Valtaosa suomalaismepeistä aikoo äänestää von der Leyenin puolesta – saksalainen saa arvokkaan tuen liberaaleilta, mutta sosialistit pähkäilevät

STRASBOURG

Suomalaisista europarlamentaarikoista valtaosa tukee Ursula von der Leyeniä EU-komission puheenjohtajaksi.

Von der Leyenin mahdollisuudet nousta komission johtoon näyttävät vahvistuneen sen jälkeen, kun mepit kuulivat hänen puheensa Euroopan parlamentissa aiemmin tänään.

Liberaaliryhmä Renew Europe, jolla on 108 meppiä, aikoo tukea häntä illan äänestyksessä kuten myös oma, 182 mepin ryhmä, Euroopan kansanpuolue EPP.

Sen sijaan ratkaisevassa asemassa oleva sosialistien ja sosiaalidemokraattien 154-henkinen ryhmä oli jakautunut ennen äänestystä. Ryhmän suomalaiset Miapetra Kumpula-Natri ja Eero Heinäluoma aikovat äänestää von der Leyenin puolesta.

–  Konkreettiset visiot, joilla hän olisi viemässä Eurooppaa eteenpäin, sopivat myös demareiden visioon, Kumpula-Natri perustelee.

Ryhmässä on hänen mukaansa edelleen vastustusta, ja yleisesti arvioitiin, että alle kolmannes voisi äänestää häntä vastaan.

–  Ajatellaan, että kermakakku lähtee päältä pois äänestyksen jälkeen. Hän on kuitenkin konservatiivinen ja ollut tiukka talouskurikommenteissaan.

Äänestyksestä näytti näin tulevan tiukka. Tullakseen valituksi komission uusi puheenjohtaja tarvitsee 374 ääntä.

Suomalaisista von der Leyenin takana ovat demarimeppien lisäksi kokoomuksen Petri Sarvamaa ja Henna Virkkunen, keskustan Mauri Pekkarinen ja Elsi Katainen sekä RKP:n Nils Torvalds. Sirpa Pietikäinen on poissa.

Vastaan aikovat äänestää ainakin perussuomalaisten Teuvo Hakkarainen ja Laura Huhtasaari, vasemmistoliiton Silvia Modig ja vihreiden Ville Niinistö. Vihreiden Heidi Hautalaa ei tavoitettu ennen äänestystä.

Vihreiden ryhmä on aiemmin sanonut äänestävänsä vastaan. Von der Leyenin ilmastonmuutosta ja muun muassa sukupuolten tasa-arvoa korostaneen puheen jälkeen ainakin joidenkin meppien kanta voinee vielä muuttua.

Äänestystuloksia joudutaan odottamaan näillä näkymin ainakin kello 20 saakka.

KommentoiLuetuimmat kotimaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi