Tulli palauttaa valuuttavirheen takia yli 11 miljoonaa euroa maahantuontiveroja

HELSINKI

Tullauksissa on sovellettu väärää valuutan muuntokurssilistaa eräiden valuuttojen kohdalla, Tulli kertoo tiedotteessa. Maahantuontiveroja on kannettu tämän vuoksi väärin 1.5.2016–30.6.2019 välisenä aikana. Virhe koskee noin 960  000:ta tullausta.

Tulli palauttaa ylimääräiset maksut oma-aloitteisesti, kun palautettava määrä on vähintään 10 euroa.

Tullin tämänhetkisen arvion mukaan palautettavaa on yhteensä noin 11,5 miljoonaa euroa.

Palautukset saadaan käsitellyksi vasta ensi vuoden aikana

Tullin mukaan virhe johtui siitä, että se käytti valuuttoihin erehdyksessä suomalaisen pankin vahvistamia myyntikursseja. Tullin olisi pitänyt käyttää Euroopan keskuspankin vahvistamia kursseja.

Virheellisesti muunnettuja valuuttoja on kaikkiaan 25, muun muassa Venäjän rupla, Ruotsin kruunu ja Yhdysvaltain dollari. Virheen vuoksi tavaran tullaus- ja arvonlisäveroarvo on ollut noin 1,5–2,5 prosenttia liian korkea.

Tulli pahoittelee virhettä.

–  Pyrimme aloittamaan palautukset mahdollisimman pian. Tapausten suuren lukumäärän ja tullausarvon määrittämisessä noudatettavien EU-sääntöjen vuoksi arvioimme saavamme palautukset loppuun käsitellyiksi vasta ensi vuoden aikana, kertoo tiedotteessa tullausjohtaja Jarmo Räikkä.

Alle 10 euron jäävät virheelliset maahantuontiverot Tulli palauttaa asiakkaan hakemuksesta. Muiden palautusta saavien asiakkaiden yhteys- ja tilitiedot Tulli pyytää Verohallinnolta, joten asiakkaiden ei tarvitse ottaa yhteyttä Tulliin eikä Verohallintoon.

Arvonlisäveroilmoitusta korjattava oma-aloitteisesti verottajalle

Tulli ei pääsääntöisesti palauta liikaa määrättyä arvonlisäveroa, jos tullaus on tehty ennen vuotta 2018. Tulli palauttaa maahantuonnin arvonlisäveron kuitenkin silloin, jos maahantuoja ei ole voinut vähentää liikaa kannettua arvonlisäveroa valuuttavirheen vuoksi.

Kun Tulli on tehnyt muutospäätöksen 1.1.2018 alkaen tehtyihin tullauksiin, on arvonlisäverovelvollisen korjattava arvonlisäveroilmoitusta Verohallinnolle oma-aloitteisesti. Verohallinto julkaisee ohjeen arvonlisäveroilmoituksen korjaamisesta vero.fi-sivuilla.

Kommentoi


Luetuimmat kotimaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
Työpaikat Etelä-Pohjanmaa
Työpaikat Pohjanmaa