Mystiset pamahdukset ja talojen tärähdykset ihmetyttävät ympäri Etelä-Pohjanmaata: "Talo tärisi seitsemän kertaa"

Regina Rauhala ja suomenpystykorva Lakeuden Komia Metsänhaltija ihmettelivät maanantaina, mikä oikein aiheutti maanantaina paukahduksia ja tärähdyksiä Kortesjärvellä. Samantyylisiä havaintoja on usealta paikkakunnalta Etelä-Pojanmaalta.
Regina Rauhala ja suomenpystykorva Lakeuden Komia Metsänhaltija ihmettelivät maanantaina, mikä oikein aiheutti maanantaina paukahduksia ja tärähdyksiä Kortesjärvellä. Samantyylisiä havaintoja on usealta paikkakunnalta Etelä-Pojanmaalta.
Kuva: Regina Rauhala

– Yhtäkkiä talo tärisi ja ikkunat helisivät. Kuulosti siltä kuin lumet putoaisivat voimalla katolta. Koirani alkoivat haukkua. Pian tärisi toisen ja kolmannen kerran. Sitten tuli sähkökatkos, se kesti puoli tuntia. Järistyksiä taisi olla seitsemän neljän tunnin aikana, kertoo erikoisesta kokemuksestaan Regina Rauhala.

Hän oli tapahtuma-aikaan eli maanantaina iltapäivällä kyläpaikassa Kortesjärvellä.

Outoja paukahduksia ja talon tärinää koettiin alkuviikosta monella suunnalla Etelä-Pohjanmaata.

Havaintoja tehtiin Facebook-ryhmissä olevien kommenttien perusteella ainakin Seinäjoella, Lappajärvellä, Isossakyrössä, Alajärvellä, Vimpelissä, Kuortaneella ja eri puolilla Kauhavaa. Pohjanmaan puolelta havainto on tehty toimituksen tietojen mukaan ainakin Vaasan saaristossa.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

"Näyttää siltä, etteivät havainnot liity maan liikkeisiin"

Tutkimusteknikko Jennifer Hällsten kertoo, että Seismologian instituuttiin tuli alkuviikosta muutama ilmoitus maanjäristysepäilyistä Kauhavalta ja sen ympäristöstä sekä yksi Vaasasta.

– Tietojemme mukaan alueella ei ole kuitenkaan ollut maanjäristystä. Meillä on mittausasema Alajärvellä, ja jotain värähtelyä näkyy sen tiedoissa, mutta se on ollut hyvin pientä ja paikallista. Mittaustiedot viittaavat vain johonkin tärinään.

Hällstenin mukaan lähimmillä mittauspisteillä eli Vaasassa ja Kalajoella ei kirjautunut mitään poikkeavaa.

– Voi toki olla pieniä paikallisia maanjäristyksiä, joihin mittausasemamme eivät ylety reagoimaan.

Hän toteaa, että ihmisten havaitsemien tärinöiden syynä voi yleensä olla louhokseen, tietyömaahan tai rakennustyömaahan liittyvä räjäytys.

– Koska havaintoja on niin laajalti, näyttää siltä, etteivät alkuviikon havainnot liity maan liikkeisiin. Sen tiedän, että lentokoneiden yliääni rekisteröityy mittauspisteellä, jos kone lentää mittauspisteen läheltä.

Hällsten kertoo, että instituutti saa päivittäin kansalaisilta maanjäristysepäilyyn liittyviä ilmoituksia.

Koska Etelä-Pohjanmaalla on ollut viimeksi maanjäristys?

– Se tapahtui vuoden 2021 huhtikuussa Alajärvellä. Sen magnitudi oli 1,5.

Vuonna 1979 Alajärven Luoma-aholla koettiin Suomen suurin maanjäristys (magnitudi 3,8) sen jälkeen, kun mittauspisteet on otettu käyttöön.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Räjähdysainetta paristasadasta grammasta kiloon

Kommenteissa nousi esiin jyrinän ja tärinän yhdeksi selitysmahdollisuudeksi Ilmasotakoulun harjoitus Lohtajan ampuma-alueella 16.–21. helmikuuta.

Harjoituksen varoupseeri, vääpeli Mikko Punamäki kertoo, että siellä harjoiteltiin jalkaväen aseilla. Harjoituksessa ammuttiin maassa olleita maaleja, siinä käytettiin tulenkuvaus- ja räjähdyksenkuvauspanoksia.

– Räjähdysainetta oli kussakin panoksessa paristasadasta grammasta kiloon. Perjantaina ammuttiin ilmatorjuntakonekivääreillä, mutta maalit olivat maassa. Äänet voivat kulkea korkeapaineessa tavallista pidemmälle, mutta tuskin ne kantaisivat niin kauaksi kuin esimerkiksi Kauhavalle.

Toinen varoupseeri, vääpeli Juuso Sund kertoo, että tiistaina tuli kyselyitä Kaustisen ja Lappajärven suunnalta.  

– Soittajat olivat kuulleet pamahduksia, joten he tiedustelivat mielenkiinnosta, oliko meillä räjäytystoimintaa.

Tiistaina harjoituksen lounastauon aikana selvisi, etteivät Etelä-Pohjanmaalla asti kuullut äänet voineet olla lähtöisin Lohtajalta.

– Toimintamme oli tauolla, mutta kuulin silloin itsekin pauketta, se tuntui tulevan kaukaa, Sund sanoo.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Yliäänilentoja vain meren päällä

Meneillään on myös Vihuri 23 -lentoharjoitus Rissalan ja Oulunsalon tukikohdasta. Siihen osallistuu Karjalan lennoston Hävittäjälentolaivue 31 Horneteineen. Harjoitus alkoi maanantaina ja päättyy torstaina.

Harjoitukset ovat alkaneet välillä jo aamupäivästä.

– Alueenamme on Kuopion ja Oulun välimaasto. Yliäänilennot tehdään vain Perämeren yllä Vaasan ja Oulun välillä yli kymmenen kilometriä rantaviivasta. Tuulesta ja sääoloista riippuu, kuinka äänivallin rikkoutumisesta syntyvä ääni kantaa. Yllättävän kauaksi äänet olisivat kanavoituneet, jos ne niitä olisi kuultu esimerkiksi Kauhavalla asti, sanoo lennoston esikuntapäällikkö everstiluutnantti Tomi Böhm.

Entä voiko selityksenä olla raakapuun kuormausterminaalin työmaa Seinäjoella?

– Uskon, etteivät tapaukset liity maanrakentamiseen eikä louhintaan, koska havaintoja on ollut niin laajalla alueella, toteaa pääurakoitsija Sundström Oy:n yksikönjohtaja Emil Hagman.

Kysyimme varmuuden vuoksi Nammo Lapua Oy:stä, onko siellä ollut mitään isompia koeammuntoja.

– Teemme vain kiväärikaliiberin patruunoja, eikä meillä ole isoja koeammuntoja. Meillä on oma koeammuntatunneli, eikä sieltä kuulu mitään tehdasalueen ulkopuolelle, tehtaanjohtaja Pekka Himanka sanoo.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

Tilaa uutiskirje