Sunnuntain mahtava museosää jatkunee ensi viikolla – hurrikaanin jälkimainingit näkyvät runsaina sateina, luvassa jopa lunta

HELSINKI

Sää on tänään erittäin tuulinen ja sateinen erityisesti Länsi-Suomessa. Maan länsiosaan saapui yöllä laaja sadealue, joka synnyttää iltapäivän aikana ukkoskuuroja. Rakeitakin saattaa sataa, Ilmatieteen laitokselta kerrotaan.

Ukkonen painottuu Varsinais-Suomeen, Pirkanmaalle, Satakuntaan, Kanta-Hämeeseen ja Uudellemaalle. Lapissa on tänään enimmäkseen poutaa, mutta Länsi-Lapissa sadekuurot ovat mahdollisia.

Suomenlahdella ja Pohjois-Itämerellä on tänään voimassa varoitus vaarallisesta aallokosta. Tuulinen sää jatkuu huomisiltaan asti.

Atlantilla liikkuva Humberto-hurrikaani ei enää uhkaa maa-alueita, vaikka onkin voimistumaan päin, sanoo päivystävä meteorologi Iiris Viljamaa. Myöhemmin ensi viikolla Skandinaviaan saapuessaan Humberton rippeet voivat tuoda Suomeenkin runsaita sateita.

Hallaa ja mustaa jäätä

Ensi viikolla sää viilenee entisestään. Ilmatieteen laitoksen mukaan luvassa on yöpakkasia, mustaa jäätä ja jopa lumikuuroja.

–  Mustaa jäätä voi esiintyä aamutuimaan ja yöllä Etelä-Suomea myöten viikon puolivälin jälkeen, päivystävä meteorologi Hannu Valta sanoo STT:lle.

Hänen mukaansa Jäämereltä Suomeen virtaava kylmä ilma laskee lämpötilan pari kolme astetta tavanomaista alhaisemmaksi. Etelä-Suomessa päivälämmöt pysyvät 10 asteen tuntumassa, Lapissa ne jäävät noin viiteen asteeseen.

Suurin piirtein keskiviikon tai torstain kohdalla tuulet heikkenevät ja pilvipeite repeilee sillä seurauksella, että yöt ja aamut kylmenevät. Hallaa ja yöpakkasia saattaa esiintyä Etelä-Suomessa asti.

Viikon puolivälin jälkeen voi meteorologin mukaan sataa lunta tai räntää ainakin Pohjois-Lapissa, mahdollisesti myös Keski-Lapissa.

–  Varsinkin päivällä voi tulla lumikuuroja Pohjois-Lapissa. En tiedä tuleeko sitä niin paljon, että se jaksaa jäädä maahan, mutta muutama sentti ainakin korkeimmissa paikoissa, hän sanoo.

Maanantain jälkeen tuuli laantuu ja sateet hälvenevät

Maanantaina pohjoistuuli on yhä kohtalaista ja päivällä puuskaista, mutta huomisen jälkeen ilmavirtaus heikkenee. Huomenna esiintyy myös jonkin verran hajanaisia sateita eri puolilla Suomea. Idässä ja pohjoisessa tulee paikoitellen yli viisi millilitraa vettä, muualla sademäärät jäävät vähäisemmiksi. Tiistaina ja keskiviikkona esiintyy meteorologin mukaan vielä paikoin sadekuuroja, mutta ei mitään laaja-alaisempaa.

–  Länsirannikkolla mereltä voi ajautua sadekuuroja, siellä on sen verran kylmä ilma ja lämmin meri. Meri laukaisee sadekuuroja ja ne voivat ajautua Pohjanmaalle, Satakuntaan ja Varsinais-Suomeen Pohjanlahdelta. Muuten huomisen jälkeen ei ole luvassa mitään suurempia sateita, Valta sanoo.

Länsi-Norjassa talvi saapui ryminällä

Norjassa maan länsiosassa vuorilla sijaitseva Sognefjellin alue on saanut niskaansa 40 sentin lumipeiton, kertoo norjalaislehti VG. Norjan tieliikennekeskus varoitti vuorille aikovia autoilijoita varmistamaan, ovatko tiet avoinna liikenteelle.

Sognefjellin yli kulkeva maantie on lumentulon takia suljettu, eikä sen avaamisesta ole vielä tietoa.

–  Ei muuta kuin sukset jalkaan, sanoi retkeilymaja Sognefjellshyttan johtaja Ole Nestvold VG:lle.

Hän myöntää, ettei hiihtoretkeilyilma ole paras mahdollinen, koska tuuli on kovaa ja näkyvyys heikko.

–  Toivomme, että lumiaura-auto pääsee läpi, niin että asiakkaamme pääsevät lähtemään kotiinsa.

NRK:n mukaan lumiraja asettuu noin 900–1  200 metrin korkeuteen.

Runsaat lumi- ja räntäsateet ovat aiheuttaneet maanvyörymiä ja katkoneet useita teitä.

Lähteenä myös uutistoimisto TT.

KommentoiLuetuimmat kotimaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi