Päivystyksissä karmeat ruuhkat – Näin pitkään potilas voi joutua odottamaan

Päivystyksien ruuhkat ja työvoimapula näkyvät myös pohjalaismaakuntien päivystyksissä, kun sijaisuuksien täyttäminen on vaikeutunut.
Arkistokuva.
Päivystyksien ruuhkat ja työvoimapula näkyvät myös pohjalaismaakuntien päivystyksissä, kun sijaisuuksien täyttäminen on vaikeutunut. Arkistokuva.
Kuva: Paula Kaskimaa
Jaa artikkeli

– Meitäkin ensihoitajia kaivataan päivystykseen ruuhkan vuoksi. Tällä viikolla saimme ensimmäistä kertaa Whatsappissa viestillä pyyntöön, että ensihoitajatkin tulisivat halutessaan auttamaan päivystykseen, kertoo Pohjanmaan hyvinvointialueella työskentelevä ensihoitaja.

Tänä kesänä päivystykset ovat ruuhkautuneet ympäri Suomen. Muun muassa Helsingin Sanomat on uutisoinut Husin alueen päivystyksen katastrofaalisista ruuhkista.

Pohjanmaan hyvinvointialueella työskentelevän ensihoitajan mukaan erityisesti kuluneella viikolla tilanne on ollut Vaasan päivystyksessä vaikea.

Ensihoitaja esiintyy jutussa nimettömänä.

Vajausta paikoitellen myös ensihoidossa

– Koko kesän ajan ollut vähän vajausta töissä myös ensihoidon puolella. On ollut hankala saada ihmisiä ylitöihin, ensihoitaja pohtii.

Hän lisää, että ensihoidossa on tyypillisesti kiire päivittäin. Päivystyksessä kiire ja hoitajapula näyttäytyvät erityisesti.

Ensihoidossa päivystyspolin tilanne ei niinkään näy.

– Ainakin oman näkemyksen mukaan jokin paikka aina löydetään, kun potilas viedään päivystykseen. Oli se sitten sänky keskellä valvontahuonetta tai istuvien puolelta.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Resurssiongelmat näkyvät ensimmäisenä päivystyksessä

Pohjanmaan hyvinvointialueen johtavan ylilääkärin Taneli Väyrysen mukaan suurin ruuhkautumiseen vaikuttanut tekijä päivystyksessä on ollut vaikeus saada potilaita jatkohoitopaikkoihin.

– Hoitoon pääsy voi pitkittyä hyvinkin paljon. Vuodeosastohoitoa on jouduttu joissain tapauksissa tarjoamaan myös päivystyksissä. Tähän vaikuttaa erityisesti henkilöstöpula ja vaikeus saada sijaisia.

Jos hoitoon pääsy jollain muulla tasolla vaikeutuu, ihmiset hakeutuvat herkemmin myös päivystykseen
Taneli Väyrynen

Väyrysen mukaan nykyään on vaikeampi saada opiskelijoita täyttämään sijaisuuksia.

– Tässä näkyy varmasti yleisesti terveydenhuoltoalan ongelmat kuten palkkaus ja pitkät työtunnit. Näitä ongelmia on oman käsitykseni mukaan ympäri Suomen.

Kulunut kesä on ollut kokonaisuudessaan haastava. Siihen on mahtunut monia hyvinkin ruuhkaisia päiviä, jolloin hoitoon pääsy on saattanut olla hidasta.

Hoitoon on kuitenkin hakeuduttu samojen syiden vuoksi kuin aiemminkin. Näitä syitä ovat esimerkiksi rytmihäiriöt ja erilaiset vammat.

Tilanne helpottanee, kun kesälomakausi päättyy.

– Potilas on saattanut joutua odottamaan jopa 12–24 tuntia vuodehoitopaikkaa. Pahimmillaan odotusaika on ollut jopa kaksi vuorokautta. Normaalissa tilanteessa se odotusaika olisi muutamia tunteja, Väyrynen kertoo.

Väyrynen pohtii, että usein resurssiongelmat näkyvät ensimmäisenä juuri päivystyksessä.

– Jos hoitoon pääsy jollain muulla tasolla vaikeutuu, ihmiset hakeutuvat herkemmin myös päivystykseen.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Ruuhkaa myös E-P:llä

Päivystykset ovat ruuhkautuneet sijaisuuksien vaikean täyttämisen vuoksi myös Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin alueella.

– Päivystyksen kävijämäärät ovat edelleen poikkeuksellisen korkeat ja tämä on jatkunut koko kesän, EPSHP:n ylilääkäri Jussi Sarin kommentoi.

Sarinin mukaan myös perusterveydenhuollon jatkohoitopaikkojen puute vaikuttaa tilanteen hankaluuteen.

Päivystykseen ihmiset hakeutuvat hoitoon E-P:n alueella samojen syiden vuoksi kuin ennenkin, mutta kesällä päivystyksessä näkyvät erityisesti vammat.

– Myös rintakipujen, rytmihäiriöiden ja erilaisten infektioiden, kuten koronan ja influenssan, vuoksi hakeudutaan ympäri vuoden.

Sijaisten löytäminen on kuitenkin ollut monesti haastavaa eikä paikkaajia olekaan aina löydetty.

– Krooninen vaje vallitsee, ja kesän aikana sijaisten saaminen on ollut haasteellista.

Loppukesästä jonotusaikoja on saatu Sarinin mukaan pienennettyä alkukesään verrattuna, mutta tiettyjä ruuhkapiikkejä on edelleen.

Tällä hetkellä tyypillinen jonotusaika on potilaan ja lääkärin kohtaamiseen on muutamista kymmenistä minuuteista muutamiin tunteihin.

– Kesän pahimmat jonotusajat ovat venähtäneet jopa yli kahdeksaan tuntiin. Toki potilaan tilannetta on arvioitu potilaan tullessa ja jonottaessa, eli vaivan laatu on ollut sellainen, että jonottaminen on ollut turvallista.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Päivystyksen ruuhkiin ratkaisuja etävastaanotolla

Pohjanmaan hyvinvointialueella Vaasan yhteispäivystyksessä päivystyksen ruuhkiin pyritään löytämään ratkaisuja etävastaanotolla tänä syksynä.

Palvelu palvelee erityisesti akuuteissa vaivoissa, jotka eivät vaadi potilaan fyysistä tutkimista. Tällaisia ovat esimerkiksi vilustumisen oireet, erilaiset ihottumat, silmätulehdusten toteaminen sekä allergiaoireet.

– Päivystys on ruuhkautunut ja ratkaisuna siihen haluamme kokeilla etävastaanottoa. Tämä on puolen vuoden pilotointi, kertoo päivystyksen palvelupäällikkö Ann-Katrin Brandtberg hyvinvointialueen tiedotteessa.

Potilas voidaan ohjata etävastaanotolle päivystyksestä tai päivystysavun numerosta. Palvelu toimii joko älylaitteella tai puhelimitse.

Etälääkäripalvelu on avoinna arki-iltaisin ja viikonloppuisin sekä arkipyhinä. Etälääkärivastaanotto maksaa potilaalle saman verran kuin normaali päivystyskäynti.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kommentoi

Kommentoidaksesi sinun tulee olla kirjautuneena Facebookiin

Jaa artikkeli

Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

Tilaa uutiskirje