Suomen suosituin koirarotu rikkoi rekisteröintiennätyksensä – Erään rodun suosion kehitys huolestuttaa Kennelliittoa

Suomen suosituin koirarotu on labradorinnoutaja, joiden rekisteröintimäärät kasvoivat vuonna 2019 entisestään, kun niitä rekisteröitiin 2307 koiraa.

Kaiken kaikkiaan Suomen Kennelliitto rekisteröi viime vuonna 45 111 koiraa.

Labradorinnoutaja rikkoi aiempien vuosien rekisteröintiennätyksensä. Rotu nousi suosituimpien koirarotujen ensimmäiselle sijalle vuonna 2010 ja on sen jälkeen pitänyt pintansa. Suomen Kennelliitto rekisteröi 2019 vuonna 2307 labradorinnoutajaa. Määrä kasvoi toissa vuodesta 112 koiralla.

Suomen Kennelliiton hallituksen puheenjohtaja Harri Lehkonen perustelee rodun suosiota sen mukavalla luonteella ja helppohoitoisuudella.

Toiseksi suosituimmaksi koiraroduksi nousi jämtlanninpystykorva, joita rekisteröitiin viime vuonna 1 424 koiraa. Kolmanneksi tuli saksanpaimenkoira 1 259 rekisteröinnillä.

Tutut rodut jatkavat kymmenen suosituimman joukossa. Listalla ei ole toissa vuodesta yhtään uutta rotua, mutta sijoitukset vaihtelevat. Kultainennoutaja nousi yhden sijan viidennestä neljänneksi ja shetlanninlammaskoira paransi sijoitustaan seitsemänneltä sijalta kuudenneksi.

Suomenlapinkoira on kymmenen suosituimman rodun joukossa suurin putoaja, jonka rekisteröintimäärät laskivat viime vuonna 240 koiralla. Se putosi toiselta sijalta viidenneksi.

Viidestä kotimaisesta rodusta suurin osa mahtuu kymmenen suosituimman joukkoon. Suomenlapinkoiran lisäksi suomenajokoira sijoittui seitsemänneksi (1046 rekisteröintiä) ja karjalankarhukoira kymmenenneksi (758).

Muut kotimaiset rodut sijoittuvat rekisteröinneissä kauemmas kärjestä: kansalliskoiramme suomenpystykorva sijalle 12 (660) ja lapinporokoira sijalle 45 (278).

Lehkosen mukaan huolta herättää se, että suomenajokoiran suosio on laskenut kymmenessä vuodessa puoleen ja 30 vuodessa neljännekseen.

Koirarodut jaetaan kymmeneen eri roturyhmään käyttötarkoituksen ja ominaisuuksien perusteella. Näistä ryhmistä suosituin viime vuonna oli pystykorvat ja alkukantaiset koirat, joita rekisteröitiin yhteensä 9 850.

Toiseksi suurin roturyhmä oli seurakoirat 6 939 rekisteröinnillä. Nämä pysyivät samoina kuin vuonna 2018, joskin molempien rekisteröintimäärät laskivat hieman. Kolmanneksi suurin ryhmä oli noutajat, ylösajavat koirat ja vesikoirat 6 411 rekisteröinnillä. Pienin roturyhmä oli vinttikoirat 736 koiralla.

Kaiken kaikkiaan viime vuonna rekisteröitiin 45 111 koiraa. Määrä on laskenut vuodesta 2018, jolloin rekisteröitiin 45 704 koiraa.

Suomen Kennelliitto & Finska Kennelklubben ry on vuonna 1889 perustettu koira-alan asiantuntijajärjestö sekä koirien kasvattajien, omistajien ja harrastajien edunvalvoja. Sillä on noin 146 000 henkilöjäsentä sekä noin 2000 jäsenyhdistystä.

KommentoiLuetuimmat kotimaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi