Tuulivoimasijoittajat: Tuulivoimatuet antavat veronmaksajille monin verroin enemmän kuin maksavat

Tuulivoimatuet antavat suomalaisille veronmaksajille monin verroin enemmän kuin maksavat, väittää tuulivoimasijoittajia edustava

Seppo Savolainen.

Uusiutuvien tukeminen on pudottanut sähkön hintaa koko Euroopassa. Savolainen laskee, että tukemalla tuulivoimaa 300 miljoonalla eurolla vuodessa suomalaiset kuluttajat säästävät halvempana sähkönä kaksi miljardia euroa vuodessa.

– Se tietenkin harmittaa energia-alan vanhoja toimijoita, jotka ovat menettäneet käytännössä puolet liikevaihdostaan, Megatuulen hallituksen puheenjohtaja ja Voimaa Tuulesta -yhtiöryhmän puhemies sanoo Lännen Median lehdissä.

Uusiutuvien kapasiteetin lisärakentaminen tukee Savolaisen mukaan kansantaloutta monin tavoin. Voimaa Tuulesta -ryhmän seitsemän yhtiötä aikovat investoida Suomeen yli puolitoista miljardia euroa.

– Rahoilla on tarkoitus rakentaa kolmen vuoden sisällä 300–400 tuulivoimalaa. Ne tuovat Suomeen 7 000 miestyövuotta. Näistä puolentoista miljardin investoinneista 400 miljoonaa elvyttää heti paikallisia kuntia. Kolmasosa voimaloiden budjeteista menee maarakentamiseen, joka tehdään paikallisin voimin, Savolainen kertoo.

Hän tyrmää käsityksen, että tuulivoimalat olisivat omistajilleen veronmaksajien rahoilla pyöriviä rahasampoja.

– Tuulivoimainvestoinneilla ei haeta ylituottoja vaan matalaa ja varmaa pitkän aikavälin tuottoa ja vakaata liiketoimintaympäristöä.

Lobbaus käy kuumana

Energiapoliittinen väittely ja lobbaus käyvät nyt kovilla kierroksilla, sillä hallitus valmistelee uuden tukimallin loppuvuoden aikana osana energia- ja ilmastostrategiaa. Energiateollisuuden tuore toimitusjohtaja Jukka Leskelä vaati Lännen Median haastattelussa (25.8.), että Suomen on lakkautettava uusiutuvan energian tuotantotuet.

Savolaisen mukaan tuulivoimasijoittajat vetäytyvät Suomesta, jos hallituksen valmistelema tukiuudistus osoittautuu pettymykseksi. Hän korostaa, että myös tuulivoimasijoittajien mielestä nykyinen yliantelias syöttötariffijärjestelmä joutaa roskakoriin. Tuulivoima-ala kannattaa teknologianeutraalia, eri tuotantomuotojen ja hankkeiden kilpailutukseen perustuvaa tukimallia.

– Edullisimmat voittaisivat, parhaat hankkeet toteutuisivat ja Suomi saisi lisää isoja investointeja, Savolainen tiivistää.

Teknologian tutkimuskeskus VTT:n energia-asiantuntija Satu Helynen sanoo, että täysin teknologianeutraalia tukea olisi vaikea luoda.

– Eri tuotantoteknologiat ovat eri kehitysvaiheissa ja myös tuottavat hyvin eri määriä sähköä eri vuorokauden- ja vuodenaikoina.

VIKI SALONEN/LÄNNEN MEDIA

Kommentoi


Luetuimmat kotimaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
Uusimmat Kotimaan uutiset
Työpaikat Etelä-Pohjanmaa
Työpaikat Pohjanmaa