Yli 500 lasta juhli 102-vuotiasta Suomea Säätytalossa basson jytkeessä ja pukuloistossa – Rinne piti Linnan juhlia mukailevassa tilaisuudessa yhden viimeisistä puheistaan pääministerinä

HELSINKI

Suomen tulevaisuus oli edustettuna itsenäisyyspäivän aattona Helsingin Säätytalossa. Käytävät täyttyivät puheensorinasta ja riemun kiljahduksista. Yläkerran salissa voimakas basso sai juhlalliset kattokruunut helisemään, kun dj tanssitti juhlakansaa.

Paikalle oli saapunut 522 lasta ympäri maata aina Inarista Ahvenanmaalle saakka. Jokaisesta kunnasta oli kutsuttu paikalle kaksi 10-vuotiasta juhlistamaan 102-vuotiasta Suomea pääministerin kanssa.

–  On hienoa, että puhe, joka on minun viimeisiä pääministerinä, on juuri lapsille, sillä te olette tämän maan tulevaisuus, väistyvä pääministeri Antti Rinne (sd.) kertoi juhlapuheessaan.

Pääministeri myös kätteli tilaisuuden aluksi kaikki juhlaan saapuneet lapset, sillä itsenäisyyspäivän vastaanoton malli oli osittain Linnan juhlien pohjalta muovattu. Paljoa muuta eivät lapset ennen juhlan aloittanutta kättelyosuutta halunneetkaan tehdä, vaan ylvään portaikon juureen kertyi pitkä jono innostunutta nuorisoa.

Joukossa voi olla tuleva pääministeri

Suomen reilusta 300 kunnasta valtaosa oli edustettuna Säätytalossa, ja kansan monimuotoisuus oli hyvin esillä.

–  Suomi on monikulttuurinen maa, niin olemme aina olleet. Puhumme eri tavalla, meillä on erilaisia tapoja, erilaisia perinteitä. Näytämme erilaisilta. Tunnustamme eri uskontoja tai emme mitään uskontoa. Tykkäämme jokainen erilaisista asioista, eri ihmisistä. Ja samaan aikaan, vaikka olemme erilaisia, olemme kaikki yhtä arvokkaita, Rinne tunnelmoi tasanteelta.

Lapsille oli monenlaista puuhaa tarjolla, ja lapset ottivat vuorotellen selfieitä juhlan juontaneen tubettajan Jaakko Parkkalin kanssa. Puheiden jälkeen laulaja Evelina esiintyi lapsille.

Aluksi vaimeammin vastaanotettu Evelina sai osakseen korvia huumaavat hurraukset, kun hittibiisi Tornadon ensimmäiset tahdit kaikuivat parvelta.

Mannerheimin Lastensuojeluliiton (MLL) pääsihteeri Milla Kalliomaa kehui erityisesti Säätytalon henkilökuntaa.

–  Muistan, kun ensimmäisissä juhlissa henkilökunta kauniisti palveli lapsia. Henkilökunta totesi tuolloin, että täällä voi olla joukossa tuleva pääministeri, hän muisteli.

Kalliomaan mukaan nyt kolmannen juhlan jälkeen voidaan puhua jo perinteestä. Kalliomaa arvioi, ettei rakennus ole ikinä nähnyt lapsia sillä tavalla kuin lapsille järjestettyjen kolmen itsenäisyyspäivän juhlan aikana.

–  Säätytalon vuotuisessa kokiskulutuksessa on varmaan piikki tässä aina, Kalliomaa naurahti.

Perinnepukuja, pitkiä mekkoja ja frakki tennareilla

Pääosassa juhlassa olivat tietenkin lapset. Linnan juhlien malliin myös Säätytalossa nähtiin melkoista pukuloistoa. Juhlavien mekkojen lisäksi joukkoon mahtui useita perinnepukuja, ja oli juhlahumussa ainakin yksi frakkikin, joka oli yhdistetty nuorekkaasti tennareihin.

