<p>Hiljattain käynnistyneellä Närpiön jäätelötehtaalla veljekset <strong>Magnus</strong> ja <strong>Mathias</strong> <strong>Westerlund</strong> yhdessä <strong>Daniel Wilsonin</strong> kanssa valmistivat viime perjantaina mansikkajäätelöä närpiöläisen <strong>Mats Hammarin</strong> tilamyymälään.</p><p>– Hammar viljelee ja toimittaa meille mansikat, ja hän haluaa myyntiin nimikkojäätelöään, jossa on lisänä vain mansikkaa. Meillä on sitten tehtaan oma tuote, jossa on mansikkaa ja valkosuklaata, Magnus Westerlund kertoo.</p>.<p>Idea jäätelötehtaasta välähti Mathias Westerlundille viime kesänä, kun hän Närpiön torilla jäätelöä syödessään alkoi pohtia, miksi ei voisi olla paikallista jäätelöä. Hän esitteli idean veljelleen Magnukselle, joka oli heti mukana.</p><p>Syntyi Närpiön jäätelötehdas, Närpes glassfabrik, jonka valikoimassaan on kuusi eri makuista kermajäätelötuotetta. Perinteisten makujen lisäksi valikoimassa on aronia- ja tomaattijäätelöt. </p><p>Suomessa jäätelöjättien lisäksi jäätelöä tekevät useat pienet tehtaat ja tilatuottajat. Esimerkiksi lähiruokayrityksiä yhteen kokoavalta Aitoja makuja -verkkosivustolta löytyy yli kaksikymmentä yritystä.</p><p><strong>Katso video</strong></p>.<p>– Tomaattijäätelö ei meitä aluksi meitä oikein innostanut, mutta kun kiersimme kauppiaiden luona kartoittamassa asiakkaita, monet kysyivät, ettekö te voisi tehdä tomaattijäätelöä. Se ja aronia-jäätelö ovat sellaisia, joita ei kukaan muu Suomessa valmista, Magnus Westerlund kertoo.</p>.<h2>Tehdasinvestointi ollut 200 000 euroa</h2><p>Tehdasrakennus lähellä Närpiön keskustaa on useasta parakista koottu kokonaisuus, jossa on varsinaisen tehdassalin lisäksi muun muassa kylmätilat, varasto ja pian myös itsepalvelumyymällä. Varsinaisia jäätelöntekoon tarvittavia koneita ovat italiainen jäätelötaikinakone ja saksalainen jäätelökone, joka pyörittää 6-7 minuutissa jäätelötaikinasta kylmää herkkua.</p><p>– Tiloihin ja laitteisiin on investoitu noin 200 000 euroa, Magnus Westerlund kertoo.</p>.<p>Jäätelön jälleenmyyjinä on nyt noin 30 kauppaa pääasiassa kaksikielisellä rannikolla välillä Vöyri-Kristiinankaupunki. Veljekset ovat lähettäneet näytejäätelöt myös Kauhajoella ja Teuvalle.</p><p>– Alkujaan oli ajatuksena tehdä jäätelöä vain Närpiön lähiseudulle, kuten Kristiinaan ja Korsnäsiin - ei edes Vaasaan - mutta tämä on nyt paisunut. Eihän meidän koneiden kapasiteettikaan riitä teollisen mittaluokan jäätelöntekoon, eikä se ole ollut tarkoituskaan. Tämähän on käsityönä tehtyä erikoisjäätelöä.</p>.<h2>Lähes kaikki ainekset tulee lähituottajilta</h2><p>Kaikki jäätelöön tarvittavan ainekset hankitaan niin läheltä kuin mahdollista. Pastöroitu maito tulee Vöyriltä Östmanin tilalta, kerma Maitokolmiolta Toholammilta, tomaatit, mansikat ja kananmunat Närpiöstä. </p><p>Kun elintarvikevalmistuksesta on kysymys, tuotetoimitukset, kuten maito, tulee tehtaalle minuutilleen ja sovitussa lämpötilassa. Tarkkana on oltava myös siinä, kun jäätelöhilloja tehdään itse aidoista tomaateista, aronia-marjoista ja mansikoista.</p><p>– Tässä se ero on teollisiin jäätelöihin, että me teemme täällä kaiken itse käsin emmekä käytä esimerkiksi makuaineita, Magnus Westerlund kertoo.</p>.<p>Päivässä jäätelötehdas pystyy valmistamaan 300 purkillista jäätelöä edellyttäen, että jäätelötaikina on valmiina. </p><p>Taikina tehdään sekoittamalla maitoa, kermaa, munaa, sokeria ja glukoosisiirappia ja lämmittämällä seos 85 asteeseen ja pudottamalla lämpö sitten neljään asteeseen. Sen jälkeen seos saa seistä koneessa vuorokauden.</p><p>Seuraavana päivänä alkaa sitten varsinainen jäätelönteko. Taikina siivilöidään sankoon, lisätään mukaan hillo ja kaadetaan seos varsinaiseen jäätelökoneeseen, joka vatkaa sangollisen kylmää jäätelöä 6-7 minuutissa. Sitten vain jäätelöt 400 gramman purkkeihin ja pakkaseen.</p>.<h2>Lisää tuotteita kehitteillä</h2><p>Kummallakaan veljeksistä ei ollut aiempaa kokemusta jäätelönteosta, mutta Mathias on hyvin perillä elintarvikevalmistuksesta, sillä hän entinen kokki ja leipuri.</p><p>Kirjallista tietoa jäätelön valmistuksesta on kyllä olemassa vaikka kuinka paljon, mutta ohjeet ovat hiukan erilaisia ja veljekset sanovat, että lopulta on vain itse päätettävä, mikä on se oikea tapa tehdä.</p><p>Ensimmäinen viikko sujui ainakin hyvin, sillä kun ensimmäiset toimitukset kauppoihin lähtivät tiistaina, tuli lisätilauksia jo keskiviikkona, torstaina ja perjantaina.</p><p>Toistaiseksi kaikki on uutta ja jännittävää eikä isoja odotuksia ole.</p>.<p>– Tavoitteena on nyt aluksi työllistää kokoaikaisesti yksi henkilö eli Daniel Wilson tähän ja kehitellä koko ajan lisää tuotteita. Olemme jo tehneetkin tikkujäätelöä kokeeksi. Jäätelökoneellahan pystyy tekemään myös esimerkiksi sorbetteja, Mathias Westerlund sanoo.</p><p>Vähittäismyyntipakkausten lisäksi jäätelöä on pakattu myös suurpakkauksiin, joita voi käyttää esimerkiksi jäätelökioskeissa tai ravintoloissa. Omia jäätelökioskeja Närpiön jäätelötehdas ei aio perustaa ainakaan ensimmäisenä vuotena.</p>