Ehdokasanalyysi
Neljä vuotta sitten perussuomalaiset tarjosi vaalipiirin äänestäjille alueellisesti ehdokaslistojen parhaan paketin. Se tuotti myös tulosta, sillä puolue nousi yhdeksi vaalien voittajista ja sai läpi kolme kansanedustajaa.
Tällä kertaa aivan yhtä tasapainoiseen alueelliseen suoritukseen ei ole ylletty. Syitä voi pohtia, mutta voisiko taustalla olla se, että nyt istuvia edustajia on vahtimassa reviireitään ja pitämässä huolta siitä, ettei samoista äänistä tulla kilpailemaan liian lähelle?
Järviseutu on vailla omaa ehdokasta. Suupohjasta löytyy listan nuorimmainen, vasta 26-vuotias karijokelainen Rami Aalto, mutta muuten tilaa riittää myös maakunnan länsireunalla.
Kauhavan Risto Mattilan (39) ja Kokkolan kolmen ehdokkaan välillä on alueellisesti tyhjää. Eteläinen Keski-Pohjanmaa luottanee siihen, että Kaustiselta Kokkolaan siirtynyt Mauri Peltokangas (57) ja perholaislähtöinen Ulpu Keränen (41) siivoavat äänet kotiin.
Lista on kuitenkin täysi, mikä oleellisinta. Maakuntien keskuskaupungeista Vaasasta, Seinäjoelta ja Kokkolasta on tarjolla sekä mies- että naisehdokkaat. Kokkolassa naisia on peräti kaksi kisaamassa äänistä puolueen viime vaalien ääniharavaksi nousseen Peltokankaan kanssa.
Kokkolan seudulla naisääniä onkin jaossa, sillä reilut 11 000 ääntä viime vaaleissa saanut sosialidemokraattien Jutta Urpilainen ei ole ehdolla. Sitä voi toki kysyä, miten moni hänen äänestäjistään haluaa antaa äänensä perussuomalaiselle ehdokkaalle.
Mainos (sisältö jatkuu alla)
Mainos päättyy
Mainos (sisältö jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kokeneita puoluekentän kiertolaisia
Perussuomalaisten listalla on kokenutta ja puoluekenttää kiertänyttä väkeä. Vaasalaispoliisi Anne Rintamäki (59) oli neljä vuotta sitten keskustan ehdokkaana, ja sai lähes 1 500 ääntä. Pian vaalien jälkeen hän vaihtoi puoluetta, ja siirtyi Vaasan valtuustossa perussuomalaisten ryhmään. Kuntavaaleissa hän oli puolueen ääniharava lähes tuhannella äänellä.
Seinäjokelaistoimittaja Leena Kurikka (60) aloitti poliittisen uransa kokoomuksen riveissä, ja oli ensimmäistä kertaa ehdolla vuoden 2015 eduskuntavaaleissa. Neljä vuotta sitten hänen puolueensa oli jo perussuomalaiset.
Kannuksesta eduskuntaan pyrkii Manolis Huuki (31), joka on ollut ehdolla muun muassa kokoomusnuorten puheenjohtajaksi ja tavoitellut myös puolueen eduskuntavaaliehdokkuutta neljä vuotta sitten. Silloin se jäi kuitenkin haaveeksi.
Eduskuntaan ovat aiemmin pyrkineet muun muassa Risto Mattila ja Ulpu Keränen. Kansanedustaja Juha Mäenpäälle (51) tulevat vaalit ovat jo neljännet, sillä ensimmäistä kertaa hän oli ehdolla vuonna 2011.
Mainos (sisältö jatkuu alla)
Mainos päättyy
Mainos (sisältö jatkuu alla)
Mainos päättyy

Vain neljä naista koko vaalipiirissä
Perussuomalaisten piiriä johtava Anne Matokangas tuskaili Ilkka-Pohjalaisen haastattelussa jo loppusyksystä naisehdokkaiden löytymisen vaikeutta. Työ ei tuottanut tulosta, sillä perussuomalaisilla on listallaan vain neljä naista, mikä on kaikista puolueista vähäisin määrä. Edes Matokangas itse ei ehdokassitoumusta allekirjoittanut.
– Ehdokkuus vaatisi itsensä likoon laittamista täysillä, hän perusteli tammikuun alussa (I-P 11.1.)
