Kiinalaisturistilla on vahvistettu koronavirustartunta Lapissa, altistuneita on tiedossa noin 15

HELSINKI

Lapin keskussairaalaan tiistaina tuodulla kiinalaisnaisella on todettu Wuhanin koronavirus, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) kertoi keskiviikkona. Tartunta on ensimmäinen Suomessa vahvistettu.

Tartunnan saanut matkailija on kotoisin Kiinan Wuhanista. Potilaan oireilu alkoi sunnuntaina Saariselällä. Sairastunut nainen on eristyksissä ja hänen tilansa on hyvä, eikä esimerkiksi tehohoitoa tarvita.

Tiedotustilaisuudessa THL:n asiantuntijat luonnehtivat Suomessa löytynyttä Wuhan-koronavirustapausta valitettavaksi, mutta ei odottamattomaksi.

Altistuneita noin 15, vointia seurataan

Tartunnalle mahdollisesti altistuneita on THL:n mukaan noin 15. Heihin ollaan yhteydessä torstaina.

Altistuneeksi katsotaan sellaiset henkilöt, jotka ovat viettäneet sairastuneen kanssa vähintään 15 minuuttia samassa tilassa aikana, jolloin viruksen arvellaan olleen tarttuva.

Lapin sairaanhoitopiiri seuraa altistuneiden terveydentilaa kahden viikon ajan. THL:n ylilääkärin Taneli Puumalaisen mukaan heidät otetaan välittömästi tutkimuksiin siinä tapauksessa, että he alkavat oireilla.

–  Aikaikkuna, jolloin potilaan aiheuttamaa altistumista on voinut tapahtua, on ollut lyhyt, Puumalainen sanoi THL:n tiedotustilaisuudessa.

Hänen mukaansa  Helsinki-Vantaan lentoasema ei kuulu paikkoihin, joissa altistumista on voinut tapahtua.

Puumalainen myös korosti, ettei koronavirus alustavien tietojen mukaan ole erityisen herkästi tarttuva; tässä vaiheessa ei edes tiedetä, tarttuuko se juuri lainkaan silloin, kun potilaalla ei ole oireita.

THL:n mukaan Suomen tapaus on EU-maiden yhdeksäs. Saksassa ja Ranskassa on molemmissa neljä tapausta ja nyt Suomessa yksi. Puumalainen korostaa, että Kiinan ulkopuolisten tartuntojen osalta jatkotartuntoja on ilmennyt hyvin vähän.

Erityisiä varotoimenpiteitä ei tarvita

Suomessa on varauduttu koronaviruksen leviämiseen. THL on päivittänyt terveydenhuollon toimijoille ja matkailijoille tarkoitettuja ohjeita, ja sairaanhoitopiirit ovat käyneet läpi omia prosessejaan.

Johtaja Mika Salminen THL:stä sanoi tiedotustilaisuudessa, ettei yksittäinen tapaus muuta asiaan liittyvän huolen tilaa Suomessa. Erityisiä varotoimenpiteitä ei tarvita.

Salmisen mukaan suomalaiset voivat suojautua yksinkertaisin keinoin huolehtimalla esimerkiksi käsihygieniastaan.

–  Muuten voidaan elää ihan tavallista elämää, Salminen painotti.

Viime viikolla Ivalossa epäiltiin koronavirusta kahdella muullakin kiinalaismatkailijalla. Nämä epäilyt osoittautuivat perusteettomiksi, ja hoitoon hakeutuneet isä ja poika päästettiin pian pois eristyksistä flunssalääkityksen kera.

WHO kutsuu hätäkokouksen

Uuteen koronavirukseen on kuollut Kiinassa yli 130 ihmistä. Noin 6000 ihmistä on toistaiseksi sairastunut tautiin Kiinassa. Tauti on levinnyt eri puolille maailmaa, joskin tartunnansaaneiden määrät ovat toistaiseksi olleet verraten alhaisia. THL:n Salminen painotti tiedotustilaisuudessa, että tartuntatapausten määrä on Kiinassakin suhteellisen vähäinen maan asukasmäärään nähden.

Maailman terveysjärjestö WHO kutsuu torstaina koolle uuden hätäkokouksen Wuhanin koronaviruksen vuoksi. Kokouksessa asiantuntijat päättävät, julistetaanko virus kansainväliseksi terveysuhkaksi.

Väli-isäntä on arvoitus

Jo viikonvaihteessa zoonoosivirologian professori Olli Vapalahti Helsingin yliopistosta ennakoi, että Suomessa olisi vielä edessä uusia Wuhanin koronaviruksen tartuntaepäilyjä.

– Yksittäisiä tartuntatapauksia tulee jollakin frekvenssillä tännekin päin maailmaa, hän arvioi tuolloin.

Vapalahti totesi, että potilaista saatujen näytteiden perusteella Wuhanin koronavirus ei ole vielä ehtinyt muuntua kovin paljoa.

– Tähän asti havaitut tartunnat näyttäisivät olevan koko lailla samaa alkuperää.

Aiemman koronaviruksen, sarsin, kohdalla nähtiin professorin mukaan, että virus kykeni muuntumaan väli-isännässä kohtuullisen nopeasti.

– Myös Wuhanin viruksen muuntuminen on mahdollista, ja varmasti sitä tapahtuu jossakin määrin, Vapalahti linjasi.

Sarsin väli-isäntä ennen ihmiseen tarttumista oli sivettikissa. Sekä sarsin että Wuhanin koronaviruksen alkuperäinen isäntä on Vapalahden mukaan lepakko.

– Wuhanin virus on sekin mitä ilmeisimmin levinnyt ihmiseen jonkin väli-isännän kautta, mutta emme tiedä, mikä se on ollut.

Toistaiseksi ei Vapalahden mukaan ole tietoa myöskään siitä, miten hanakka Wuhanin koronavirus on tarttumaan verrattuna sars-virukseen.

– Vielä on selvitettävä esimerkiksi se, miten suuri osa Wuhanin viruksen tartunnoista jää lieviksi.

KommentoiLuetuimmat kotimaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi