Syyttäjä vaatii sakkoja rekrytointiyrityksen työntekijälle, jonka epäillään syrjineen Venäjän kaksoiskansalaista työnhaussa – Lakimies Matti Nissinen: On epäuskottavaa, että rekry-yrityksen työntekijä olisi keksinyt itse kaksoiskansalaisia syrjivän ohjeen

VEKARAJÄRVI

Kaksoiskansalaisen epäiltyä työsyrjintää koskevasta oikeudenkäynnistä tuli vaikutelma, että syytetyn penkille on joutunut viestintuoja, sanoo aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueen lakimies Matti Nissinen.

–  Kyllä sellainen vaikutelma syntyi, että tässä on tuomiolla tai harkinnassa viestintuoja. Se henkilö tai ne henkilöt, jotka alun perin ovat sen viestin laatineet tai lähettäneet, niin heitä ei nyt syytetyn penkille saatu, kommentoi oikeudenkäynnissä kuultu Nissinen medialle istunnon jälkeen.

Nissinen on entinen valtakunnansyyttäjä.

Tänään Helsingin käräjäoikeudessa käsiteltiin työsyrjintäepäilyä, jossa rekrytointiyritys oli hylännyt Venäjän kaksoiskansalaisen työhakemuksen. Nainen haki töitä Vekaranjärven varuskuntaravintolasta, mutta rekrytointiyrityksen työntekijä ilmoitti hänelle asiakasyrityksen vaativan työntekijältä Suomen kansalaisuutta ja ettei kaksoiskansalaisuus käy.

Syyttäjä vaatii työntekijälle sakkorangaistusta.

Syytetty: Toimin armeijan turvallisuusupseerin ohjeiden mukaan

Syytetty mies vetosi oikeudenkäynnissä siihen, että linjaus kaksoiskansalaisten kelpaamattomuudesta oli alun perin varuskunnan turvallisuuspäälliköltä peräisin.

–  En tehnyt päätöstä. Tiesin, ettei se käy, se oli asiakkaan tahto. Toimin Suomen armeijan turvallisuusupseerin ja työnantajani (ohjeiden) mukaisesti, syytetty sanoi.

Esitutkinnassa nyt syytetyn lisäksi epäiltiin kolmea ihmistä, mutta syyttäjä teki heidän kohdallaan syyttämättäjättämispäätöksen. Syyttäjän mukaan miehelle ei ollut annettu ohjetta, ettei kaksoiskansalaisia voitaisi palkata.

Lakimies Nissinen taas pitää epätodennäköisenä, että rekrytointiyrityksen työntekijä olisi keksinyt linjauksen itse.

–  Pidän sitä hyvin epäuskottavana, että olisi omasta päästään keksinyt.

Nainen kertoi järkyttyneensä: En koskaan ajatellut, että näin voisi Suomessa tapahtua

Epäillyn syrjinnän uhri vaatii 1  500 euron kärsimyskorvauksia.

–  (Syrjintä on) aiheuttanut kokemuksen, ettei hän olisi luotettava, ja että olisi turvallisuusriski. Se on kärsimystä poikinut, naisen asianajaja sanoi.

Nainen myös kertoi omassa kuulemisessaan, että kohtelu aiheutti hänelle ahdistusta ja surua.

– Halusin saada sen työn. Viiden minuutin kuluttua tuli tämä vastaus ja minä olin shokissa ja tuli paha olo, nainen sanoi.

Hän kertoi ottaneensa hyvin raskaasti sen, että häntä pidettiin turvallisuusuhkana.

–  Miksi näin, minä olisin joku turvallisuusuhka tälle paikalle, nainen sanoi.

Nainen kertoi asuneensa Suomessa 26 vuotta ja lisäsi, ettei ole koskaan aiemmin kokenut vastaavaa.

– Tämä oli ensimmäinen kerta Suomessa, en koskaan ajatellut, että näin voisi Suomessa tapahtua, nainen sanoi.

KommentoiLuetuimmat kotimaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi