Suomessa on yhä köyhyydessä eläviä lapsia lähes kaksinkertainen määrä 90-lukuun verrattuna

Lapsiperheiden köyhyyttä ei olisi juuri lainkaan, jos yksinhuoltajien työssäkäyntimahdollisuuksia parannettaisiin.

Näin uskoo Yhden Vanhemman Perheiden Liiton toiminnanjohtajan Heljä Sairisalo, jonka mukaan lapsiperheille tarkoitetut hoivapalvelut eivät ole pysyneet tarpeeksi nopeasti työelämän monimuotoistumisen perässä.

Erityisesti vuorotöiden yleistyminen on tehnyt Sairisalon mielestä yksinhuoltajien työllistymisestä yhä vaikeampaa.

— Palveluita on vähennetty, ja työelämää on monipuolistettu. Nimenomaan yksinhuoltajille on tullut vaikeaa yhdistää työelämää ja perhettä – niin moderneja työpaikkoja ei ole, että siellä olisi lapsiparkkeja, Sairisalo toteaa.

Kun 1990-luvun alussa yksinhuoltajat saattoivat tehdä Sairisalon mukaan jopa enemmän töitä kuin muut, viime vuodet yksinhuoltajien työttömyys on ollut jopa kaksinkertaista muihin nähden. Kaikista lapsiperheistä yhden vanhemman perheitä on yli viidennes.

— Lapsiperheiden köyhyysaste ylitti yleisen köyhyysasteen 2000-luvun alussa. Lasten köyhyys ei sovi hyvinvointivaltioon, Sairisalo sanoo.

Tiistaina Unicef julkisti raportin kehittyneissä maissa köyhyydessä elävistä lapsista. Raportin mukaan kehittyneissä maissa on 2,6 miljoonaa köyhää lasta enemmän kuin vuonna 2008. Esimerkiksi Yhdysvalloissa ja Espanjassa joka kolmas lapsi elää köyhyydessä. Vaikka Suomessa köyhien lasten määrä on vähentynyt vuodesta 2008, ongelma on yhä todellinen.

Esimerkiksi vuonna 1995 lapsiköyhyysaste oli Tilastokeskuksen mukaan Suomessa 4,7 prosenttia. Vuonna 2012 Unicefin mukaan Suomessa eli köyhissä perheissä yhä jopa 8,8 prosenttia lapsista.

JOHANNA JUUPALUOMA/LÄNNEN MEDIA

Kommentoi


Luetuimmat kotimaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
Uusimmat Kotimaan uutiset
Työpaikat Etelä-Pohjanmaa
Työpaikat Pohjanmaa