Putin turvautui jälleen tuttuihin kehystarinoihin, arvioi tutkija – "Pääjuoni oli, että Yhdysvallat toimii eurooppalaisten päiden yli"

HELSINKI

Venäjän presidentillä Vladimir Putinilla on tapana toistaa tuttuja viestejä ja kehystarinoita, sanoo STT:lle Katri Pynnöniemi, Venäjän turvallisuuspolitiikan apulaisprofessori Helsingin yliopistossa ja Maanpuolustuskorkeakoulussa. Keskiviikon presidenttitapaaminen ei tässä suhteessa tarjonnut yllätyksiä.

–  Putin toisti Venäjän jo aiemmin korostamia viestejä. Pääjuoni tällä kertaa oli se, että Yhdysvallat toimii eurooppalaisten liittolaisten päiden yli, Pynnöniemi arvioi.

–  Viesti on varmasti suunnattu laajemmalle kuin pelkästään Suomelle, hän jatkaa.

Putin esimerkiksi sanoi lehdistötilaisuudessa, että Venäjä vastaa asevarustelussaan Yhdysvaltojen luomiin uhkiin.

–  Asevoimien kasvattaminen esitetään Venäjän turvallisuuden takaajana. Tämäkin on ollut Putinin puheissa esillä myös aiemmin. Siinä jätetään sivuun kysymys Venäjän omien toimien synnyttämistä huolista Euroopassa.

Lain diktatuuri sai uuden muodon

Moskovan mielenosoituksia koskevaan kysymykseen vastatessaan Putin sanoi Venäjän kunnioittavan ihmisoikeuksia. Hän myös painotti lain noudattamisen tärkeyttä. Lain diktatuuri eli lain noudattamisen korostaminen olikin Pynnöniemen mukaan yksi Putinin ensimmäisen kauden tunnuslauseita.

–  Mielenosoituksilla ei ollut lupaa, mutta samalla Venäjän tiukka lainsäädäntö sallii poliisin hajottavan vaikka kahden ihmisen joukkion. Nyt lain diktatuuri on saanut muodon, jossa vaaleihin tai jätehuollon toimivuuteen liittyviin mielenosoituksiin puututaan entistä herkemmin ja ilmaisunvapautta rajoitetaan, Pynnöniemi kuvailee.

Protesteja tapahtuu myös muualla maailmassa ja Euroopassa, Putin korosti. Pynnöniemen mukaan Venäjän televisio onkin näyttänyt laajasti esimerkiksi Ranskan keltaliivi-mielenosoituksia.

–  Venäjän viesti on, että me emme tee mitään, mitä muut eivät tekisi. Samalla jätetään kuitenkin avaamatta konteksti, jossa viranomaisten puuttumisoikeudet ovat hyvin laajat, hän sanoo.

Moskovan mielenosoituksia käsiteltiin tiedotustilaisuudessa pitkään

Putin kommentoi seikkaperäisesti Moskovan mielenosoituksia Helsingissä, kun suomalaismedia kysyi niistä lehdistötilaisuudessa. Putinin mukaan Venäjä kunnioittaa ihmisoikeuksia ja omien kansalaistensa oikeuksia.

Presidentin mukaan vastaavia mielenosoituksia tapahtuu myös muualla maailmassa ja Euroopassa. Moskovassa viime viikkoina kymmenettuhannet ihmiset ovat lähteneet kaduille vastustamaan päätöstä sulkea joukko oppositioehdokkaita paikallisvaalien ulkopuolelle. Protesteilla vaaditaan vapaita ja reiluja vaaleja.

Poliisi on puuttunut mielenosoituksiin voimakkaasti, ja uutistoimisto AFP:n mukaan noin 3  000 ihmistä on pidätetty kesän protestiaallon aikana.

Putinin mukaan tilanne on vaalien alla kiristynyt, koska vaalilautakunnat ovat kieltäneet "muutamilta ehdokkailta" osallistumismahdollisuuden Moskovassa. Tämä johtuu presidentin mukaan siitä, että ehdokkaat olisivat esimerkiksi vääristelleen listoja heitä kannattavista äänestäjistä.

–  Vaalitarkastuslautakunta on havainnut, että niissä on mukana kuolleita sieluja, kauan sitten kuolleita ihmisiä, Putin sanoi tulkin välityksellä.

Mielenosoituksilla on oltava viranomaisten lupa, Putin korosti.

–  Jos lupaa ei ole, viranomaiset Moskovassa reagoivat samoin kuin muualla maailmassa. Tärkeää on, että mielenosoittajat, valvontaviranomaiset ja oikeusviranomaiset noudattaisivat kaikki Venäjällä voimassa olevia lakeja. Jos eivät noudata, seuraa rangaistus, joko hallinnollinen tai rikosrangaistus, Putin sanoi.

Putinin vierailua isännöinyt presidentti Sauli Niinistö sanoi seuranneensa Moskovan ja useiden muiden maiden mielenosoituksia television välityksellä.

–  Olisi ehkä liian kevyttä sanoa, että onneksi meillä ei ole vastaavaa. Mutta jos ajatusta vähän kehittää, niin meillä on ollut toimiva keskusteluyhteys kansalaisyhteiskunnan ja hallinnon välillä. Ehkä se on syynä siihen, ettei meillä ole vastaavia tapahtunut, Niinistö muotoili.

Putin: Jos meitä ei haluta Euroopan neuvostoon, voimme poistua

Niinistö kommentoi aiemmin omassa puheenvuorossaan Venäjän paluuta Euroopan neuvoston täysjäseneksi. Niinistön mukaan on erittäin tärkeää, että Venäjä on eurooppalaisen ihmisoikeussääntelyn sisällä.

Venäjä palasi tänä kesänä Euroopan neuvoston (EN) täysjäseneksi, kun neuvoston parlamentaarinen yleiskokous hyväksyi Venäjän valtuuskunnan valtakirjat kesäkuun lopussa. Suomi oli mukana edistämässä Venäjän paluuta.

Samalla päättyi viisi vuotta kestänyt välirikko. Venäjän äänioikeus yleiskokouksessa peruttiin vuoden 2014 Krimin valtauksen jälkeen.

Venäjä ei myöhemminkään lähettänyt edustajiaan yleiskokoukseen ja keskeytti myös jäsenmaksujensa maksamisen.

Putin totesi mielenosoituskysymykseen vastatessaan, että Venäjä ei ole pyrkinyt Euroopan neuvostoon

–  Jos meitä ei haluta nähdä tässä järjestössä, olemme valmiita poistumaan. Mutta siinä tapauksessa ihmiset, joista te olette huolissanne, menettäisivät mahdollisuuden kääntyä Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen puoleen.

–  En ole sitä mieltä, että tämä olisi hyvä keino rakentaa yhteistä Eurooppaa, Putin jatkoi.

Neuvosto on EU:sta erillinen järjestö

Niinistö kertoi käsityksensä olevan, että EN:n jäsenyyttä ovat pitäneet tärkeänä erityisesti Venäjän kansalaisjärjestöt.

Vuonna 1949 perustettu Euroopan neuvosto on järjestö, joka edistää ihmisoikeuksia, demokratiaa ja oikeusvaltiokehitystä. Euroopan neuvosto ja Euroopan unioni sekoitetaan joskus toisiinsa. Molempien tunnuksena on sama tähtilippu ja hymni. EN:n toimipaikka on Strasbourgissa EU-parlamentin naapurissa.

Suomi liittyi neuvoston jäseneksi 1989.

Putin: Emme salaile mitään Arkangelin räjähdyksestä

Venäjä ei salaile mitään viisi ihmishenkeä vaatineesta räjähdysonnettomuudesta, maan presidentti Putin sanoi tiedotustilaisuudessa. Hän vastasi kysymykseen Arkangelin lähistöllä elokuun alussa sattuneesta räjähdyksestä presidentti Sauli Niinistön kanssa pitämässään lehdistötilaisuudessa Helsingissä keskiviikkona.

Putinin mukaan kuolleet henkilöt olivat valmistelemassa uusia asejärjestelmiä. Putinin mukaan sotilasalan hanke tuo omat rajoitteensa informaation saantiin.

Yhdysvalloissa tiedusteluviranomaiset ovat päätyneet mediatietojen perusteella siihen, että kyseessä oli ydinkäyttöiseksi suunnitellun risteilyohjuksen pieleen mennyt testi. Putinin mukaan riippumattomat toimijat ovat varmistaneet, ettei säteilytaso ole jyrkästi noussut.

Kommentoi


Luetuimmat kotimaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
Uusimmat Kotimaan uutiset
Työpaikat Etelä-Pohjanmaa
Työpaikat Pohjanmaa