Totuus hevosten tehtailemisesta tekee kipeää – Illan dokumenttia ei voi suositella herkimmille

Auts. Nyt sattuu! Hollantilaisdokumenttia täydellisen, valkoisen lipizzanhevosen jalostamisesta Wienin espanjalaisen ratsastuskoulun tarpeisiin ei viitsisi suositella herkimmille heppahöperöille. Mitään söpöstelyä, saati eläimen mielenmaisemaa ymmärtävää hevoskuiskailua ei nimittäin ole luvassa.

Kuvottavan olonhan Itävallassa taltioitu riipaiseva, rujo dokkari väistämättä jättää. Hevosjalostus on rankka teema, eikä iskua pehmennetä eettisillä pohdinnoilla toiminnan oikeutuksesta. Pikemminkin tilannetta pahentaa se, että esineellistetyistä eläimistä käytetään inhimillistäviä nimiä.

Mitäpä sitä kaunistelemaan: lipizzanhevonen on muovailumassaa, josta on neljänsataa vuotta yritetty veistää ihanteita vastaavaa taideteosta. Nykyisin Piberin hevostehdas työstää tuotettaan modernin lisääntymisteknologian eli keinohedelmöityksen avulla. Pian kai huippuyksilöitä kloonataankin.

Pikkutarkasti, mutta verkkaisesti dokumentti seuraa hevosten syntymää, elämää ja kuolemaa. Edes kuolevan eläimen silmänvalkuaisilta ei säästetä. Hengähdystauon raipaniskujen ja mittanauhapeijaisten välissä tarjoavat vain Alppimaisemat.

Katsoja jää toivomaan, että luonto potkaisisi takaisin edes kerran. Valitettavasti niin ei käy.

Täydellinen hevonen, Yle Teema sunnuntaina 12.11. klo 22.00

KommentoiLuetuimmat kotimaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
Työpaikat Etelä-Pohjanmaa
Työpaikat Pohjanmaa