Lapualaispojan etsintäalue ei laajene, jos uusia johtolankoja ei tule – Poliisi on käynyt Lapuanjokea läpi useiden kilometrien matkalta

Poliisi kävi Lapuanjokea läpi keskiviikkona ruumiskoiran kanssa.
Poliisi kävi Lapuanjokea läpi keskiviikkona ruumiskoiran kanssa.
Kuva: Krista Luoma

Lapualaisen Rasmus Takaluoman, 16, etsintöjä jatkettiin keskiviikkona. Takaluoma katosi 11. marraskuuta, ja viimeiset varmat näköhavainnot hänestä ovat edelleen ravintola Lapuahovista.

– Vihjeitä näköhavainnoista tulee, mutta niiden paikkansapitävyyttä ei ole pystytty todentamaan, tutkinnanjohtaja Harri Teivaanmäki sanoo.

Poliisi jatkoi Takaluoman etsintöjä Lapuan taajama-alueelta ja joesta keskiviikkona lähinnä koirapartioilla. Etsinnöissä on käytetty apuna myös drooneja.

– Siinä mielessä on kiire, että kun joki jäätyy, sinne ei enää pääse poliisivoimin tutkimaan koiran kanssa. Meidän pitää saada joki tutkittua riittävässä määrin ennen sitä. Jokea on käyty läpi useiden kilometrien matkalta.

Keskusta-alueella joki on sula kirkkosillan itäpuolella, mutta osa länsipuolesta on jo jäätynyt. Joen jäätyminen ei estä ruumiskoiran työtä, mutta hidastaa sitä.

Jokea on käyty läpi useiden kilometrien matkalta.
Kuva: Krista Luoma

Jatkuvatko jokietsinnät torstaina?

– Harkinta tehdään tilannekohtaisesti. Katsomme torstaiaamuna, jatkammeko niitä. Jokietsinnät on tehty, kun joki on tutkittu riittävässä määrin. Emme ole naaranneet, eikä ole ollut puhetta esimerkiksi sukeltajista.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

"Olen ymmärtänyt, että poliisin toimintaa on arvosteltu paljon"

Etsinnät eivät ole toistaiseksi tuottaneet tulosta.

– Etsintöjen perusteella ei ole tullut mitään uusia johtolankoja. Saamme pieniä vihjeitä tasaiseen tahtiin ja tarkistamme niitä.

Teivaanmäen mukaan poliisissa on keskusteltu Vapepan eli vapaaehtoisen pelastuspalvelun mahdollisesta avusta. Vapepaa ei ole vielä kutsuttu apuun.

– En ole nähnyt sitä tarpeelliseksi taajama-alueella. Etsintäalue on suppea, ja taajama-alueella on muutenkin paljon ihmisiä ja liikennettä. Metsäalueilla apu olisi oleellisempaa.

Poliisi ei laajenna etsintöjä Lapuan taajama-alueen ulkopuolelle, jos se ei saa varmoja näköhavaintoja tai muita johtolankoja alueen ulkopuolelta.

– On huolestuttavaa, että mitään elonmerkkejä ei ole tullut tietoon. Tarkistamme alueet, jotka ovat poliisivoimin tarkistettavissa. Kehotan edelleen tonttien ja kiinteistöjen omistajia tarkistamaan esimerkiksi tyhjillään olevia varastoja tai autiotaloja.

Teivaanmäki ei ole seurannut katoamistapauksen käsittelyä mediassa.

– Olen ymmärtänyt, että poliisin toimintaa on arvosteltu paljon. Ymmärrämme, että tässä on nuoresta henkilöstä kyse, ja tilanne on hieman poikkeuksellinen. Sen takia teemme toimenpiteitä. Suomessa on vuosittain paljon nuoria kateissa, mutta varmaan tässä on poikkeuksellisia piirteitä. Olemme yrittäneet tehdä kaikkemme ja keskittyneet asiaan niillä keinoilla, joita meillä on.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kadonneen tuntomerkit

Kadonneesta Rasmus Takaluomasta pyydetään yhä havaintoja Pohjanmaan poliisilaitoksen vihjenumeroon 0295 415 501, tai sähköpostilla osoitteeseen vihjeet.pohjanmaa@poliisi.fi

Kateissa oleva on poliisin antamien tuntomerkkien mukaan 165-senttinen ja hoikka. Oikeassa poskessaan hänellä on luomi.

Katoamishetkellään Takaluomalla saattoi olla päällään huppari, jossa lukee punaisella Hoodrich ja jaloissaan mustat Nike-merkkiset kengät.

Poliisi pyytää havaintoja alaikäisestä Rasmus Takaluomasta. Lapualainen Takaluoma on poistunut kotoaan 11. marraskuuta, eivätkä omaiset ole saaneet häneen sen jälkeen yhteyttä.
Kuva: Pohjanmaan poliisi

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

Tilaa uutiskirje