Tulorekisterin verkkosivustolle päätyi arkaluonteisia tietoja – inhimillisen erehdyksen seuraukset ehtivät olla näkyvissä viisi kuukautta

HELSINKI

Tulorekisterin verkkosivuilla on ollut noin viiden kuukauden ajan julkisesti näkyvissä yksityishenkilöiden arkaluonteisia tietoja. Asiasta kertoo Tulorekisteri tiedotteessa.

Verkkosivuilla julkaistuun ohjeeseen oli päätynyt koodikielinen esimerkki, jossa oli käytetty oikeita henkilö- ja palkkatietoja keinotekoisten tietojen sijaan. Tiedot liittyivät yhden työnantajan 384 työntekijän yhteen palkanmaksutapahtumaan.

Ohje poistettiin välittömästi, kun virhe huomattiin viime torstaina. Ohjetta oli ehditty ladata 53 osoitteesta. Tulorekisteri pyytää ohjeen ladanneita tuhoamaan kyseisen dokumentin.

Tiedotteen mukaan virhe on johtunut inhimillisestä erehdyksestä. Tavallisesti palkkahallinnon ohjelmistokehittäjille tarkoitetussa ohjeessa käytettäisiin keinotekoisia tietoja.

Tulorekisteri on Verohallinnon alaisena toimiva sähköinen tietokanta, joka otettiin käyttöön tämän vuoden alussa.

Prosessia tiukennettu aiemmasta

Tulorekisterin mukaan prosesseja on käyty läpi havaitun virheen vuoksi.

–  Tulorekisteri.fi-sivulle julkaistavien ohjeiden julkaisuprosessia on nyt käyty läpi ja tiukennettu entisestään. Virhe tapahtui teknisen xml-muotoisen ohjeen laadinnassa. Kyseessä ei siis ole tulorekisterijärjestelmään tai ilmoittamiseen liittyvä virhe, kertoo Tulorekisteriyksikön johtaja Terhi Holmström tiedotteessa.

Palvelusta ollaan erikseen kirjeitse yhteydessä henkilöihin, joiden tiedot ovat joutuneet aineistoon. Myös heidän työnantajansa on ollut heihin yhteydessä.

–  Otamme tilanteen erittäin vakavasti ja pyydämme sitä anteeksi. Selvitämme perin pohjin, miten tilanne on tapahtunut ja varmistamme, ettei vastaavaa enää tapahdu. Olemme tehneet tapahtuneesta ilmoituksen tietosuojavaltuutetulle, sanoo Holmström.

KommentoiLuetuimmat kotimaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
Työpaikat Etelä-Pohjanmaa
Työpaikat Pohjanmaa