Suomalaistutkija: Johnson hyötyi brittien kyllästymisestä brexit-vatulointiin

BRYSSEL/HELSINKI

Britannian pääministerin Boris Johnsonin selkeä lupaus brexitin toteuttamisesta oli hyvä strategien veto, jolla hän ratkaisi vaalit, arvioi tutkija Timo Miettinen Helsingin yliopistosta. Hänen mukaansa Johnson selkeästi hyötyi brittien kyllästymisestä vuosia kestäneeseen "brexit-vatulointiin".

–  Kansalaiset haluavat sille päätepisteen, ja Boris Johnson pystyy sen heille erosopimuksellaan tarjoamaan, Miettinen sanoo.

Hänen mukaansa konservatiivien vaalivoitto oli ehkä hiukan ennakkoarvioita kovempi mutta pääpiirteissään odotusten mukainen.

Toinen vaalitulosta selittävä tekijä on Miettisen mukaan yleiseurooppalaisempi trendi. Siinä rakennemuutoksesta kärsivien teollisuuspaikkakuntien äänestäjät ovat hylkäämässä työväenpuolueet ja siirtyvät kansalliskonservatiivisten sekä populististen puolueiden tukijoiksi.

– Johnsonin kannatus perustuu suurelta osin siihen että hän sai taakseen työväenpuolueelle kuuluneita alueita Keski- ja Pohjois-Englannissa, Miettinen arvioi.

Konservatiivit hyötyivät myös siitä, että opposition ja erityisesti työväenpuoleen Jeremy Corbynin tarjoamat vaihtoehdot olivat huomattavasti epäselvempiä.

–  Boris veti selkeän kampanjan, Labour sekavan, tiivisti Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola Twitterissä.

Voiko Johnson nyt pehmentää brexit-linjaansa?

Elinkeinoelämän keskusliiton johtavan EU-asiantuntijan Janica Ylikarjulan mukaan vaalitulos toi selvyyden brexitiin. Hallittu ero toteutuu tammikuun lopussa, minkä jälkeen alkavat vaikeat neuvottelut tulevasta suhteesta.

–  Keskeinen kysymys on: pitääkö UK:n (Britannian) hallitus kiinni linjauksistaan luoda etäinen suhde EU:hun vai pehmentääkö se linjaansa tulevan suhteen neuvotteluiden aikana, Ylikarjula tviittasi.

Timo Miettisen mukaan on hyvin mahdollista, että Johnsonin saama selkeä enemmistö antaa hänelle liikkumavaraa brexit-prosessin yksittäisten erityiskysymysten ratkaisemiseen, joiden läpivieminen ei olisi aiemmin ollut mahdollista.

–  Yksi tällainen kysymys on ehdottomasti lisäajan hakeminen siirtymäajalle, jos Britannian ja EU:n väliset kauppaneuvottelut venyvät, Miettinen sanoo.

Johnson on tähän saakka vakuuttanut, ettei hän aio pyytää jatkoa ensi vuoden lopussa päättyvälle siirtymäajalle. Monissa arvioissa on epäilty, ettei vajaa vuosi millään riitä kattavan uuden kauppasopimuksen neuvottelemiseen.

Trump: "Juhlikaa Borista!"

Britannia ja Yhdysvallat voivat nyt tehdä mittavan kauppasopimuksen brexitin jälkeen, ilakoi Yhdysvaltain presidentti Donald Trump brittikonservatiivien vaalivoittoa Twitterissä.

Hänen mukaansa maiden välinen kauppasopimus voisi olla paljon suurempi ja tuottavampi kuin yksikään sopimus, jonka Britannia voisi tehdä EU:n kanssa.

Trump myös onnittelee tviitissään Johnsonia puolueensa vaalivoitosta ja kehottaa tviittinsä päätteeksi juhlimaan Borista.

EU on valmis kauppaneuvotteluihin Britannian kanssa

EU on valmis kauppaneuvotteluihin Britannian kanssa, kertoo Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Charles Michel konservatiivien vaalivoiton varmistuttua.

EU tekee Michelin mukaan kaikkensa puolustaakseen eurooppalaisten tavoitteita neuvotteluissa.

–  Olemme päättäneet prioriteeteistamme, Michel lisäsi.

Michel kommentoi Britannian parlamenttivaalitulosta saapuessaan EU-huippukokoukseen, jossa EU-maiden johtajien on tarkoitus keskustella äänestyksen seurauksista sekä Britannian EU-erosta.

Britannian on määrä erota Euroopan unionista tammikuun 31. päivänä, jonka jälkeen alkaa ensi vuoden lopulle kestävä siirtymäaika.

EU-johtajat valmistelevat kannanottoa

Michel toivoo, että Britannian parlamentti ratifioisi EU:n kanssa sovitun erosopimuksen mahdollisimman hyvissä ajoin. Näin seuraavan vaiheen neuvotteluihin voitaisiin edetä rauhallisesti, mutta määrätietoisesti.

EU-maiden johtajat ovat aikeissa hyväksyä brexit-kannanoton kaksipäiväisen kokouksensa päätteeksi.

Uutistoimisto AFP:n näkemän viimeisimmän vedoksen mukaan EU-johtajat toivovat mahdollisimman läheistä suhdetta Britanniaan. Suhteen tulee kuitenkin olla sellainen, jossa yritystoiminnan ja kaupan sääntöjen osalta tulisi taata tasapuoliset toimintaedellytykset sekä se, että oikeudet ja velvollisuudet ovat tasapainossa.

EU:n brexit-neuvottelijan Michel Barnierin on määrä johtaa tulevia kauppaneuvotteluja. EU-maiden johtajat kuitenkin seuraavat neuvotteluja ja tarjoavat ohjausta tarpeen mukaan. Ohjauksen tulee olla linjassa unionin parhaan edun kanssa.

Mikäli siirtymäaikaa halutaan pidentää, tulee Johnsonin pyytää jatkoaikaa kesäkuun loppuun mennessä. Mikäli hän ei suostu siirtymäajan pidentämiseen, Britannia voi rysähtää EU:sta ilman sopimusta uudesta kauppajärjestelystä ensi vuoden lopussa siirtymäajan päättyessä.

KommentoiLuetuimmat kotimaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
Työpaikat Etelä-Pohjanmaa
Työpaikat Pohjanmaa