Uutiset

Viisikymmentä Vaasan Kasarmialueella perjantaina otetuista koronanäytteistä jäi lähettämättä Tampereelle – Johtajaylilääkäri: Syynä ikävä inhimillinen virhe

Vaasan sairaanhoitopiiri selvittää parhaillaan, miten suuri määrä näytteitä jäi lähettämättä.
Vaasan sairaanhoitopiiri selvittää parhaillaan, miten suuri määrä näytteitä jäi lähettämättä.
Kuva: Arkistokuva: Paula Kaskimaa
  • Johanna Jurkka
Jaa artikkeli

Viime viikon perjantaina 17. joulukuuta Vaasan Kasarmialueen koronavirusnäytteenotossa otetuista näytteistä osa jäi toimittamatta laboratorioon Tampereelle, Vaasan sairaanhoitopiiri kertoi maanantai-iltapäivällä tiedotteessaan.

Keskussairaalan johtajaylilääkäri Peter Nieminen kertoi maanantai-iltana asiaa selvitettyään, että sadoista näytteistä lähettämättä jäi kaikkiaan 50. Näytteitä sisältänyt kuljetuslaatikko oli inhimillisen kömmähdyksen takia jäänyt toimittamatta eteenpäin muun lähetyksen mukana.

– Kyse oli inhimillisestä virheestä. Yksi kuljetuslaatikko jäi siirtymättä oikealla tavalla seuraavaan pisteeseen. Ikävää tämä oli myös kaikille niille, jotka osallistuivat asiaan, Nieminen kertoi.

– Nyt varmasti rutiineja tiukennetaan. Näytteitä oli ihan hirvittävä määrä ja tämä oli todella ikävä työtapaturma. Niitä viittäkymmentä ihmistä, joita tämä koskee, koetetaan nyt kovasti kontaktoida. Niihin, joita ei ole vielä saatu kiinni, otetaan yhteyttä viimeistään tiistaina. Onneksi määrä ei ollut suurempi.

Yhden laatikon puuttuminen huomattiin tarkistuslaskennassa Niemisen arvion mukaan ennen koko näytelähetyksen toimittamista eteenpäin.

– Jossakin vaiheessa alettiin varmasti ihmetellä, että näin paljon näytteitä on otettu, mutta yksi laatikko puuttuu. Viimeistään varmasti seuraavana päivänä, Nieminen totesi.

– Tämä ei varmastikaan ole Suomessa harvinaista, mutta meillä tällaista ei ole aiemmin käynyt, Nieminen viittaa erehdyksiin.

Sairaanhoitopiirin tiedotteessa kerrottiin:

"Jos olet käynyt näytteenotossa kyseisenä aikana etkä ole vielä saanut testitulostasi, saattaa olla niin, että kuulut ryhmään, jonka näytteet jäivät toimittamatta Tampereelle. Toimittamatta jääneestä testistä ei saa enää tulosta. Testi tulee ottaa uudelleen."

Maanantai-iltana sähköpostitse tavoitettu Vaasan sairaanhoitopiirin johtaja Marina Kinnunen ei kommentoi asiaa. Kinnunen siirsi tapauksesta tiedottamisen eteenpäin henkilöstölle.

Keskussairaalan infektioylilääkäri Juha Salonen sai tietää tapahtuneesta vasta maanantaina sairaalan omasta tiedotteesta. Salonen ei ollut perjantaina työvuorossa, kun virhe tapahtui.

– En tarkkaan tiedä, mitä on tapahtunut, mutta asia on ikävä. On valitettavaa, että näin käy, koska tulokset tarvitaan nopeasti ja viivästymiset ovat vaarallisia. Näin voi tulla tartuntoja, jotka olisivat olleet vältettävissä, Salonen kommentoi iltapäivällä.

Salonen vahvistaa, että uudessa testissä käyminen on välttämätöntä, ellei vastaustulosta ole tullut.

– Ylimääräistä vaivaa tulee. Pahimmissa tapauksessa vahinkoakin on voinut tapahtua, jos vastausta ei ole käytettävissä. Mahdollista on, että näytetulos olisikin ollut positiivinen ja se aiheuttaa jatkotartuntoja.

Viestintäpäällikkö Hanna Hattaria ei maanantai-iltapäivällä tavoitettu kommentoimaan asiaa.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kommentoi

Kommentoidaksesi sinun tulee olla kirjautuneena Facebookiin

    Jaa artikkeli