Korkeakoulut pettyivät valtiovarainministeriön budjettiehdotukseen – "Korotukset vain neljäsosa hallitusohjelmassa luvatusta"

HELSINKI

Koulutusta ja tiedettä edistävät järjestöt kertovat tiedotteessa olevansa pettyneitä valtiovarainministeriön budjettiesitykseen ensi vuodelle.

–  Valtiovarainministeriön budjettiesitys petti korkeakoulut, järjestöt toteavat.

–  Valtiovarainministeri Lintilän ehdotuksessa korotukset vuodelle 2020 ovat vain neljäsosa hallitusohjelmassa luvatusta.

Järjestöt kritisoivat, että valtiovarainministeriön ehdotuksessa ei ole huomioitu opetus- ja kulttuuriministeriön hallitusohjelman mukaista esitystä siitä, että yliopistojen perusrahoitusta nostetaan 40 miljoonaa ja ammattikorkeakoulujen 20 miljoonaa euroa vuodessa. Järjestöt edellyttävät, että hallitus lisää täysimääräisesti budjettiriihessä talousarvioon 2020 hallitusohjelman mukaiset lisäykset korkeakoulujen perusrahoitukseen.

Valtionvarainministeriö julkaisi tänään kokonaan budjettiesityksensä, jonka se toimittaa muille ministeriöille. Muiden ministeriöiden kanssa käydään erilliset neuvottelut tämän kuun lopulla.

Lopullinen budjetti valmistuu hallituksen budjettiriihessä syyskuussa.

Suomen edellinen hallitus sai runsaasti lokaa niskaansa koulutussäästöjen takia. Nykyinen hallitus Rinteen johdolla on puhunut koulutuksen kunnianpalautuksesta. Edellistä hallitusta kritisoitiin paljon muun muassa ammattikoulureformista.

Nyt valtiovarainministeriön ehdotuksessa ammatilliseen koulutukseen ehdotetaan kahden prosentin korotusta ensi vuodelle. Samansuuruisen prosentuaalisen korotuksen on saamassa yleissivistävä koulutus ja varhaiskasvatus.

Korkeakouluopetukseen ja tutkimukseen on tulossa ensi vuonna noin kolmen prosentin korotus.

Lisää rahaa menossa liikenneverkkoon

Valtiovarainministeri Mika Lintilä (kesk.) esitteli ehdotusta jo keskiviikkona.

Budjettiehdotus ensi vuodelle on yhteensä 57 miljardia euroa eli noin 1,5 miljardia enemmän kuin kuluvan vuoden varsinaisessa talousarviossa. Ehdotus on 2,3 miljardia euroa alijäämäinen.

Ensi vuoden alijäämän arvioidaan kasvavan kuluvasta vuodesta puolella miljardilla eurolla. Valtionvelka nousee ministeriön arvion mukaan 109 miljardiin euroon.

Valtiovarainministeriön seuraavan vuoden budjettiehdotuksessa esitetään miljoonien eurojen korotusta ministereiden ja heidän avustajiensa palkkaukseen. Ehdotuksessa Antti Rinteen hallituksen ministerit, heidän valtiosihteerinsä ja erityisavustajansa saisivat palkkaukseen yhteensä 11,5 miljoonaa euroa. Summa on noin 5 miljoonaa euroa suurempi kuin tänä vuonna.

Valtioneuvoston kanslia perustelee tiedotteessa korotustarvetta ministerien, valtiosihteerien ja erityisavustajien määrän nousulla, palkkioperusteiden tarkistuksella sekä edellisen hallituksen ministereiden palkkioihin kohdistettujen säästöjen poistamisella.

Rinteen hallitusohjelmassa todettiin, että liikenneverkostossa on 2,5 miljardin euron suuruinen korjausvelka, ja verkon kunto heikentyy vuosi vuodelta. Ensi vuonna liikenneverkkoon on tulossa 27 prosenttia enemmän rahaa kuin tänä vuonna.

Rahaa liikenneverkkoon ensi vuonna pannaan valtiovarainministeriön ehdotuksessa lähes kaksi miljardia euroa. Tänä vuonna summa on reilut 1,5 miljardia euroa.

KommentoiLuetuimmat kotimaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi