Segway ja muut kevyet sähköajoneuvot ovat jatkossa laillisia kulkuvälineitä liikenteessä

Vuodenvaihteesta alkaen Segway, sähköpotkulaudat, leijulaudat ja muut kevyet sähköajoneuvot ovat laillisia kulkuvälineitä liikenteessä. Hallitus hyväksyi asiaa koskevan lainmuutoksen keskiviikkona.

Kevyisiin, enintään 15 km/h kulkeviin laitteisiin sovelletaan jatkossa jalankulkijan liikennesääntöjä, eli ne rinnastetaan potkulautoihin ja rullaluistimiin.

Isompia, enintään 25 km/h kulkevia sähköajoneuvoja saa käyttää polkupyöräilijän liikennesäännöillä. Segwayn kaltaisia tasapainottuvia kulkuvälineitä saa käyttää myös jalkakäytävillä, kunhan niillä ajaa enintään kävelynopeutta.

Isommissa laitteissa täytyy käyttää polkupyöräilijän tavoin kypärää ja niissä tulee olla heijastimet ja äänimerkinantolaite.

Hallitus muutti samalla rikoslakia niin, että uusilla sähkölaitteilla ajeleminen alkoholia nauttineena tulee rangaistavaksi. Liikennejuopumussäännökset koskevat jatkossa polkupyöräilijöiden tavoin myös moottoreilla varustettuja polkupyöriä ja kevyitä sähköajoneuvoja.

Laista poistettiin rajoitus, jonka mukaan kävelyä avustavan tai korvaavan laitteen käyttö on tähän saakka ollut sallittua vain vammaisille henkilöille.

Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi arvioi aiemmin tänä vuonna, että kevyiden sähkökäyttöisten liikkumisvälineiden yleistyminen jäänee melko vähäiseksi, jolloin tieliikenteen loukkaantumiset lisääntyvät todennäköisesti vain noin prosentilla.

Trafi kuitenkin varoitti, että mikäli uudet liikennevälineet yleistyvät arvioitua nopeammin ja niillä ajetaan sallittua nopeammin usein ilman kypärää, voi liikenneturvallisuus heikentyä "merkittävästi".

Eduskunta edellyttää, että hallitus seuraa uusien liikennevälineiden ja sääntöjen vaikutusta liikenneturvallisuuteen ja ryhtyy tarvittaessa toimenpiteisiin liikenneturvallisuuden turvaamiseksi.

HENRIPEKKA KALLIO/LÄNNEN MEDIA

KommentoiLuetuimmat kotimaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi