Vasta muutamat kymmenet suomalaiset ovat ottaneet turvapaikanhakijoita koteihinsa

Syyskuussa aloitettu turvapaikanhakijoiden kotimajoitus on käynnistynyt hitaasti. Vasta parinkymmenen suomalaiskodin ovet ovat auenneet turvapaikanhakijoille Refugees Welcome -verkoston kautta. Se organisoi kotimajoituksia yhdessä Maahanmuuttoviraston ja vastaanottokeskuksien kanssa.

Verkoston edustajan Mirka Seppälän mukaan syy kotimajoitusten vähyyteen on pitkälti siinä, että kotimajoitukset on saatu kunnolla käyntiin vasta marraskuun aikana. Suurin osa majoitetuista on ollut perheitä.

– Tähän mennessä kaikki alkaneet majoitukset ovat sujuneet hyvin. Toivomme lisää majoittajia ja sitä, ettei auttamisenhalu ollut vain hetken ajatus, joka sitten hävisi. Edelleenkin ne ihmiset tarvitsevat kodin.

Alueelliset erot kotimajoituksen tarjoamisessa ovat olleet suuria. Sopivia kotimajoituspaikkoja on löytynyt lähinnä Helsingin ja Tampereen seuduilta sekä Seppälän kotiseudulta Pohjois-Karjalasta.

Seppälän mukaan kotimajoitusten määrä riippuu esimerkiksi siitä, kuinka vastaanottokeskuksilla on aikaa järjestää majoittamista heidän kanssaan.

Kotimajoituksen takia majoitettavaksi tuleva saattaa muuttaa toiselle puolelle Suomea. Samalla turvapaikanhakijan saamat palvelut siirtyvät asuinpaikkaa lähimmäksi olevaan vastaanottokeskukseen.

Ongelmiakin kotimajoituksen järjestämisessä on ollut.

– Osa halukkaista majoittajista asuu liian kaukana. Vastaanottoraha pitää saada kerran kuukaudessa käteisenä vastaanottokeskuksesta, joten sinne pitää olla kulkuyhteydet. Majapaikkaan täytyy käytännössä olla julkiset liikenneyhteydet.

Majoitusten käynnistyminen vasta pari viikkoa sitten on johtunut siitä, että alkusyksy on kulunut opastusmateriaalin ja vapaaehtoisten keräämisen parissa.

Seppälän mukaan tarkoituksena on luoda toimiva malli kotimajoitukselle. Turvapaikanhakijamäärä tuskin vähenee entiselle tasolleen vielä pitkään aikaan, joten syksyllä kehitetyn kotimajoitusmallin olisi tarkoitus kestää vuosia.

– Ajattelemme tätä pysyvänä mallina vastaanottokeskuksen rinnalle. Tarkoituksena on, että kaikki nyt alkavat majoitukset voisivat jatkua koko turvapaikanhakuprosessin ajan. Emme etsi lyhytaikaisia hätämajoituksia.

Pitkäaikaista kotimajoitusta Seppälä pitää tärkeänä turvapaikanhakijoiden suomalaiseen yhteiskuntaan sisälle pääsemisen kannalta. Sen lisäksi on tärkeää, että asukkaiden välille voi syntyä luottamuksellinen suhde, ja turvapaikanhakija voi asua hetken aikaa rauhassa samassa paikassa.

JOHANNA JUUPALUOMA / LÄNNEN MEDIA

Kommentoi


Luetuimmat kotimaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
Uusimmat Kotimaan uutiset
Työpaikat Etelä-Pohjanmaa
Työpaikat Pohjanmaa