SDP:n Lindtman lupaa: Aktiivimallin leikkuri puretaan ja unohdetaan

HELSINKI

Aktiivimallin leikkuri poistuu vuodenvaihteeseen mennessä ja korvaavia toimia haetaan tilalle, jos leikkurilla osoitetaan olleen työllisyysvaikutuksia. Tämä on pääministeripuolue SDP:n ensisijaisia tavoitteita tänä syksynä.

Sekä eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman että puolueen puheenjohtaja, pääministeri Antti Rinne painottivat leikkurin poistamista puheenvuoroissaan SDP:n eduskuntaryhmän kesäkokouksen ensimmäisenä päivänä torstaina. Aktiivimallista virisi kokouksessa myös eniten keskustelua, kertoi Lindtman kokouksen jälkeen.

–  Tosiasia on, että aktiivimallin leikkuri nyt puretaan. Voitte uskoa, että se ei vuodenvaihteessa 2020 enää ole voimassa, vakuutti Rinne medialle tiedotustilaisuudessa kokouksen jälkeen.

Hallituspuolueista esimerkiksi RKP:ssä olisi halua odottaa aktiivimallin vaikutusarviot ennen lopullista päätöstä sen poistamisesta. Niitä on kuitenkin luvassa vasta syyskuun budjettiriihen jälkeen lokakuussa, kun Valtion taloudellinen tutkimuskeskus VATT saa selvityksensä valmiiksi.

Myös aktiivimallia viime hallituksessa säätämässä ollut keskusta haluaisi odottaa sen vaikutukset työllisyyteen, jotta vastaavat korvaavat toimet voidaan laatia tilalle.

Rinteen mukaan asia tulee esille budjettiriihessä, jos leikkurin purkamisella on budjettivaikutuksia.

–  Jos leikkurilla osoitetaan olleen työllisyysvaikutuksia, on aivan selvää, että hallitusohjelman kirjaus tarkoittaa, että sille täytyy löytää korvaavia toimenpiteitä. Oma käsitykseni tällä hetkellä on, että leikkuri sinänsä ei ole lisännyt tai vähentänyt työllisyyttä, Rinne sanoi.

Hallitusohjelmassa sovittu

Valtiovarainministeri Mika Lintilä (kesk.) ei eilisessä VM:n budjettiesitystä koskeneessa tiedotustilaisuudessa maininnut aktiivimallin leikkurin poistamisesta mitään. Tämä johtuu Rinteen mukaan siitä, että leikkurin poistamista koskeva esitys lähtee lausunnoille perjantaina.

Pääministeri painotti, että hallitusohjelmassa on leikkurin purkamisesta sovittu.

–  Sosiaalidemokraattinen eduskuntaryhmä lähtee siitä, että hallituksen on tehtävä päätökset tänä syksynä aktiivimallin leikkurin purkamiseksi. Aktiivimalli on tehoton, epätarkoituksenmukainen ja epäoikeudenmukainen. Siksi se puretaan ja unohdetaan hyllyn viimeisimpään mappiin, kuittasi Lindtman puolestaan puheenvuorossaan.

Perjantaina keskustellaan al-Taeen tilanteesta

Syksyn muita isoja asioita ovat Rinteen mukaan eläkelupauksen ensimmäisen erän toteuttaminen, hoitotakuun ja hoitajamitoituksen valmistelu sekä työllisyysasteen nostamiseen tähtäävät toimet.

–  Syksyn aikana valmistellaan myös sote-esitystä ja ratkaistaan Uudenmaan erillismalli sekä käynnistetään kaupunki- ja aluepolitiikan uuden tulemisen valmistelu, Rinne sanoi.

SDP:n eduskuntaryhmän kaksipäiväinen kesäkokous jatkuu perjantaina, jolloin ryhmä muun muassa kuulee kansanedustaja Hussein al-Taeeta ja keskustelee tämän tilanteesta. Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Lindtman ei halunnut ennakoida lopputulosta, vaan katsoo ensin keskustelun annin.

Aiemmin ryhmän oli määrä kuulla al-Taeeta vasta syysistuntokauden alussa syyskuun alkupuolella

KommentoiLuetuimmat kotimaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
Uusimmat Kotimaan uutiset