Särki on kaikkea muuta kuin roskakala - katso videolta ohje herkullisen bruschetan tekoon

Käsitys särjestä roskakalana saa huutia, kun maistat ensimmäisen kerran purkkisärkeä. Se vie kielen mennessään. Särki on pitkään haudutettuna mainion makuinen ruokakala.

Särjet kannattaa pyytää järvistä kylmän veden aikaan alku- ja loppukesästä, jolloin ne eivät maistu mutaisilta. Jos et itse kalasta, kysy särkiä paikallisilta kalastajilta. Särkeä pyydetään esimerkiksi turkiseläinten rehuksi.

Hellavahdit-videossa käytetään purkkisärkeä sekä vaaleana että tomaattisena versiona. Yhdistä vaaleaan särkeen tuorekurkkua, chiliä ja limeä, niin saat ceviche-tyylisen alkupalan, tai tomaattia ja basilikaa grillatun patongin päällä, ja saat bruschetan.

Ohjeen purkkisärjen valmistukseen löydät tästä alta.

Hellavahdit on kuukausittain ilmestyvä ruokavideosarja, jossa Lännen Median ruokatoimittaja Riikka Happonen ja kuvaaja Harri Kuittinen esittelevät ruoanlaiton tekniikoita. Molemmat ovat intohimoisia kotikokkeja ja aina valmiita kokeilemaan jotain uutta.

RESEPTI – Purkkisärki

500 g perattua särkeä

2 sipulia

1–2 dl rypsiöljyä

(1 dl tomaattipyrettä tai ketsuppia)

1 dl tilliä

2 tl suolaa

2 tl roseepippuria

Suolista, suomusta ja irrota särjestä pää, pyrstö ja evät. Jos särjet ovat kookkaita, fileoi ne.

Paloittele särjet ja sipulit reilun kokoisiksi palasiksi ja lado ne puhtaaseen noin litran vetoiseen lasipurkkiin. Jos haluat tomaattista särkeä, lisää tomaattipyre tai -ketsuppi. Kaada päälle öljyä sen verran, että kalapalat peittyvät kokonaan. Silppua tilli ja sekoita se ja muut mausteet joukkoon.

Anna hautua 120-asteisessa uunissa 3–5 tuntia.

Lisää aiheesta

KommentoiLuetuimmat kotimaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
Työpaikat Etelä-Pohjanmaa
Työpaikat Pohjanmaa