Bidenin kausi avaa uusia mahdollisuuksia. Mikko Savola: USA:n sitoutuminen Eurooppaan takaa turvallisuutta ja vakautta

SEINÄJOKI

Keskustan ulko- ja turvallisuuspoliittista työryhmää vetävä kansanedustaja Mikko Savol a uskoo presidentti Joe Bidenin kauden avaavan Euroopan ja ja Yhdysvaltojen väliselle yhteistyölle uusia mahdollisuuksia, joihin on hänen mielestään tartuttava molemmin puolin Atlanttia.

–Yhdysvaltain sitoutuminen Eurooppaan sekä kahdenvälisten järjestelyiden ja puolustusliitto Naton kautta on keskeinen osa transatlanttista turvallisuusyhteistyötä, Euroopan turvallisuuden takaamista ja vakauden säilyttämistä, Savola muistuttaa.

Savola kuitenkin tähdentää, ettei Yhdysvaltojen paluu pöytiin vapauta EU:ta vastuustaan kehittää omaa turvallisuuden, teknologian ja talouden toimintakykyään.

– Vahva Eurooppa on myös vahva transatlanttinen yhteistyökumppani, hän sanoo.

Turvaa ja vakautta

Suomella on Savolan mukaan oma roolinsa transatlanttisen yhteistyön jälleenrakentamisessa vakauden ja turvallisuuden vahvistajana Pohjois-Euroopassa.

– Suomi tuottaa turvallisuutta vastaamalla omasta puolustuksestaan yleisellä asevelvollisuudella ja koulutetulla reservillä.

Suomi toimii kuluvana vuonna pohjoismaisen puolustusyhteistyön, Nordefcon, puheenjohtajana. Savolan mukaan Suomi voi käyttää yhteistä ääntä pohjoismaisessa turvallisuus- ja puolustusyhteistyössä Yhdysvaltojen kanssa.

– Vakiintuneet yhteistyörakenteet ja niiden puheenjohtajuudet nostavat Suomen roolia keskusteltaessa Itämeren ja arktisen alueen kysymyksistä Yhdysvaltojen uuden hallinnon kanssa, Savola arvioi.

Yhteistyötä osavaltioihin

Savola pitää tärkeänä, että Suomen ja Yhdysvaltain kahdenvälisissä suhteissa tiivistetään yhteistyöt etenkin kyberturvallisuuden, hybridiuhkien torjumisen ja huoltovarmuuden vahvistamiseksi.

– Tärkeää on syventää myös osavaltiotasolla tapahtuvaa yhteistyötä, mikä avaa suomalaisille korkean teknologian ja kiertotalouden osaamisen yrityksille uusia vientimahdollisuuksia, hän sanoo.

Savola muistuttaa, että EU ja Yhdysvallat muodostavat edelleen kolmanneksen maailmankaupasta, mutta asetelmat ovat muuttumassa.

– Geoekonomisten voimasuhteiden ollessa muutoksessa EU:lla ja Yhdysvalloilla ei ole varaa keskinäiseen kiistelyyn, sillä muuten maailmankaupan pelisäännöt, kasvun mahdollisuudet ja standardit luodaan muualla, hän korostaa.

KommentoiLuetuimmat paikallisuutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
Työpaikat Etelä-Pohjanmaa
Työpaikat Pohjanmaa
Luetuimmat poliisiuutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
Luetuimmat urheilu
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi

Lisää Paikallisia