Arkistosta: Tuulilasi sulaksi sekunneissa? Testasimme maailmalla hehkutetun ihmeaineen – lopputulos vetää hiljaiseksi

Netissä leviää lupauksia herättävä video, jossa kerrotaan, että jäätyneet auton ikkunat saa sulaksi muutamissa sekunneissa – ja vaivatta.

Yhdysvaltalaisen uutissivusto Huffington Postin videolla jäätyneeseen tuulilasiin suihkutetaan isopropyylialkoholia eli isopropanolia. Videolla näyttää siltä, että tuulilasin jääkerros todella häviäisi sekunneissa.

Niinpä päätimme itsekin testata, miten ihmeaine toimii Suomen oloissa.

Sitä ennen vielä tietoa itse aineesta: Puhdasta isopropyylialkoholia saa muun muassa apteekeista, jossa sitä myydään 100 millilitran annospulloissa.

Isopropanolia käytetään muun muassa liuottimena ja pesunesteenä. Lisäksi 2-propanoliksikin kutsuttua alkoholia käytetään pesu- ja desinfektioaineissa sekä jäänestoaineissa.

Aineen kanssa on oltava varovainen. Isopropyylialkoholin hengittäminen voi aiheuttaa huimausta tai uneliaisuutta. Lisäksi aine ärsyttää voimakkaasti silmiä.

Sen lisäksi, että aine voi aiheuttaa ikäviä oireita, se ei toimi jäätyneisiin tuulilaseihin. Suihkutimme ihmeainetta tuulilasin täydeltä, mutta jääkerros ei juuri ohentunut.

Lopputulos vetää hiljaiseksi: Lähes 17 miljoonaa katselukertaa saanut jenkkivideo lupaa liikoja. Isopropanoli ei toimi jäätyneisiin tuulilaseihin. Ei edes 5–6 asteen pakkasessa.
Juttu on julkaistu 2017

PASI LAPINKANGAS

Lisää muualla

KommentoiLuetuimmat kotimaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
Työpaikat Etelä-Pohjanmaa
Työpaikat Pohjanmaa