Unkari joutuu ensimmäistä kertaa vastaamaan jäsenmaille oikeusvaltio-ongelmista – Tuppurainen johtaa puhetta

BRYSSEL

Unkari on tänään ensimmäistä kertaa muiden EU-maiden kuultavana oikeusvaltio-ongelmiensa takia. Kuuleminen järjestetään puheenjohtajamaa Suomen ehdotuksesta.

EU:n yleisten asioiden neuvosto, jossa istuu eurooppa- tai ulkoministeri kustakin jäsenmaasta, on tänään koolla Brysselissä. Kokousta johtaa ja sen annista päivän päätteeksi kertoo eurooppaministeri Tytti Tuppurainen (sd.).

Euroopan parlamentti aktivoi kurinpitomenettelyn jo vuosi sitten, mutta yhtään kuulemista ei ole tätä ennen vielä järjestetty.

Parlamentin mukaan on olemassa riski, että Unkari rikkoo EU:n perustavia arvoja, minkä takia se on edellyttänyt jäsenmaita puuttumaan tilanteeseen.

Huolta aiheuttavat niin oikeuslaitoksen itsenäisyys, sananvapaus, korruptio kuin vähemmistöjen sekä maahanmuuttajien ja turvapaikanhakijoiden oikeudet.

Tänäinen kuulemistilaisuus tuskin on viimeinen. Puolalla on takanaan jo kolme kuulemista.

Nyt meneillään olevaa kurinpitomenettelyä eli artikla 7:ää on kutsuttu myös ydinaseoptioksi, koska sen lopputulemana voi olla äänioikeuden menettäminen. Näin tuskin koskaan tapahtuu, koska sanktioista pitäisi päättää kyseinen jäsenmaa pois lukien yksimielisesti.

Vaikka sanktioihin tuskin koskaan edetään, tärkeänä on pidetty sitä, että asia pysyy esillä.

Kiistakysymykset päämiesten eteen

Samaan aikaan keskustelua käydään siitä, pitäisikö EU-rahan saantia leikata sellaisilta mailta, joilla on vakavia ongelmia esimerkiksi oikeuslaitoksessa. Ajatuksena on, että EU-rahan saantiin voitaisiin puuttua, jos rahan ei voida luottaa päätyvän sinne mihin pitäisi.

Jäsenmaiden väliset keskustelut on tiettävästi saatu jo niin pitkälle, että jäljelle jääneet kiistakysymykset viedään seuraavaksi EU-johtajille huippukokoukseen. Vaikea kysymys on esimerkiksi se, mainitaanko oikeusvaltiohuolet sellaisena huolena, joka voisi johtaa EU-rahan menetyksiin.

KommentoiLuetuimmat kotimaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi