Kuopion kouluhyökkäyksen käräjätuomio annetaan vasta kahden kuukauden päästä – uhrit eivät usko hyökkääjän katuvan

KUOPIO

Pohjois-Savon käräjäoikeus antaa tuomion Kuopion viimevuotisesta kouluhyökkäyksestä kahden kuukauden päästä, käräjäoikeus ilmoitti torstaina oikeudenkäynnin päätteeksi. Tuomio annetaan perjantaina 13. marraskuuta.

Oikeuden puheenjohtajan Juha Niemisen mukaan kyse on poikkeuksellisesta asiasta, jossa on laaja oikeudenkäyntiaineisto. Osaltaan tuomionantoa viivästyttää se, että koronapandemian aiheuttaman juttusuman purkaminen on täyttänyt käräjäoikeuden kalenteria.

–  Siksi varaamme tuomion antamiseen reilusti aikaa, Nieminen perusteli istunnon lopussa.

25-vuotiasta miestä syytetään murhasta ja 20:stä murhan yrityksestä sekä tuhotyöstä, törkeän pahoinpitelyn yrityksestä ja virkamiehen väkivaltaisesta vastustamisesta.

Syyttäjä: Mies ymmärsi tekonsa vääryyden

Kahdeksan päivää kestänyt oikeudenkäynti päättyi torstaina osapuolten loppulausuntoihin. Uhrien avustajista useampi nosti puheenvuorossaan esiin miehelle esitutkinnan aikana tehdyn mielentilatutkimuksen, jonka tuloksia käsiteltiin keskiviikkona oikeudessa suljetuin ovin.

Osasta avustajien puheista sai käsityksen, että Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) lausunnon mukaan mies olisi ollut tekoaikaan syyntakeinen. Myös syyttäjä Antti Kolehmainen sanoi syyttäjäpuolen kantana, että hyökkääjä ymmärsi tekonsa vääryyden ja pystyi säätelemään käytöstään tekohetkellä.

–  Syyntakeisuusasiaa käytiin eilen läpi, ja viittaan siihen, mitä olen mielentilakäsittelyn yhteydessä sanonut. Eilinen todistelu, mikä sen jälkeen otettiin vastaan, ei muuta syyttäjän kantaa millään tavalla, päinvastoin. Syyttäjän mukaan (syytetyllä) on ollut kyky säädellä käyttäytymistään ja hän on ymmärtänyt, mitä tekee, Kolehmainen sanoi.

Mielentilatutkimus ja sen tulokset ovat salaisia. Oikeuden arvio tutkimuksen tuloksista tulee julki vasta tuomiossa.

Puolustus vastustaa elinkautista

Syyttäjä vaatii miehelle elinkautista vankeusrangaistusta. Puolustuksen mukaan mies oli tekoaikaan alentuneesti syyntakeinen ja siksi hänelle pitäisi määrätä lievempi rangaistus.

–  On selvää, että kun vakavin syytteen alaisista teoista on murha – joka on myönnetty – lähtökohta on vain elinkausi vankeutta. Alentuneesta syyntakeisuudesta johtuen rangaistus tulisi kuitenkin mitata vuosissa, ja ymmärrän, että ajanjakso ylittää huomattavasti kymmenen vuotta, syytetyn asianajaja Matti Niiranen sanoi loppupuheenvuorossaan.

Elinkautisen vankeusrangaistuksen ja vuosissa mitattavan rangaistuksen erona on, että elinkautisesta voi päästä ehdonalaiseen vapauteen aikaisintaan vasta 12 vuoden jälkeen. Määräajaksi tuomittu ensikertalainen sen sijaan voi päästä ehdonalaiseen vapauteen suoritettuaan rangaistuksesta puolet.

Mies on myöntänyt murhasyytteen sekä kolme syytettä murhan yrityksestä. Kolmen muun iskussa haavoittuneen opiskelijan osalta mies on kiistänyt syytteen murhan yrityksestä, mutta myöntänyt törkeän pahoinpitelyn. Niissä vammat eivät Niirasen mukaan uhanneet uhrien henkeä.

Loput syytteet oppilaita koskevista murhan yrityksistä mies kiistää. Niissä on kyse opiskelijoista, jotka olivat luokassa hyökkäyksen aikaan, mutta pääsivät pakenemaan vammoitta. Syyttäjä katsoo, että myös he olivat tilanteessa yhtä lailla hengenvaarassa, koska syytetty valikoi uhrinsa sattumanvaraisesti.

