Rinteen eläkeavaus saa vastakaikua vasemmalta – Pekosen mukaan ministeriössä pohditaan äitien eläkkeitä

HELSINKI

Pääministeri Antti Rinteen (sd.) eläkepuheet eivät välttämättä ole pysähtymässä työmarkkinajärjestöihin. Sosiaali- ja terveysministeriössä ja Eläketurvakeskuksessa taustoitetaan sen selvittämistä, miten ennen vuotta 2005 perhevapaita pitäneiden eläkkeitä voitaisiin kompensoida siltä osin, kun heille ei ole kertynyt työeläkettä.

Asiasta kertoi sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen (vas.) työeläkepäivässä Helsingin Messukeskuksessa. Hänen mukaansa aiheesta on tarkoitus keskustella myöhemmin työmarkkinakeskusjärjestöjen kanssa.

–  Mitään päätöksiä asian suhteen ei ole vielä tehty. Eläkkeitä ja eläkejärjestelmää tulee kehittää harkiten ja pitkäjänteisesti. Hallitus on sitoutunut myös tietopohjaiseen päätöksentekoon, Pekonen sanoi puheessaan.

Pekosen mukaan pääministeri Rinne on esittänyt selvitystä siitä, miten perhevapaita pitäneiden eläkkeitä voitaisiin kompensoida.

Valtiovarainministeri Mika Lintilä (kesk.) sanoi eilen STT:lle, että hallituksessa ei ole keskusteltu asiasta.

Pekosen mielestä sukupuolten välisen eläke-eron kaventamisessa avainasemassa ovat valmisteilla oleva perhevapaauudistus ja samapalkkaisuusohjelman jatkaminen.

Työmarkkinajärjestöt eivät koskisi eläkerahastoihin

Rinne sanoi pari viikkoa sitten eduskunnan kyselytunnilla, että eläkerahastoista voitaisiin irrottaa rahaa pieniin eläkkeisiin noin 200–300 miljoonaa euroa vuodessa. Työmarkkinajärjestöt ovat tyrmänneet ehdotuksen. Niiden mielestä työeläkejärjestelmän kestävyys on turvattava.

Rinne ihmetteli työmarkkinajärjestöjen kielteistä asennetta SDP:n puoluevaltuustossa viikonloppuna. Hänen mielestään asiasta olisi käytävä ratkaisuhakuisia neuvotteluja.

–  Muistutan, että viime kädessä hallitus ja eduskunta sitten vastaavat tästäkin asiasta, Rinne sanoi.

Hallitusohjelmaan on kirjattu hallituksen ja työmarkkinajärjestöjen yhteinen selvitys keinoista, joilla voitaisiin parantaa työeläkejärjestelmän sisällä pienimmillä työeläkkeillä olevien asemaa ja osana sitä nostaa alle 1  400 euron työeläkkeitä nettomääräisesti 100 eurolla työeläkemaksuja korottamatta. Työmarkkinajärjestöt suhtautuivat tähän epäilevästi jo kesällä.

KommentoiLuetuimmat kotimaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
Uusimmat Kotimaan uutiset