Maria Ohisalo blogissaan: Työurien loppupään työttömyysputkea on lyhennettävä ja nuorten koulutusastetta kasvatettava

HELSINKI

Työurien loppupään työttömyysputkea on lyhennettävä ja nuorten koulutusastetta kasvatettava, sanoo vihreiden puheenjohtaja, sisäministeri Maria Ohisalo blogissaan. Ohisalo kirjoittaa, että pitkällä aikavälillä koulutuspanostukset lisäävät osaavaa työvoimaa ja työllistymisen edellytyksiä. Erityisesti yli 55-vuotiaiden työllistymismahdollisuuksia pitää parantaa.

Ohisalon mukaan työurien pidentäminen on välttämätöntä, mutta samaan aikaan on pidettävä mielessä sukupolvien välinen oikeudenmukaisuus.

–  Paras keino työurien pidentymiseen on tietenkin se, että ihmiset voivat paremmin ja jaksavat työssään pidempään, hän kirjoittaa.

Vihreiden pitkäaikaisena tavoitteena on siirtää verotuksen painopistettä työstä ja yrittämisestä kohti ympäristöhaittoja.

–  Työn verotuksen alentaminen yhdistettynä ympäristöverojen korotukseen olisi tehokas keino edistää sekä työllisyys- että ilmastotavoitteita, Ohisalo katsoo.

Työministeri kertoo työllisyystoimien etenemisestä

Työministeri Tuula Haatainen (sd.) kertoo tänään tiedotustilaisuudessa, mitä hallituksen työllisyystoimille kuuluu.

Hallituksen tavoitteena on osoittaa syksyn budjettiriihessä toimenpiteet, jotka toisivat mitattavasti 30  000 uutta työllistä. Hallitusohjelman tavoite on nostaa työllisyysaste 75 prosenttiin.

Tehtävästä uumoillaan vaikeaa, sillä talouskasvun vauhti on ollut hiipumaan päin ja helpoimmin työllistyvät työttömät ovat jo työllistyneet. Tehtävää vaikeuttaa myös se, että monille toimille on vaikea laskea työllisyysarviota.

Hallituspuolueiden on ollut vaikea päättää työllisyystoimista, sillä ne ovat monista asioista erimielisiä.

Työllisyystoimia valmisteltiin syksyllä myös virkamiesten ja työmarkkinajärjestöjen voimin, mutta työntekijät ja työnantajat eivät päässeet niistä yhteisymmärrykseen.

Ohisalo kirjoittaa, että mitään ratkaisuja ei ole vielä hakattu kiveen, sillä hallitusohjelman mukaisesti mitään työllisyyttä parantavaa keinoa ei suljeta tarkastelun ulkopuolelle.

–  Näihin lukeutuu esimerkiksi Helsingin Sanomien jutussa mainittu kokeilu ansiosidonnaisen työttömyysturvan vapaaehtoisesta porrastuksesta. Meidän näkökulmastamme on tärkeää, että uudistuksen jälkeenkin työttömälle jää vähintään yhtä paljon rahaa käteen kuin ennen uudistusta, Ohisalo kirjoittaa.

KommentoiLuetuimmat kotimaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
Uusimmat Kotimaan uutiset