Tallinnan paloittelumurhasta tuomittua Markus Pönkää syytetään törkeistä petoksista – syyttäjä vaatii vankeusrangaistusta

HELSINKI

Helsingin käräjäoikeudessa alkoi maanantaina talousrikosoikeudenkäynti, jossa syytettynä on Tallinnan paloittelumurhasta tuomittu Markus Pönkä. Syyttäjä vaatii hänelle ehdotonta vankeusrangaistusta kahdesta törkeästä petoksesta, kahdesta törkeästä veropetoksesta, 16 rekisterimerkintärikoksesta ja 16 väärennyksestä.

Syytteiden mukaan Pönkä on muun muassa haalinut useita American Express -luottokortteja ulkomailla asuvien tai ulkomaalaisten ihmisten nimiin. Kortit ovat syyttäjän mukaan tulleet Pöngän käyttöön.

–  Näiden henkilöiden ei ollut tarkoituskaan yksinomaan itse käyttää maksuvälineinä, vaan niitä on käyttänyt ja niiden on ollut tarkoituskin olla pääosin Markus Pöngän käytössä, haastehakemuksessa sanotaan.

Syyttäjän mukaan 32 maksukortilla on tehty hankintoja yhteensä noin 228  000 euron edestä.

Luottokorttien lisäksi Pönkä on syyttäjän mukaan ottanut pikavippeja ulkomaalaisten ihmisten suomalaisia henkilötunnuksia hyväksikäyttäen. Yhteensä 260 pikavipillä on syyttäjän mukaan saatu noin 545  000 euroa.

Törkeitä veropetoksia koskevissa rikosepäilyissä on kyse arvonlisäveroilmoituksista, jotka syyttäjän mukaan ovat olleet perättömiä ja joilla on saatu kymmeniä tuhansia euroja. Rekisterimerkintärikos- ja väärennyssyytteet koskevat Patentti- ja rekisterihallitukselle annettuja tietoja, jotka syyttäjän mukaan ovat olleet valheellisia.

Käräjäoikeuden mukaan Pönkä kiistää syytteet.

Pakoili talousrikostuomiota, kiinni Tukholmassa

Pönkä otettiin kiinni elokuussa 2017 yksityisasunnosta Tukholmassa. Kiinniottoa edelsi kolme tuntia kestänyt piiritystilanne, ja kiinnioton tekivät Ruotsin keskusrikospoliisin FAST-ryhmä ja Tukholman poliisin erityisyksikkö. Pönkä oli kansainvälisesti etsintäkuulutettu. Hänestä annettiin kansainvälinen pidätysmääräys, kun hän jätti keväällä 2017 saapumatta Riihimäen vankilaan, jossa hänet oli määrätty suorittamaan petosjutussa saamansa vankeusrangaistus.

Pönkä on pakoillut ennenkin. Lokakuussa 2013 hän jätti palaamatta lomalta Kylmäkosken vankilaan ja ilmoittautui itse puolentoista viikon kuluttua vankilan portilla.

Kesällä 2011 Pönkä pakeni vankikuljetuksesta matkalla oikeustieteellisen tiedekunnan pääsykokeisiin Helsingissä. Hän selitti alle tunnin mittaiseksi jäänyttä pakomatkaansa muun muassa sillä, että tarvitsi hoitoa käsi-ihottumaan.

Oikeus: Paloittelumurhan motiivi oli halu pitää petosrahat

Pönkä on tuomittu Virossa 12 vuoden vankeuteen liikekumppaninsa paloittelumurhasta. Tuolloin 23-vuotias Pönkä surmasi ja paloitteli 21-vuotiaan suomalaismiehen Tallinnassa joulukuussa 2005.

Paloittelusurma paljastui, kun vuokraisäntä löysi uhrin mustiin muovipusseihin paketoituna tornitalosta Tallinnan keskustasta.

Ruumiin hävittäminen jäi kesken, koska Viron poliisi ehti sitä ennen napata Pöngän. Suomen poliisi oli etsintäkuuluttanut hänet talousrikoksista.

Uhrin epäiltiin tehneen Pöngän kanssa talousrikoksia. Oikeus katsoi, että murhan motiivi oli Pöngän halu pitää petoksilla hankitut rahat itsellään ja hankkiutua eroon todistajasta, joka olisi voinut yhdistää hänet rikoksiin.

Ilta-Sanomat kertoi maanantaina iltapäivällä, että Pönkä pääsee tiistaina ehdonalaiseen vapauteen. Hän on ollut vankilassa suorittamassa aiempaa vankeusrangaistustaan.

KommentoiLuetuimmat kotimaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi