Vientiteollisuuden lakot alkoivat, sovittelut jatkuvat ensi maanantaina

HELSINKI

SAK:laisen Teollisuusliiton ja Teknologiateollisuuden työehtokiistaa ratkotaan seuraavan kerran ensi maanantaina. Valtakunnansovittelija Vuokko Piekkala kertoi aikataulusta maanantai-iltana Twitterissä.

Vientiteollisuuden lakot alkoivat maanantaina. Kolmipäiväisessä lakossa on mukana yhteensä jopa noin 100  000 Teollisuusliiton, Ammattiliitto Pron ja Ylemmät Toimihenkilöt YTN:n jäsentä.

Lakot vaikuttavat eniten Teknologiateollisuuden sopimusaloihin, joilta on lakossa noin 60  000 henkilöä 200 toimipaikalla. Järjestön työmarkkinajohtaja Minna Helle kannustaa kaikkia osapuolia keskittymään ratkaisun hakemiseen.

Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aallon mukaan sovittelijatapaamisen aikataulua selittää se, että kiistan osapuolien hallinnot pitävät loppuviikosta kokouksiaan.

–  Varmaan kummassakin käydään arviokeskustelu tilanteesta, hän perusteli Twitterissä.

Teollisuusliitto arvioi mahdollisia jatkotoimiaan perjantaina.

–  Kun näyttää siltä, että kolmen päivän lakko ei riittävää painetta neuvottelupöytään tuonut, arvioimme että mitä sitten, Aalto sanoi aiemmin maanantaina.

Työsulku alkama ssa torstaina

Teollisuusliitto on käynyt sovitteluja Teknologiateollisuuden, Kemianteollisuuden ja Metsäteollisuuden kanssa. Edelliset sovittelut päättyivät tuloksettomina viime torstaina.

Aallon mukaan Teknologiateollisuuden kanssa riidan kohteena on palkankorotusten taso. Muilla sopimusaloilla on hänen mukaansa auki merkittävästi enemmän asioita.

Vientiliittojen kolmipäiväisen lakon jälkeen seuraa vielä Metsäteollisuuden työsulku, jonka kesto on kuusi päivää.

Metsäteollisuuden työmarkkinajohtaja Jyrki Hollmén odottaa, että neuvottelupöytään päästään palaamaan vasta työtaisteluiden jälkeen. Hän toivoo, että kumpikaan osapuoli ei päädy jatkamaan työtaisteluita.

–  Kyllähän tässä pitäisi päästä neuvottelupöytään ja sopia tämä asia. Tässä tulee vahinkoa sekä työnantajille että työntekijöille.

Kymmeniä vai satoja miljoonia euroja?

Työnantaja- ja työntekijäpuoli ovat julkistaneet toisistaan merkittävästi eroavat laskelmat lakon kustannusvaikutuksista Suomen taloudelle.

Elinkeinoelämän keskusliitto EK arvioi, että lakosta aiheutuu 200 miljoonan euron lovi Suomen bruttokansantuotteeseen (bkt) ja 500 miljoonan euron vähennys yritysten liikevaihtoon.

Toimihenkilöjärjestö STTK:n pääekonomisti Patrizio Lainà taas katsoo, että vaikutuksia liikevaihtoon ja bkt:hen ei tulisi välttämättä lainkaan. Yritykset voivat Lainàn mukaan paikata tuotannon menetyksen varastojen hyödyntämisellä sekä ennen lakkoa tai sen jälkeen tehtävillä ylityötunneilla. Jälkimmäisten kustannukset olisivat hänen mukaansa 26 miljoonaa euroa.

EK:n pääekonomisti Penna Urrila ei tätä tulkintaa kelpuuta.

–  Varastolla voidaan vähentää vaikutusta siihen, miten vahinko näkyy asiakkaalla, mutta menetetty tuotanto on pysyvästi poissa, Urrila sanoo.

KommentoiLuetuimmat kotimaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
Työpaikat Etelä-Pohjanmaa
Työpaikat Pohjanmaa