Etelä-Pohjanmaa siirtyi koronaepidemiassa kiihtymisvaiheeseen, alueelle annettiin uudet suositukset – Muun muassa aikuisten harrastustoiminnan keskeyttämistä suositellaan

Etelä-Pohjanmalla koronaepidemia on nyt kiihtymisvaiheessa. Näin on todennut alueen koronavirustorjuntatyötä ohjaava työryhmä Nyrkki.

Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin tiedotteessa todetaan, että tartuntojen määrät ovat jälleen reilussa nousussa. Lokakuussa todettiin yhteensä 85 tartuntaa, mutta marraskuussa on todettu tähän mennessä jo 121 tartuntaa, joista 100 viimeisimmän kahden viikon aikana. Sairaalahoidossa on nyt kymmenen ihmistä.

Nyrkki päivitti suosituksia Etelä-Pohjanmaalle

Yleisötilaisuudet

Yli 20 hengen yksityistilaisuuksia ei toistaiseksi suositella järjestettäväksi. Pienemmissäkin tilaisuuksissa käytetään maskeja, elleivät turvavälit toteudu. Yksityistilaisuuksissa ja harrastustoiminnassa on kiinnitettävä erityistä huomiota tilan kokoon, jotta turvavälit voidaan pitää.

Perheen ulkopuolisia lähikontakteja suositellaan välttämään oman harkinnan mukaan, ja enimmäismäärä kokoontumisille samalla kertaa on 20 henkilöä. Esimerkiksi perheiden välisiä tapaamisia ja yleisötilaisuuksiin osallistumista on hyvä mahdollisuuksien mukaan vähentää tai välttää.

Näiden suositusten lisäksi Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto on kieltänyt kaikki sisä- ja ulkotiloissa järjestettävät yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset, joihin osallistuu yli 50 henkilöä. Sisätiloissa ja alueellisesti rajatuissa ulkotiloissa voidaan kuitenkin järjestää yleisötilaisuuksia ja yleisiä kokouksia, joihin osallistuu yli 50 henkilöä, jos turvallisuus niissä voidaan varmistaa. Tapahtuman turvallisuus varmistetaan noudattamalla THL:n ja opetus- ja kulttuuriministeriönohjetta koronavirustartuntojen ehkäisemiseksi. Määräys on voimassa ajalla 1.12.–31.12.2020.

Harrastustoiminta

Yli 20-vuotiaiden harrastustoiminnassa suositellaan, että ajalla 27.11. - 15.12. keskeytetään sisätiloissa tapahtuva joukkue- ja kontaktilajien harrastus-, ottelu- ja kilpailutoiminta.

Suositus ei koske sellaista aikuisten harrastustoimintaa, jossa osallistujien turvavälit säilyvät tosiasiallisesti koko harjoituksen ajan. Mahdollisuuksien mukaan harrastukset kannattaa siirtää ulos.

Lasten ja nuorten harrastustoiminta voi jatkua nykymuodossaan turvaetäisyydet ja hygieniakäytännöt huomioiden. Ottelut ja turnaustoiminta suositellaan järjestettäväksi ilman yleisöä.

Maskisuositus

Uusien suositusten lisäksi Nyrkki muistutti torstaina myös kasvomaskien käytöstä. Kasvomaskin käyttöä suositellaan Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen perusuositusten mukaisesti käytännössä kaikkialla julkisilla paikoilla, kuten julkisessa liikenteessä, takseissa, museoissa, kirjastoissa, kaupoissa, ostoskeskusissa ja virastoissa.

Lisäksi toisen asteen oppilaitoksiin on annettu maskisuositus syyslukukauden loppuun asti.

Koronavirustestiin hakeutuvat henkilöt matkatessaan näytteenottoon ja ennen negatiivisen testituloksen saamista, mikäli joutuvat välttämättömän syyn vuoksi liikkumaan kodin ulkopuolella

Riskialueelta Suomeen saapuneet matkailijat heidän siirtyessään maahantulopisteeltä omaehtoiseen karanteeniin, tai jos heillä on omaehtoisen karanteenin aikana välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella.

Lisäksi EPSHP:n sairaanhoitopiiri suosittaa kasvomaskin käyttöä seuraavissa tilanteissa:

Nyrkki myös suosittelee edelleen, että työpaikoissa, joissa on mahdollisuus tehdä etätyötä, ainakin osa työntekijöistä on etätöissä. Niissä työpaikoissa, joissa tällä hetkellä on etätyösuositus, etätyötä jatketaan toistaiseksi.

Edellisen kerran Etelä-Pohjanmaalla oltiin kiihtymisvaiheessa lokakuussa (5. - 28.10.2020). Sen jälkeen Etelä-Pohjanmaan tartuntatilanne alkoi rauhoittua, mutta paheni uudelleen 11.11.2020, jolloin virus levisi Järvi-Pohjanmaan alueella ja aiheutti runsaasti myös joukkoaltistumisia.

Kiihtymisvaiheen yhtenä kriteerinä pidetään positiivisten näytteiden osuuden kasvua. Viimeisen viikon ajalta positiivisten näytteiden osuus on 2,2 %.

Myös Vaasan sairaanhoitopiirin alue on kiihtymisvaiheessa.

Lisää aiheesta

KommentoiLuetuimmat paikallisuutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
Työpaikat Etelä-Pohjanmaa
Työpaikat Pohjanmaa
Luetuimmat poliisiuutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
Luetuimmat urheilu
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi

Lisää Paikallisia