Hallitus käy keskusteluja Posti-kiistan käänteistä ennen tiistain välikysymystä – kokoontuuko hallitus jo sunnuntaina?

HELSINKI

Pääministeri Antti Rinteen (sd.) kohtalonpäivä saattaa olla lähellä. Eduskunta käy tiistaina välikysymyskeskustelun Postiin liittyvästä epäluottamuslauseesta, ja sitä ennen viiden hallituspuolueen on määrä keskustella Posti-käänteistä. SDP:n hallituskumppanit ovat vaatineet Rinteeltä seikkaperäistä selvitystä asiasta.

Rinne kertoi lauantaina STT:lle, että hallitus kokoontuu ennen tiistain välikysymyspäivää käymään läpi Posti-kiistan tapahtumat.

–  Ilman muuta on syytä käydä keskustelua.

Hän ei täsmentänyt kuitenkaan, milloin kokous on. Muun muassa Ilta-Sanomien mukaan hallituspuolueiden puheenjohtajat tapaisivat Kesärannassa jo sunnuntaina. STT ei ollut saanut aikataulusta vahvistusta iltaan mennessä.

Posti-kiista kilpistyi perjantaina kunta- ja omistajaohjausministeri Sirpa Paateron (sd.) eroon, mutta paineet Rinnettä kohtaan eivät helpottaneet. Lauantaina keskustan puheenjohtaja elinkeinoministeri Katri Kulmuni vaati keskustelua valtion omistajapolitiikan linjasta ja siitä, että työmarkkinajärjestöille annetaan rauha käydä neuvottelunsa keskenään. Lisäksi on syytä keskustella hallituksen työllisyystoimista.

–  Näistä kaikista hallituksen täytyy tulla vahvempana ulos, Kulmuni sanoi STT:lle.

Myös vihreiden puheenjohtaja sisäministeri Maria Ohisalo ja vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson vaativat seikkaperäistä selvitystä Posti-kiistan tapahtumaketjusta. Andersson kertoi STT:lle, että asia käydään läpi lähipäivinä.

Rinne: Hyvä sopia, miten työmarkkinaneuvotteluja seurataan

Rinne totesi, että hallituksen tapaamisessa on varmaankin hyvä keskustella, miten nyt käynnissä olevia työmarkkinaneuvotteluja seurataan.

–  On varmaan hyvä katsoa, miten tälläkin hetkellä työrauhaan vaikuttavat ilmoitetut toimenpiteet tulevat vaikuttamaan ja miten seurataan, mitä työmarkkinoilla tapahtuu, hän sanoi STT:lle.

Kulmunin mukaan valtion omistajaohjauksen linjauksen täytyy myös olla selkeä ja vahva. Hän ei täsmentänyt, onko siinä nyt joitain erityisiä ongelmia.

Keskusta toivoo saavansa Posti-jupakan käänteistä selvitykset sekä Rinteeltä että valtion omistajaohjausyksiköltä ja Postilta.

–  Toivomme, että meillä on alkuviikosta käytössä kaikki materiaali, mitä tähän liittyy.

Miten Kulmuni arvioi hallitusyhteistyön tilannetta?

–  Me odotamme niitä selvityksiä, mitä on toivottu. Meillä on hyvä hallitusohjelma, johon keskusta on sitoutunut.

Julkisuudessa on esitetty tietoja, että keskustan kansanedustajista osa olisi jo menettämässä luottamuksensa Rinteeseen.

Orpo Rinteelle: Bussin dieselit käyntiin ja kohti Mäntyniemeä

Oppositiopuolueet kokoomus ja perussuomalaiset ovat vaatineet pääministerin eroa. Lauantaina kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo kehotti SDP:n hallituskumppaneita pohtimaan viikonloppuna, voivatko ne hyväksyä Rinteen toiminnan Posti-sotkussa.

–  Hyväksyvätkö he sen sekoilun, mitä on nähty viime päivinä, Orpo kysyi puheessaan puheenjohtajapäivillä Järvenpäässä.

Hän sanoi katseensa kohdistuvan etenkin keskustan ja vihreiden suuntaan.

Hän viestitti Rinteelle puheessaan, että "ei muuta kuin bussin dieselit käyntiin ja kohti Mäntyniemeä" tarkoittaen, että Rinteen tulisi esittää eronpyyntönsä presidentille.

Rinne korosti STT:lle, että kaikki, mitä hän on lausunut Postiin liittyen, perustuu siihen, mitä omistajaohjausministeri tai hänen esikuntansa on kertonut.

KommentoiLuetuimmat kotimaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi