Väitös: Opettajat saattavat osallistua oppilaan kiusaamiseen

HELSINKI

Oppilaiden lisäksi koulun henkilökunta saattaa osallistua oppilaan kiusaamiseen ja syrjintään, erityisesti jos tämän koetaan poikkeavan normista. Tämä ilmenee Helsingin yliopistossa tehdystä väitöstutkimuksesta. Tutkimus tehtiin kahdessa yläkoulussa pääkaupunkiseudulla.

Kouluissa normaaleina ominaisuuksina pidettiin esimerkiksi suomalaisuutta, itsenäisyyttä ja sopeutumista kouluun.

–  Suomalaisuus esitettiin neutraalina ja normaalina, vaikka tosiasiassa siihen sisältyi odotuksia siitä, minkälainen ideaali oppilas on: suomea puhuva ja "kantasuomalainen", väitöstutkija Ina Juva sanoo tiedotteessa.

–  Esiin tulleissa tapauksissa ei-normaaliksi nimettyä oppilasta vastaan hyökättiin fyysisesti ja henkisesti. Häneltä evättiin pääsy osaksi oppilasryhmiä. Osa opettajista moitti kiusattua oppilasta siitä, ettei tämä pystynyt osallistumaan opetukseen kiusaamisen vuoksi. Oppilas joutui vaihtamaan ensiksi luokkaa ja lopulta koulua, Juva kuvailee.

Juvan mukaan opettajat eivät myöskään antaneet kiusatulle oppilaalle samanlaista hoivaa ja huolenpitoa kuin muille oppilaille.

–  Opettajan ja muun henkilökunnan osallistuminen kiusaamiseen tekee oppilaan asemasta erityisen turvattoman, hän sanoo.

KommentoiLuetuimmat kotimaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
Uusimmat Kotimaan uutiset