Hallitus päätti koronarokotusten laajentamisesta 12–15-vuotiaisiin

HELSINKI

Hallitus päätti torstaina sosiaali- ja terveysministeriön (STM) esityksen mukaisesti koronarokotusten laajentamisesta 12–15-vuotiaisiin.

Aiemmin voimassa olleessa asetuksessa nuorin rokotettava ryhmä oli 16–29-vuotiaat. Nyt tehdyn asetusmuutoksen myötä myös 12–15-vuotiailla on mahdollisuus vapaaehtoiseen koronarokotukseen.

Asetus tulee voimaan ensi maanantaina.

Lapsille ja nuorille tarjotaan STM:n mukaan Pfizerin ja Biontechin Comirnaty-rokotetta tai Modernan Spikevax-rokotetta. Ne ovat tällä hetkellä ainoat Suomessa käytössä olevat koronarokotteet, joilla on ehdollinen myyntilupa 12 ikävuodesta ylöspäin.

STM:n mukaan alaikäinen voi itse päättää rokottamisesta, jos rokotteen antava terveydenhuollon ammattilainen arvioi, että hän ikänsä ja kehitystasonsa perusteella kykenee päättämään rokotuksestaan. Jos nuori ei halua tai ole kykenevä itse päättämään rokotuksestaan, koronarokotteen antamiseen tarvitaan huoltajien suostumus.

Rokotukset voidaan STM:n mukaan toteuttaa alueellisen harkinnan mukaan esimerkiksi kouluissa tai joukkorokotuksina aikuisväestön joukkorokotusten yhteydessä.

Tähän asti koronarokotuksia on ollut mahdollista antaa kaikille yli 16-vuotiaille sekä niille 12–15-vuotiaille, jotka kuuluvat lääketieteellisiin riskiryhmiin.

752 uutta tartuntaa

Kaikki koronavirustartunnat yksittäisiä tartuntoja lukuun ottamatta ovat Suomessa niin sanottua deltamuunnosta, totesi ylilääkäri Otto Helve Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta (THL) tiedotustilaisuudessa tänään. Hän sanoi myös, että Suomessa raportoidaan tänään 752 uutta koronatartuntaa.

Hänen mukaansa Britanniasta saatujen tietojen mukaan koronarokotteiden suojateho deltamuunnoksen aiheuttamaa oireista infektiota vastaan on ensimmäisen annoksen jälkeen 35 prosenttia ja toisen annoksen jälkeen 79 prosenttia. Aineistossa on mukana sekä adenovirusvektorirokotteita että mrna-rokotteita.

Koronarokotteiden suojateho vakavaa tautia vastaan on tätä parempi, THL:n mukaan ensimmäisen annoksen jälkeen 80 prosenttia ja toisen annoksen jälkeen 96 prosenttia.

Tapauksia todetaan paljon 20 - 29-vuotiailla

Uusien koronatapausten määrä on kasvanut 56 prosenttia viikon aikana, tiedottaa STM.

STM:n mukaan viime viikolla uusia tapauksia todettiin yhteensä 4  574, kun edeltävällä viikolla tapauksia todettiin 2  925. Ministeriön mukaan yli kolmasosa kaikista tartunnoista todettiin 20–29-vuotiailla.

Ulkomailta tuotujen tartuntojen osuus oli viime viikolla noin 6 prosenttia. Karanteeniin asetettiin 8  304 henkilöä.

STM:n strategiajohtaja Liisa-Maria Voipio-Pulkin mukaan epidemia kasvaa nyt käytännössä koko maassa. Tartuntojen lähteenä ovat hänen mukaansa korostuneet nyt sosiaaliset kontaktit, toinen samassa taloudessa asuva henkilö, ravintolat ja yksityistilaisuudet.

Kaikkiaan koronavirustartuntoja on raportoitu Suomessa 109  982.

Rokotteen ensimmäisen annoksen on saanut nyt 66,6 prosenttia väestöstä

Koronarokotteen ensimmäisen annoksen on saanut Suomessa noin 3,7 miljoonaa ihmistä eli 66,6 prosenttia väestöstä, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL).

Ensimmäisen annoksen saaneiden määrä nousi eilisestä vajaalla 9  500:lla.

Toisen annoksen osalta rokotuskattavuus on nyt 36,6 prosenttia, mikä tarkoittaa hieman yli kahta miljoonaa ihmistä. Toisen rokoteannoksen saaneiden määrä kasvoi vuorokaudessa runsaalla 32  200:lla.

Kommentoi


Luetuimmat kotimaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
Työpaikat Etelä-Pohjanmaa
Työpaikat Pohjanmaa