E-P:n nyrkki poisti yhden koronasuosituksen – pian poistuva epidemiavaihe ei sen sijaan muuttunut

Alueellinen yhteistyöryhmä Nyrkki linjasi kokouksessaan maanantaina Etelä-Pohjanmaan jatkavan koronaviruksen kiihtymisvaiheessa.

Nyrkki poisti suosituksen, joka liittyi ulkomaille matkustamiseen. Muita muutoksia suosituksiin ei tehty. Aiemmin nyrkki suositteli välttämään tarpeetonta ulkomaille matkustamista.

Kiihtymisvaiheessa pysymistä nyrkki perustelee perusterveydenhuollon kovalla kuormituksella, ilmaantuvuuden perusteella, yli 1 prosentin koronatestipositiivisuudella ja Suomen alhaisimmalla rokotuskattavuudella.

Todennäköisesti alueellisista epidemiavaiheista luovutaan kokonaan syksyn aikana. Nyrkki jää odottamaan sosiaali- ja terveysministeriön ohjauskirjettä toimenpidesuosituksineen ja niin sanotun hybridistrategian voimaan tuloa.

Etelä-Pohjanmaan koronatartunnat tulevat nyt enimmäkseen ulkomailta, perhepiiristä, ravintoloista ja työpaikolta.

Positiivisten koronatestien osuus on 1,2 prosenttia. Joukkoaltistumisia todettiin työpaikoilla, toisen asteen luokassa ja alakoulussa. 74 prosenttia sairastuneista oli jo karanteenissa.

Suurin osa koronatartunnoista todetaan rokottamattomilla. Uuden testausstrategian myötä testimäärät ovat laskeneet.

– Koronarokotuksista on todettua hyötyä, ne suojaavat koronavirukselta, esimerkiksi deltavariantin kohdalla rokotuksen ottaneilla on kymmenkertaisesti vähemmän vakavia tautimuotoja ja kuolemia. Koronarokotus suojaa ihmistä itseään ja hänen lähipiiriään, samalla rokotukset auttavat koko yhteiskuntaa palaamaan niin sanottuun normaaliin toimintaan, toteaa infektioylilääkäri Elina Kärnä Nyrkin tiedotteessa.

Etelä-Pohjanmaan rokotuskattavuus 12 vuotta täyttäneiden väestössä: 69,4 prosenttia on saanut ensimmäisen rokotuksen ja 55 prosenttia myös toisen rokotuksen. Koko Suomen vastaavat luvut ovat 73,3 ja 58,6.v

Tällä hetkellä 20-40-vuotiaiden rokotukset edistyvät hitaasti. Rokotuksiin ei ole hakeuduttu yhtä hyvin kuin vanhemmissa ikäryhmissä. Nyrkki kannustaa varaamaan ajan rokotukseen tai osallistumaan walk in- rokotustilaisuuteen.

Koronatilannetta ja alueen rokotustilannetta voi seurata sairaanhoitopiirin koronasivustolla www.epshp.fi/korona.

Kommentoi


Luetuimmat paikallisuutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
Työpaikat Etelä-Pohjanmaa
Työpaikat Pohjanmaa
Luetuimmat poliisiuutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
Luetuimmat urheilu
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi

Lisää Paikallisia