Lasten ja nuorten hyvinvointi huolestuttaa Seinäjoen valtuutettuja – Kiistelty vegaaniruoka-aloite hyväksyttiin nyt yksimielisesti

Etelä-Pohjanmaa on saanut maakunnallisen lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelman. Seinäjoen valtuusto hyväksyi kaupunkia koskevan toimenpideosion. Arkistokuva.
Etelä-Pohjanmaa on saanut maakunnallisen lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelman. Seinäjoen valtuusto hyväksyi kaupunkia koskevan toimenpideosion. Arkistokuva.
Kuva: Epari
Jaa artikkeli

Seinäjoen kaupunginvaltuusto hyväksyi maanantaina yksimielisesti aloitteen vegaaniruoan tarjoamisesta kaupungin peruskouluissa. Nuorisovaltuusto teki aloitteen yli kaksi vuotta sitten, ja siitä syntynyt kiivas valtuustokeskustelu sai myös valtakunnallista huomiota.

Päätöksen mukaan kaupungin ruoka- ja siivouspalvelut aloittaa vegaaniruoan tarjoamisen syyslukukauden 2022 aikana. Ruoka tilataan erikseen, ja toimintaohje on sama kuin muissakin erikseen tilattavissa ruokavalioissa.

Jos ruokaa ei ole nautittu kahteen viikkoon ilman pätevää syytä, sen tarjoaminen lopetetaan. Vegaaniruoka valmistetaan vain kasvikunnan tuotteista. Kaikkien valmistus- ja lisäaineiden alkuperää ei voida kaupungin selvityksen mukaan selvittää tai taata.

Vegaaniruoan tarjoamisen ehtona on, että ruokailija toimittaa todistuksen keskustelusta terveydenhoitajan tai ravitsemusterapeutin kanssa. Alaikäiset toimittavat koululle huoltajan luvan.

Mikäli vegaaniruokailijoiden kokonaismäärä koko kaupungissa laskee alle kymmeneen, vegaaniruoan tarjonta arvioidaan uudelleen.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kritiikkiä ja valintojen arvostamista

Vegaaniruokaa ei aloitteen päätöksestä huolimatta edelleenkään aivan purematta nielty. Erityisen kriittinen oli perussuomalaisten ryhmäpuheenvuoron esittänyt Jarkko Ala-Riihimäki.

– Vegaaniruoka on mitä suurimmassa määrin mielipideruokaa. On käsittämätöntä, että 43 ruokailijaa tulee saamaan 40 prosenttia kalliimman aterian kuin normiruoka olisi. Maksavatko muut koulurokailijat sen?

Suurin valtuustoryhmä keskusta oli ottanut hyväksyvän kannan aloitteeseen jo sunnuntaina. Aki Ylisen mukaan ryhmässä korostettiin suvaitsevaisuutta ja yksilön omien valintojen arvostamista.

– Nuoria kannattaa kuunnella senkin vuoksi, ettei tapahdu niin sanottua aivovuotoa. On tärkeää saada pidettyä tämä meidän nuoriso ja mielellään paluumuuttajatkin.

Ylinen arvioi, että hylättynä aloite olisi tullut taas muutaman kuukauden kuluttua takaisin.

–  Siksi olisi fiksua hyväksyä päätösesitys nyt tällaisena.

Vihreiden ryhmän Tuomas Ojajärvi muistutti, kuinka tärkeää kasvisruoka on myös Etelä-Pohjanmaan ruokateollisuudelle. Vegaaniruokaa tarjotaan jo monissa kouluissa ja päiväkodeissa ilman valtuustojen päätöksiä ja isoja kohuja.

–  Maakunnan keskuskaupungissa tästä on käyty nyt aika erikoinen vääntö, joka ei kaikilta osin ole kunniaksi ruokamaakunnalle.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Maakunnan oma hyvinvointisuunnitelma

Seinäjoen valtuusto kävi vilkkaan ja hyväksyvän keskustelun Etelä-Pohjanmaan maakunnallisesta lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelmasta.

Sen esitteli kokoukselle kaupungin tuore hyvinvointipäällikkö Henna Rantasaari, joka istui maanantaina viimeistä kertaa salissa vihreiden valtuutettuna.

Ensimmäistä kertaa on laadittu maakunnallinen suunnitelma lasten ja nuorten hyvinvoinnin edistämiseksi sekä lastensuojelun järjestämiseksi ja kehittämiseksi. Valtuusto hyväksyi hyvinvointisuunnitelmaan liittyvän Seinäjoen kaupungin toimenpideosion.

Keskustan ryhmän puolesta puhunut Henna Helmi Heinonen nosti esiin yleisen huolen kouluikäisten lasten ylipainosta. Yksi keino kehityksen pysäyttämiseen on koulupäivien toiminnallisuuden lisääminen. Tärkeä työkalu on lapsi- tai asukasvaikutusten arviointi.

– Kaikki kaupungin asukkaat ansaitsevat sen, että päätösten vaikutuksia arvioidaan jo niiden tekemisen yhteydessä eikä jälkikäteen.

Kokoomuksen Jesse Luhtalan mielestä yksi isoista haasteista on palvelujen pirstoutuminen. Se pakottaa tekemään laajaa yhteistyötä varsinkin hyvinvointialueen ensimmäisinä toimintavuosina.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kommentoi

Kommentoidaksesi sinun tulee olla kirjautuneena Facebookiin

Jaa artikkeli

Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

Tilaa uutiskirje