Supo selvittää Manchesterin iskun Suomi-kytköksiä

  • Ilkka-Pohjalainen

– Odotamme Britanniasta tietoja tekijästä, kunhan Britannian poliisi niitä saa ja ehtii lähettää. Jos kyseessä on itsemurhaisku, kuten on alustavasti uutisoitu, tekijän henkilöllisyyden selvittäminen voi hidastua. Tilanne on silloin selvästi kaoottisempi kuin jos poliisilla olisi jo epäilty tekijä pidätettynä, Rantala kuvailee.

Kun tieto epäillyn henkilöllisyydestä saadaan Suomeen, Supo selvittää onko tällä yhteyksiä Suomeen tai henkilöihin, joita Supo pitää silmällä. Sen myötä arvioidaan myös uhkatasoa.

– Uhkatason arvioinnin suhteen vielä ei pystytä sanomaan mitään, Rantala toteaa.

Rantalan mukaan Manchesterin isku vahvistaa viimeaikaista, jo Pariisin iskuista alkanutta terrorismin trendiä.

– Trendi on ollut se, että viime aikoina iskut on tarkoituksella kohdistettu pehmeitä kohteita vastaan. Välillä toimintamalli oli, että iskettiin viranomaisia vastaan.

Manchesterin isku tapahtui ilmeisesti konserttipaikan turvatarkastusten ulkopuolella. Rantala näkee yhtymäkohtia esimerkiksi Pariisin iskuun, jossa yksi terroristeista räjäytti itsensä jalkapallostadionin ulkopuolella. Myös Brysselissä on isketty lentokentälle alueelle turvatarkastusten ulkopuolelle. Terroristit ovat onnistuneet löytämään kohteita, joissa ihmisjoukot ovat suojaamattomia.

– Tämä osoittaa, että mitkään turvatoimet eivät pysty kaikkia iskuja estämään. Tällaisia ei länsimaisessa yhteiskunnassa voi estää, ellei sitten julisteta ulkonaliikkumiskieltoa, Rantala sanoo.

Hän muistuttaa, että useita iskuja on kuitenkin onnistuttu estämään tiedustelutietojen avulla. Britannian tiedusteluvalmiuksia on pidetty Euroopan parhaina. Rantala ei silti pidä yllätyksenä, että terrori onnistui Manchesterissa.

– Britannia on ollut pitkään yksi korkean riskin maista. Vaikka siellä on pitkä historia terrorismin vastaisesta toiminnasta jo IRA:n ajalta, myös riskihenkilöiden määrä on valtava. Vaatii aina valtavasti resursseja vahtia yhden ihmisen tekemisiä. Toimet on pakko keskittää tiettyihin henkilöihin. Ja niin on käynyt muuallakin, että joku tietty henkilö on ollut poliisin tiedossa, mutta valvonta on päätetty keskittää johonkin toiseen henkilöön ja myöhemmin päätös on osoittautunut virheelliseksi.

Yleensä terrori-iskujen jälkeen poliisin valmiustasoa nostetaan ympäri Eurooppaa. Rantalan mukaan se on osa normaalia viranomaistoimintaa.

– Ainakin sillä halutaan varmistaa, että vastaavaa ei tapahdu heti uudestaan. Viime aikoina ei tosin ole nähty sellaisia iskusarjoja, että iskuja nähtäisiin esimerkiksi peräkkäisinä päivinä. Iskusarjoja on ollut, mutta iskut ovat tapahtuneet tiiviissä tahdissa, Rantala muistelee.

Hänen mukaansa poliisi arvioi Suomessa varautumisen astetta. Esimerkiksi presidentti Mauno Koiviston torstaina pidettävien hautajaisten aikana turvallisuusjärjestelyjä oli päätetty kiristää jo aiemmin.

RAMI NIEMINEN

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kommentoi

Kommentoidaksesi sinun tulee olla kirjautuneena Facebookiin

    Jaa artikkeli