Uimavedet tavanomaista lämpimämpiä – juhannuksen jälkeen vedet voivat viilentyä

HELSINKI

Uimavedet ovat hieman tavanomaista lämpimämpiä juhannusviikolla. Suomen ympäristökeskus (Syke) ilmoittaa, että ajankohtaan nähden keskimääräinen pintaveden lämpö ylittyi lähes kaikilla sisävesien havaintopaikoilla.

Viime päivien lämmin jakso on kohottanut vesistöjen pintaveden lämpötilaa.

Etelä- ja Keski-Suomessa pintavedet ovat 0,5–4 astetta ajankohdan keskimääräistä lämpimämpiä. Pohjois-Suomessa vaihtelu on suurempaa: useimmat vesistöt ovat 1–5 astetta lämpimämpiä kuin tavanomaisesti tähän aikaan.

Keskiviikkona pintalämpötilat vaihtelivat Etelä- ja Keski-Suomen havaintopaikoilla 16 ja 20 asteen välillä. Pohjois-Suomessa sekä Kainuussa uimavesien lämpö oli 11 ja 20 asteen välillä. Kilpisjärveltä jäät lähtivät viimeisimpänä, ja siellä järven pintalämpötila oli noin 6 astetta.

Uimavesien lämpö saattaa olla juhannuksena hieman keskiviikon lukuja korkeampi, sillä aurinkoisen ja lämpimän sään ennustettiin jatkuvan juhannukseen saakka.

Ennusteiden mukaan pintavedet saattavat hieman viilentyä juhannuksen jälkeen.

Sisävesien pintalämpötiloissa ovat Syken mukaan näkyneet alkukesän ajoin viileä ja tuulinen sää sekä toisaalta hellejaksot.

Merivesi kylmempää

Merialueilla rantavesien lämpö osuu yleensä avomeren lämpötilojen ja rannikkoalueen sisävesien lämmön väliin, kertoo päivystävä meteorologi Eerik Saarikalle Ilmatieteen laitokselta. Tuntuvasti meriveden lämpötilaan uimarannoilla vaikuttaa hänen mukaansa se, onko ranta matala vai ei.

Lähellä rantoja meriveden lämpö oli torstaina esimerkiksi Suomenlinnassa liki 15 ja Kemiön saaren luona liki 16 astetta. Pohjanlahdella aaltopoiju mittasi avomerellä hieman alle 10 asteen lämmön.

KommentoiLuetuimmat kotimaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
Uusimmat Kotimaan uutiset