaltuuston kokouksessa vasta ensi viikolla, todennäköisesti torstaina 12. joulukuuta.

SDP:n 1. varapuheenjohtaja Marin, 34, nousi liikenne- ja viestintäministeriksi Antti Rinteen hallitukseen toisen kauden kansanedustajana. Marin nousi kaiken kansan tietoisuuteen viimeistään silloin, kun hän sijaisti Rinnettä SDP:n puheenjohtajana Rinteen pitkäksi venyneen sairausloman aikana alkuvuodesta. Marin sai laajalti kehuja suoriutumisestaan vaalipaneeleissa ja -tilaisuuksissa.

Marin on kotoisin Tampereelta, ja hän toimi Tampereen kaupunginvaltuuston puheenjohtajana vuosina 2013–2017. Puheenjohtajana Marin muistetaan jämäkkyydestään. Hän luotsasi muun muassa monipolvista ja tuntikausia kestävää pitkää väittelyä vuonna 2016 siitä, tuleeko Tampereelle ratikka. Marinia kehuttiin siitä, että hän pani asiasta eksyvät valtuutetut kuriin.

Juttua korjattu klo 15.07: Suurimman puolueen eduskuntaryhmän edustaja kutsuu puolueet koolle, ei puolueen puheenjohtaja.

KommentoiLuetuimmat kotimaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
Työpaikat Etelä-Pohjanmaa
Työpaikat Pohjanmaa