Ruotsin taksihinnoissa vain taivas rajana

Moni suomalainen yllättyi ikävästi Tukholmassa taksimaksun hetkellä viime vuosina. Jos autoon noustessa jäi matkan hinta tarkistamatta, saattoi loppusumma lyhyestäkin matkasta olla tuhansia kruunuja.

– Etenkin suurkaupungeissa esiintynyt ylihinnoittelu muodostui niin suureksi ongelmaksi, että viime hallitus puuttui lopulta ongelmaan, sanoo Ruotsin taksiliiton johtaja Claudio Skubla.

2015 voimaan tulleen lain mukaan kuljettajan on ilmoitettava asiakkaalle matkan hinta, mikäli yhtiön vertailuhinta on yli 500 kruunua (noin 55 euroa).

– Lakimuutos poisti kiskurihinnat markkinoilta yhdessä yössä, Skubla sanoo.

Vertailuhinta on yhtiön hinta 15 minuutin ja 10 kilometrin matkasta kalleimpaan aikaan. Hintojen täytyy olla autossa selvästi näkyvillä.

Tukholmalainen taksikuski Samal kertoo kuulevansa kauhutarinoita tähtitieteellisistä hinnoista asiakkailtaan yhä harvemmin. Hänen mielestään alalla kilpailua on liikaa.

– Olisi hyvä, jos hinta olisi kaikilla sama, Samal sanoo. Hänen mukaansa korkeimmat hinnat ovat niin sanotuilla vapailla kuljettajilla, jotka eivät kuulu minkään tilauskeskuksen alaisuuteen ja jotka hankkivat ajonsa tolpilta. Heitä on takseista noin 25 prosenttia.

Loput 75 prosenttia kuuluu suurten taksiyhtiöiden alaisuuteen. Kullakin yhtiöllä on oma tilauskeskuksensa, josta autoilijat maksavat kuukausimaksun.

Ruotsin taksiyrittäjät ovat vuodesta 1990 lähtien saaneet hinnoitella palvelunsa vapaasti. Skublan mukaan säännöstelyn vapauttamisella haluttiin lisätä palveluiden tasoa ja saatavuutta sekä laskea hintoja.

– Kun ala oli tiukasti säädeltyä, oli takseja vaikea saada. Kukin lääni määräsi itse autojen määrän ja hinnan. Tähän haluttiin muutos. Lisäksi julkisen sektorin sopimusliikennettä kuten kouluajoja ja terveydenhuollon kuljetuspalveluja haluttiin pystyä kilpailuttamaan.

– Vapauttamisen vaikutukset ovat olleet kuluttajalle positiiviset, mutta samalla se on saattanut heikentää taksiyrittämisen kannattavuutta, Skubla summaa.

TUOMAS OJALA/LÄNNEN MEDIA

Kommentoi


Luetuimmat kotimaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
Uusimmat Kotimaan uutiset
Työpaikat Etelä-Pohjanmaa
Työpaikat Pohjanmaa