Tärkeintä ovat raamattu ja aseet – näin Ted Cruz saarnaa Amerikalle

Mies heiluttaa lavalla Raamattua.

"Raamatut ja aseet", hän julistaa, ja monisatapäinen yleisö hurraa villisti.

"Raamatut ja aseet toivat meidät tänne (Amerikkaan) ja ne myös pitävät meidät täällä!"

Äänensävyn perusteella luulisi meidän olevan herätyskokouksessa. Niin ei kuitenkaan ole. Meneillään on Ted Cruzin vaalitilaisuus Yhdysvaltojen Syvässä Etelässä.

Cruz ei ole kuka tahansa ehdokas. Hänestä saattaa tulla presidentti. Hän on tällä hetkellä Donald Trumpin varteenotettavin vastustaja kisassa republikaanien presidenttiehdokkuudesta.

Aikaisin sunnuntaiaamuna Suomen aikaa selviää, riittävätkö saarnamiehen otteet äänekkään miljardöörin voittamiseen esivaalikiertueen kolmannella etapilla Etelä-Carolinassa. Tähän mennessä Cruz on voittanut Iowassa ja Trump New Hampshiressa.

Jeesus poliittisena liittolaisena Cruz vetoaa erityisesti uskonnolliseen äänestäjäkuntaan, ja hänen kampanjansa ottaa siitä kaiken irti. Vaalitilaisuudessa puhutaan uskonnosta vähintään yhtä paljon kuin politiikasta.

Cruzin puolesta puhuva partamies on menestynyt tosi-tv-tähti, ammattimetsästäjä ja liikemies Phil Robertson, joka tunnetaan konservatiivisista kristillisistä mielipiteistään.

"Voiko raha pyyhkiä pois synnit? Voiko maine herättää minut kuolleista? Ei voi! Siksi seuraan Jeesusta ja kannatan ehdokasta, joka seuraa Jeesusta", Robertson messuaa Etelä-Carolinan Charlestoniin kerääntyneelle yleisölle.

Kansa osoittaa suosiotaan.

Etelä-Carolinassa asuu runsaasti mustia ja latinalaisamerikkalaisia, mutta tässä salissa kaikki ovat valkoisia.

Aseet yhdistävät kansakuntaa Osa tilaisuudesta kuvataan televisioon. Kaikille maanmiehilleen puhuessaan Cruz välttää viittauksia uskontoon ja keskittyy talouspolitiikkaan.

Hän hehkuttaa saavansa talouden räjähdysmäiseen kasvuun ottamalla käyttöön tasaveron ja lakkauttamalla sekä veroviraston että presidentti Obaman terveydenhuolto-ohjelman Obamacaren.

Kun kamerat on sammutettu, tulee esiin toisenlainen Cruz: aseita arvostava Jumalan mies.

Tämän miehen mukaan perustuslain turvaamat oikeudet kuten uskonnonvapaus ja aseenkanto-oikeus ovat vaarassa, mikäli Valkoiseen taloon pääsee demokraatti tai väärä republikaani.

Tällöin perustuslakia saatetaan alkaa tulkita niin, ettei oikeus kantaa asetta koskekaan jokaista yksittäistä kansalaista vaan kansakuntaa yleisemmin.

Yleisö reagoi pelotteluun juuri niin voimakkaasti kuin on tarkoituskin.

"Saavat riistää aseen kylmistä, kuolleista käsistäni!" joku huutaa.

Jyrkkä ei abortille "Te eteläcarolinalaiset taidatte tykätä aseistanne?" Cruz kyselee, ja saa yleisöltä raikuvat suosionosoitukset.

"Teksasilaisena ymmärrän sen."

Aseenkanto-oikeuden lisäksi sotaveteraanien ristinmuotoiset muistomerkit ja hautakivien uskonnolliset symbolit ovat Cruzin mukaan vaarassa, mikäli häntä ei valita Valkoiseen taloon taistelemaan niiden puolesta.

Aseiden ja muistomerkkien lisäksi Cruz lupaa puolustaa oikeutta elämään. Se on amerikkalaisten konservatiivien suosima ilmaus abortin vastustamiselle.

"Odotan innolla hetkeä, jolloin elämän tunnustetaan olevan hedelmöittymisen hetkestä alkaen pyhä lahja Jumalalta", hän muotoilee.

Kannattajat vahvasti tukena Cruz tietää, mistä naruista vetää. Juuri näiden asioiden vuoksi tähän saliin kerääntyneet eteläcarolinalaiset aikovat äänestää häntä.

Kun tilaisuuteen saapuvilta ihmisiltä kysyy, miksi he kannattavat Cruzia, lähes kaikki mainitsevat perustuslain ja uskonnon.

"Cruz on perustuslain puolustaja, jolla on kristityt arvot. Hän palauttaa maan sellaiseksi kuin se oli", sanoo 65-vuotias John Schartner, joka on ensimmäistä kertaa elämässään teettänyt erikseen t-paidan osoittaakseen tukeaan ehdokkaalle.

"Perustuslaki on maamme suuruuden perusta. Jos emme pidä siitä kiinni, tulee kaaos", 44-vuotias Shana Burden toteaa.

"Jumalan mies. Kristitty. Uskossa. Hyvä mies.", luonnehtii Cruzia 67-vuotias Dick Winters.

Lopuksi rukoillaan Tilaisuuden päätteeksi Cruz pyytää kaikkia rukoilemaan. Hän lopettaa puheensa sitaattiin Raamatun Toisesta aikakirjasta:

"Ja jos silloin kansani, jonka olen ottanut omakseni, nöyrtyy ja rukoilee, kääntyy minun puoleeni ja hylkää pahat tiensä, niin minä kuulen sitä taivaaseen, annan sen synnit anteeksi ja teen sen maan jälleen terveeksi."

Sitaatti on hyvin valittu. Tähän saliin kokoontuneet äänestäjät kaipaavat ennen kaikkea konservatiivisten arvojen paluuta, joka heidän näkemyksensä mukaan merkitsisi tekisi Amerikan taas terveeksi.

MARIA ANNALA / LÄNNEN MEDIA

KommentoiLuetuimmat kotimaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
Työpaikat Etelä-Pohjanmaa
Työpaikat Pohjanmaa