Niirasen mukaan murhan yrityksen tunnusmerkistö ei täyty, koska tilanteessa oppilaisiin ei suoraan kohdistettu väkivaltaa.

"Hänellä olisi ollut mahdollisuus pyytää anteeksi"

Torstaina oikeudessa kuultiin loppulausunnot myös uhrien avustajilta. Heidän mukaansa uhrit eivät usko, että hyökkääjä on oikeasti ryhtynyt katumaan tekoaan. Mies ei poliisikuulusteluissa ilmaissut katumusta teostaan, mutta muutti oikeudenkäynnissä kertomustaan tältä osin.

–  (Syytetty) on oikeudenkäynnin aikana kertonut katuvansa, mutta mikään hänen habituksessaan, kehon kielessään ei tue tätä tunnustusta -- hän ei ole ollut mielisairas, psykoottinen tai vajaamielinen. Hän on suunnitellut, punninnut ja harkinnut, sanoi kuolonuhrin äitiä edustava Valentina Schnider oikeudelle torstaina.

Samaa sanoi useampaa uhria edustava asianajaja Emilia Vuolle.

–  (Syytetyn) katumus on täysin epäuskottavaa. Se ei ole ilmennyt kirjallisista todisteista eikä hänen omasta kuulemisestaan. Jos päädytään siihen, että hän oli alentuneesti syyntakeinen, hänet pitäisi silti tuomita elinkautiseen ottaen huomioon muun muassa hänen vaikuttimensa, syyllisyyden sekä sen, että todistelun perusteella ei ole pois suljettua, että tällaista voisi tapahtua uudelleen, Vuolle sanoi.

Valtaosa miehen uhreista oli hänen opiskelutovereitaan, jotka miehen itsensäkin mukaan olivat kohdelleet häntä hyvin. Kahta uhria edustava asianajaja Karoliina Partanen kertoi toisen heistä kiinnittäneen huomiota siihen, ettei syytetty kertaakaan oikeudenkäynnin aikana kohdistanut katsetta uhreihinsa.

–  Hän ei näe (syytetyssä) minkäänlaista aitoa katumusta -- (syytetyllä) olisi myös ollut täällä mahdollisuus pyytää anteeksi tekoaan ja osoittaa, että oikeasti sitä katuu, mutta hän ei ole näin toiminut, Partanen huomautti.

Miestä kuultiin oikeudessa maanantaina. Hän esiintyi salissa rauhallisesti ja ilmeettömänä ja vastasi hänelle esitettyihin kysymyksiin, muttei ilmaissut erikseen myötätuntoa uhrejaan kohtaan.

"Ihme, ettei kuolonuhreja tullut enempää"

Syytetty Joel Marin hyökkäsi miekan kanssa kauppakeskus Hermanin yhteydessä sijainneisiin Savon ammattiopiston tiloihin viime vuoden lokakuun ensimmäisenä päivänä. Surmansa saaneen 23-vuotiaan ukrainalaisnaisen lisäksi hyökkäyksessä haavoittui tai loukkaantui kymmenkunta ihmistä.

Syyttäjän mukaan uhrien vammat huomioiden on ihme, ettei kuolonuhreja tullut enempää.

–  Lääkärinlausunnot ja vammankuvaukset tukevat (syytetyn) kertomaa siitä, että hänen pyrkimyksensä oli todella tappaa ja tappaa mahdollisimman monta, syyttäjä Kolehmainen sanoi.

Osalle uhreista jäi miekaniskuista elinikäisiä vammoja, jotka paitsi haittaavat heidän loppuelämäänsä, ovat myös jokapäiväinen muistutus tapahtuneesta, uhrien avustajat kertoivat loppulausunnoissaan. Monet uhreista kärsivät fyysisten vammojen lisäksi myös erilaisista psyykkisistä oireista, kuten ahdistuneisuudesta, pelkotiloista ja takaumista.

STT kertoo syytetyn nimen jo käräjäkäsittelyn vaiheessa teon vakavuuden ja poikkeuksellisuuden vuoksi.

KommentoiLuetuimmat kotimaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
Työpaikat Etelä-Pohjanmaa
Työpaikat Pohjanmaa