Sureva Orlando pelästyy nyt joka paukahdusta – "Tämä oli puhdas viharikos"

Floridaa on juuri nyt vaikea tunnistaa entisekseen: Walt Disneyn satuhahmojen kodiksi ja rauhan tyyssijaksi. Orlandon ampuminen täytti seksuaalivähemmistöjen yhteisön sydämen auttamishalulla mutta myös pelolla, kertoo homomiesten aidsin-vastaisen järjestön Impulsen Orlandon-osaston puheenjohtaja Corey Lyons.

– On tärkeää sanoa suoraan, että kyseessä oli hyökkäys HLBTIQ-yhteisöä vastaan. Tämä oli puhdas viharikos, Lyons painottaa Lännen Median toimittajalle.

Yhdistyksen nimi on lyhenne eri sukupuolivähemmistöjä tarkoittavien sanojen alkukirjaimista.

Pelko nousi monella pintaan esimerkiksi ampumisen uhrien muistoksi järjestetyssä tilaisuudessa, kun surijoiden täyttämän aukion läheltä kuului yhtäkkiä hälytysajoneuvon sireenien ulvontaa.

– Joukko toimittajia oli kiivennyt viereisten rakennusten katoille saadakseen parempia kuvia. Me ajattelimme, että siellä oli tarkka-ampujia.

Tuhannet ihmiset kerääntyivät muistotilaisuuteen osoittamaan HLBTIQ-yhteisölle tukeaan, ja muutenkin yhteisölle on tulvinut osanoton ilmauksia ja avuntarjouksia mitä erilaisimmilta ihmisiltä ja yhteisöiltä.

Joitakuita ampuminen kuitenkin on innoittanut vihapuheeseen.

– Olemme kuulleet sentyyppisiä kommentteja kuin "Toivoisin, että olisit ollut siellä". Joidenkin ihmisten mielestä ansaitsemme tämän sen vuoksi, minkälaisiksi synnyimme, Lyons kertoo surullisena.

Vihasiko ampuja myös itseään? Useat amerikkalaisviestinten haastattelemat ihmiset ovat kertoneet, että ampuja käytti homoseksuaaleille suunnattua deittisovellusta. Hänet oli myös nähty useaan otteeseen Pulse-yökerhossa, jossa hän viime viikonloppuna teki veritekonsa.

Lyonsin silmissä uudet tiedot eivät muuta sitä, että kyseessä oli viharikos.

– On vaikea tietää, käyttikö hän treffipalvelua etsiäkseen tapoja hyökätä yhteisöämme vastaan vai oliko hänellä itsevihan tunteita, jotka olisivat kummunneet hänen omista homoseksuaalisista taipumuksistaan, Lyons pohtii.

– Se ei kuitenkaan ole olennaista. Olennaista on, että hänen tekonsa kumpusi vihasta homoseksuaaleja kohtaan.

Sydän uhkuu auttamishalua. Vihan vastapainona on kuitenkin auttamishalu.

Lyons kertoo, että Orlandon HLBTIQ-keskus on auttanut uhrien perheitä muun muassa järjestämällä heille lentoja ja majoitusta, jotta he ovat päässeet paikan päälle tunnistamaan läheisensä ruumiin.

Perheet ovat saaneet myös ruokaa ja taloudellista apua.

Pidemmällä tähtäimellä suuri kysymys on kuitenkin, miten vastaavat tragediat voitaisiin estää.

– Amerikan täytyy ymmärtää, että kotimainen väkivalta on ongelma. Sitä vastaan taistelemiseksi tarvitaan rakkautta ja hyväksyntää, aselakien uudistamista ja mielenterveysongelmiin puuttumista, Lyons sanoo.

– Meidän täytyy aloittaa lapsistamme ja opettaa heille johdonmukaisesti erilaisuuden hyväksyntää. Vihaongelma täytyy korjata.

Kyyneliä surukellon kumistessa Kyyneleet nousevat Lyonsin silmiin, kun hän muistelee, kuinka muistotilaisuudessa soitettiin kellonlyönti jokaisen uhrin muistoksi. 49 hidasta lyöntiä kaikuivat illan hämärässä pitkään.

– Se oli raskasta.

Lyonsin sydän on raskas, vaikka hän ei menettänyt ampumisessa yhtään läheistään. Myös kaikki hänen järjestönsä Impulsen vapaaehtoiset säästyivät.

– Jos menettäisin ihmisiä tiimistäni tällä tavoin, särkyisin loppuiäkseni.

Kaikki uhrit tuntuivat Lyonsista silti läheisiltä.

– Täytyy ymmärtää, että tässä kaupungissa on kolme homobaaria. Kaikki niissä säännöllisesti juhlivat tuntevat toistensa kasvot.

MARIA ANNALA, ORLANDO, FLORIDA / LÄNNEN MEDIA

KommentoiLuetuimmat kotimaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
Työpaikat Etelä-Pohjanmaa
Työpaikat Pohjanmaa