Neljästä naisesta kaksi tulee Kokkolasta, yksi Vaasasta ja yksi Seinäjoelta. Maaseutukunnat ovat miesehdokkaiden varassa.
Perussuomalaisten listalla on kolme nykyistä tai entistä poliisia ja yksi poliisivankilan vartija. Viisi ehdokasta käyttää titteliä yrittäjä.
Alle 30-vuotiaita ehdokkaita on kaksi, yli 60-vuotiaita neljä. Ehdokkaiden keski-ikä on 49 vuotta.
Mainos (sisältö jatkuu alla)
Mainos päättyy
Mainos (sisältö jatkuu alla)
Mainos päättyy
Hiipinyt kuin haamu kohti kärkeä
Kannatuskyselyissä perussuomalaiset on hiipinyt hiljaa kuin haamu kohti kirkkainta kärkeä. Kun vielä huhtikuussa 2022 puolue sai Yleisradion gallupissa 13,6 prosentin kannatuksen, tammikuussa 2023 olivat prosentit 19,3.
Kolmen kärjessä käydään tiukkaa taistelua, sillä vaikka viimeisin mittaus olikin puolueelle lievää miinusta, ei matkaa piikkipaikkaa pitävään ja laskusuunnassa olevaan kokoomukseen ole kuin vajaat kolme prosenttiyksikköä. Väliin mahtuu vielä sosialidemokraatit.

Vaasan vaalipiirissä puolue jäi neljä vuotta sitten 1 800 äänen päähän neljännestä kansanedustajasta. Se ei ole paljon, mutta jotta tavoitteiden mukainen lisäpaikka saavutetaan, on muidenkin ehdokkaiden kuin huikeaa some-suosiota nauttivan Mauri Peltokankaan pistettävä parastaan.
Oman, kohtalaisen ison loven perussuomalaisten pottiin tuo puolueen kanssa riitaantunut ja Liike Nytin listoille siirtynyt Pia Kattelus-Kilpeläinen.
Viime vaaleissa matkaa vaalipiirin suurimmaksi oli kymmenentuhatta ääntä. RKP:n ja perussuomalaisten väliin mahtui vielä keskusta, jolle neljän vuoden takaiset vaalit olivat totaalinen romahdus.
Mainos (sisältö jatkuu alla)
Mainos päättyy
Mainos (sisältö jatkuu alla)
Mainos päättyy
Viisi kysymystä - viisi vastausta
1. Perussuomalaisten piirin puheenjohtaja Anne Matokangas, mitkä ovat puolueesi kolme keskeistä vaaliteemaa?
Toimeentulo, turvallisuus ja talous.
2. Valitse teemoista yksi ja kerro, miten se toteutetaan.
Toimeentulon parantaminen: Ansioverotuksen alentaminen, raha pitää saada kiertämään ja ostovoima paremmaksi. Sähkön hintoihin katto ja verotus ruotuun, ilmastohyveily kuriin ja tuulivoiman tuet leikkuriin. Autoilun kulut ja bensaverot kuriin. Ilmastoposeerauksen aikataulua voidaan lykätä eteenpäin vuodesta 2035. Maahanmuuton suorat ja välilliset kulut kuriin, ja ulkomaille kannettavat rahat syyniin.
3. Mitkä kehityskohteet ovat tärkeimpiä Vaasan vaalipiirissä?
Tiestöt ja tiestön kunto, pitkien välimatkojen maakunnassa ajokunto on oltava kesällä ja talvella. Elämisen mahdollisuudet ja kustannukset on pidettävä sillä tasolla, että reuna-alueilla pystyy asumaan. Maatalouden alasajo on loputtava. Joka puolella maakuntaa on oltava riittävän hyvällä tasolla olevat terveyspalvelut kohtuullisen matkan päässä. Nuorille on löydyttävä koulutuspaikkoja ja töitä, jotta he eivät karkaa isoihin kasvukeskuksiin.
4. Millainen hallituspohja olisi mieluisin?
En lähde arvioimaan hallituspohjaa ennen vaaleja.
5. Millainen on puolueesi tavoite vaalipiirissä?
Perussuomalaiset lähtee tavoittelemaan yhtä lisäpaikkaa eli neljättä kansanedustajaa.