Wärtsilällä on avainrooli Elon Muskin SpaceX:n rakettien laukaisussa – onnistuminen säästää miljoonia euroja

Suomalainen meri- ja energiateknologiayritys Wärtsilä on laajentanut avaruusbisnekseen, vahvisti toimitusjohtaja Jaakko Eskola ensimmäisenä Lännen Medialle. Myös yhteistyötä Teslan kanssa tunnustellaan.

Suomalainen meri- ja energia-alan yritys Wärtsilä on jo pitkään tehnyt yhteistyötä miljardööri Elon Muskin avaruusyhtiön SpaceX:n kanssa.

Wärtsilän toimitusjohtaja Jaakko Eskola vahvisti asian ensimmäisenä Lännen Medialle.

Wärtsilä on ollut tärkeässä roolissa Muskin uuden teknologian eli rakettien osien uudelleenkäytettävyyden kanssa.

Wärtsilä ohjaa SpaceX:n lauttaa laukaisussa

Wärtsilä toimittaa potkuri- ja automaatiojärjestelmät SpaceX:n lautalle, joka on esimerkiksi avaruudesta takaisin palaavan kantoraketin laskeutumisalustana merellä. Osat palaavat takaisin ilmakehään vain minuuttien kuluttua alkuperäisestä laukaisusta.

–Meidän työntekijämme varmistavat, että lautta pysyy tarkalleen paikallaan laukaisun aikana, toteaa Eskola Lännen Median haastattelussa.

Wärtsilän työntekijät valvovat ja ohjaavat lauttaa etäyhteydellä koko ajan. Menetelmää kutsutaan vapaasti käännettynä asemoitumiseksi paikalleen (dynamic positioning).

Urakan saaminen oli Wärtsilän myyjien ansiota.

–San Diegon myyntimiehet sopivat tästä SpaceX:n kanssa, kertoo Eskola.

Jokainen ehjä osa miljoonien arvoinen

Tehtävän onnistuminen mitataan miljoonissa euroissa, sillä jokainen ehjänä säilynyt avaruusraketin osa on todella arvokas.

Esimerkiksi Falcon Heavy -raketin laukaisu maksaa Elon Muskin tviitin mukaan maksimissaan 150 miljoonaa dollaria eli yli 120 miljoonaa euroa.

Viime viikon tiistaina laukaistun raketin keskiosan piti laskeutua takaisin maahan merellä olevalle lautalle. Keskiosa kuitenkin lensi liian lujaa, ei osunut lauttaan ja tuhoutui.

Muuten Falcon Heavyn laukaisu onnistui, sillä Elon Muskin oma Tesla Roadster -sähköauto lähti kiertämään aurinkokuntaa.

Lisäksi kaksi Falcon Heavyn kantorakettia laskeutui yhtäaikaisesti takaisin Floridan Cape Canaveralin laukaisualustalle vain muutamia minuutteja raketin laukaisun jälkeen.

Kaupalliset raketit lentävät nyt LNG:llä

Wärtsilä on toisellakin tavalla mukana avaruusbisneksessä. Wärtsilä on merkittävä nesteytetyn maakaasun LNG:n järjestelmätoimittaja.

LNG:stä taas on tullut kaupallisten avaruusyhtiöiden suosikkipolttoaine sen helpon saatavuuden vuoksi. Raketteja ammutaan siis avaruuteen polttoaineella, jonka teknologian Wärtsilä tuntee hyvin.

–Olemme aina uskoneet LNG:n käyttöön, mutta emme arvanneet, että se kelpaisi myös avaruuteen, Eskola sanoo.

Wärtsilä neuvottelee yhteistyöstä Teslan kanssa

Wärtsilä etsii yhteistyökeinoja myös Elon Muskin maanläheisemmän yhtiön eli Teslan kanssa. Musk on myös sähköauto- ja energiayhtiö Teslan pääomistaja ja toimitusjohtaja.

Toimitusjohtaja Jaakko Eskola kertoo, että Wärtsilä yrittää solmia sopimuksen, jossa se voisi ostaa akkuja Teslalta. Wärtsilä tarvitsisi niitä laivojen hybridimoottoreihin ja voimalaitoksiinsa.

Wärtsilä puolestaan voisi parantaa Teslan voimalaitoksia omalla ainutlaatuisella hybridijärjestelmällään.

–Käymme Teslan kanssa keskusteluja, mikä on heidän tulevaisuutensa ja onko meidän ohjelmamme heille sopiva energianvarastointivoimaloissa, Eskola sanoo.

Kuvio helpottuisi vielä, jos Tesla päättäisi rakentaa suuren akkutehtaansa Gigafactoryn Vaasaan, jossa sijaitsee Wärtsilän moottorien tuotekehitys. Vaasan kaupunki etsii suurta akkutehdasta alueelleen.

Silloin sekä Wärtsilä että Tesla saisivat yhdistettyä tuotekehitysosaamistaan. On tosin muistettava, että tällä hetkellä Wärtsilä myös kilpailee Teslan kanssa voimalaitospuolella.

Akkuyhteistyö olisi varautumista tulevaan

Tällä hetkellä Wärtsilä pystyy hankkimaan aurinkovoimaloidensa paneelit miltä tahansa toimittajalta, samoin kuin voimaloiden ja laivamoottoreiden akut.

Eskola kuitenkin ennakoi, että sähköautojen todellisen läpilyönnin jälkeen akuista tulee pulaa. Pitkäaikainen yhteistyökumppani olisi strategisesti viisas liike.

Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies oli vaikuttunut vieraillessaan Wärtsilän moottoritehtaalla maanantaina.

–Tässä yhdistyvät isot megatrendit, kuten älykkäät järjestelmät ja kestävän kehityksen energiaratkaisut. Ollaan viivalla aivan kärkijoukoissa, Häkämies sanoo.

Lisää aiheesta

Kommentoi


Luetuimmat kotimaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
Uusimmat Kotimaan uutiset
Työpaikat Etelä-Pohjanmaa
Työpaikat Pohjanmaa