STTK:n Palola: Työmarkkinakiistojen sovittelujärjestelmä voisi kaivata uudistusta –  "Vahvasti yhteen henkilöön keskittyvä järjestelmä ei välttämättä toimi enää"

HELSINKI

STTK:n puheenjohtajan Antti Palolan mukaan työmarkkinakiistojen sovittelujärjestelmän uudistamistarvetta tulisi pohtia. Valtakunnansovittelijan instituutio keskittyy yhteen henkilöön, eikä se välttämättä toimi parhaalla mahdollisella tavalla. Mallia voisi ottaa vaikkapa länsinaapurista.

–  Ruotsissa käytössä on niin sanottu niin sanottu medlingsinstitutet, johon kuuluu useita henkilöitä. Vahvasti yhteen henkilöön keskittyvä järjestelmä ei välttämättä Suomen muuttuneissa työmarkkinaoloissa ja vaikeissa neuvotteluissa ole paras mahdollinen, hän sanoi tiedotteessa torstaina.

Palola ehdottaa, että työmarkkinaosapuolet tarkastelisivat nykyisen sovittelujärjestelmän toimivuutta ja mahdollisia uudistamistarpeita sen jälkeen, kun työmarkkinakierros on saatu päätökseen.

Piekkalalle risuja ja ruusu ja

Merimies-Unionin puheenjohtaja Simo Zitting on kritisoinut valtakunnansovittelija Vuokko Piekkalaa julkisesti. Postilakon aikana marraskuussa Zitting kuvaili Piekkalaa onnettomaksi ja noviisiksi eikä uskonut, että valtakunnansovittelijalla on edellytyksiä saada työmarkkinakiistassa Postin osapuolten kesken ratkaisua.

Toinen postikiistan osapuolista taas kiitteli keskiviikkona Piekkalan työtä. Palvelualojen työnantajien toimitusjohtaja Tuomas Aarto kirjoitti blogissaan, että valtakunnalla on ammattitaitoinen sovittelija ja kiitti tämän panosta postisovun aikaansaamisessa.

Aarton mukaan kaikissa tilanteissa pitää kunnioittaa valtakunnansovittelijan roolia sovitteluprosessin johtajana.

–  Ainoa vaihtoehto normaalille sovitteluprosessille voi olla työriitalain mukainen sovittelulautakunta, jota on mahdollista käyttää – yleensä viimeisenä vaihtoehtona – ja ainoastaan valtakunnansovittelijan esityksestä, Aarto sanoi.

Palolan mielestä syksyn työtaistelu-uhat, epäonnistuneet sovittelut ja lakot viestivät siitä, että uusi neuvottelukulttuuri ei toimi. Keskusjärjestöt eivät enää neuvottele palkoista ja työsuhteen ehdoista, joten jokainen liitto asettaa itse omat tavoitteensa ja määrittää keinot niiden saavuttamiseksi.

–  Tämä tuntuu tulleen työnantajille yllätyksenä.

KommentoiLuetuimmat kotimaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
Työpaikat Etelä-Pohjanmaa
Työpaikat Pohjanmaa