Lapin itäosassa sijaitsevalta Savukoskelta juhlimaan saapuneella Seeti Pulskalla oli päällään Lapin puku, joka tehtiin varta vasten itsenäisyyspäivän juhlaa varten. Puvun tarkkaa alkuperää Pulska ei tiennyt, mutta omien sanojensa mukaan sen valmisti joku Lokasta.

Heinävedeltä tulevalla Eemil Antton Hännisellä oli vaikeuksia löytää sopivan kokoista pukua. Hänellä oli tarkat kriteerit: musta puku ja hopeinen kravatti. Sen sijaan samasta Otto Kotilaisen koulusta olevalle Roosa-Mari Emilia Hyvöselle oli löytynyt helposti päälleen pitkä vaaleanpunainen mekko.

Tulevalle pääministerille nuorilla oli selkeät terveiset.

–  Tee hommat hyvin, äläkä sooloile niin kuin edellinen, Hänninen kertoi.

Moni juhlaan saapunut lapsi arvioi ilmastonmuutoksen torjumisen olevan asia, jota tulevan hallituksen pitäisi ajaa. Myös Rinne otti asian esille lapsille pitämässään puheessa.

Hän muistutti, että Suomi tunnetaan maailmalla monista asioista, joista hän nosti esiin muun muassa monia lapsia puhuttaneen ympäristön sekä suomalaisen koulujärjestelmän.

–  Moni tietää puhtaan ja valtavan kauniin luontomme. Siitä meidän aikuisten on pidettävä huolta, jotta te saatte nauttia puhtaasta luonnosta myös aikuisena.

Maailma Suomessa, toivomukset paikallistasolla

Tämän vuoden juhlan teema oli Suomi maailmassa ja maailma Suomessa. Maailma oli vierailulla muun muassa perinnesoitinten, videoviestein tulleiden maailman lasten terveisten sekä kansainvälisten ruokien avustuksella.

Maailmaa syleilevästä teemasta huolimatta Toivakassa sijaitsevaa Kankaisten kyläkoulua käyvät Ella Palsa ja Martta Kovanen käyttivät sananvaltaansa ajaakseen parannuksia paikallistasolla. He toivovat, että tuleva pääministeri voisi auttaa heitä saamaan kouluunsa liikuntasalin.

Kaikki kyläkoulun lapset ovat salia toivoneet, mutta varat eivät ole valitettavasti riittäneet sen rakentamiseen. Liikuntasalitoiveiden lisäksi Palsa toivoi tulevalta pääministeriltä, että tämä tekisi hyviä valintoja.

Siniristilipun väreihin sonnustautunut Kovanen kertoi isänmaallisen pukuratkaisun olleen tietoinen. Palsan mekko taas oli äidin vanha, mutta kenkien kanssa oli enemmän tekemistä.

–  Se oli hirveä hässäkkä, Palsa julisti.

Säätytalolla saatiin myös uusia ystäviä. Uuraisilta kotoisin olevat Oona Markkanen ja Siiri Perälä olivat löytäneet seurakseen Kannuksesta saapuneen Lauriina Kortetmaan.

Uuraisilta tulleilla ei ollut erityisiä terveisiä tulevalle pääministerille, mutta Kortetmaa esitti oman toiveensa kuuluvalla äänellä.

–  Hoida hyvin kaikki hommat, Kortetmaa toivotti.

Pääministerin vaihdoksen synnyttämä turbulenssi oli näkyvillä myös siinä, miten Rinteen piti kiiruhtaa heti puheensa jälkeen paikalta. Puheessaan hän otti esille myös yhden suomalaisen yhteiskunnan piirteen, joka loi toivoa hallituskriisin ja pääministerin eron synnyttämässä aallokossa.

–  Olemme rakentaneet Suomesta maan, missä kenenkään ei tarvitse pelätä epäonnistumista. Ja jos ihminen epäonnistuu, se ei estä onnistumasta uudelleen, Rinne arvioi.

KommentoiLuetuimmat kotimaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
Uusimmat Kotimaan uutiset